Sunday, January 17, 2016

A trip to Korea - Part 1

First of all, I am sorry if this post contain mix of languages. 

So last week I just went to Korea. Honestly, Korea wasn't on top of my bucket list but I told myself, why not just give it a try?

Mind you that I'm not a big fan of Korean dramas or k-pop etc. I used to love watching Korean dramas but that was waaaayyy too long before this Korean wave started to attack. I still remembered that I used to love watching Winter Sonata. Gigih sangat follow cerita tu sampaikan ulangan dia setiap petang sanggup tengok, walaupun tahu nanti sampai kat sekolah agama akan lambat. Tu belum lagi campur sanggup pergi rumah kawan semata-mata nak guna internet rumah dia untuk google gambar pelakon winter sonata & print. (Back when internet was damn slow to connect; you had to connect it with your phone line and the sound.. Urghhh)
We both were big fan of that drama! Bukan kitorang je, bahkan ada lagi classmates yang join sekaki, termasuklah lelaki! Ha, hebat tak hebat? 

Okay back to the story. This trip was my first-ever solo trip abroad. Not really a solo backpacker since I brought along a luggage. Tapi nak kata solo sangat pun tak juga sebab my best friend, Fateh was there. So basically I travelled around Korea with her. Nak harapkan aku, cakap Korea pun tak reti, baca hangul pun sepatah haram aku tak tahu. Mau mati kejung aku kat bumi Korea tu. Lolz.

Since belajar medic ni bukan senang nak dapat cuti dan aku pun tak nak miss kelas banyak, so aku pilih tarikh yang ada cuti umum. Hence I decided to go to Korea on 23-27 December 2015.

Aku naik AirAsia. Biggest mistake no. 1. Aku ingat naik tu murah, tapi bila tengok balik harga dia tak jauh beza pun dengan MAS. Takpelah nak buat macam mana kan dah terbeli. Since masa tu cuti sekolah & Krismas maka harga tiket tu agak mahal la. Aku tak tahu la, tapi masa aku tanya orang lain, dorang dapat harga murah. Takpelah, asalkan dapat travel on that time. Sebab bila aku tanya dorang balik, mostly pergi Korea lebih seminggu. Memang padanlah dorang dapat tiket harga murah. Aku ni pergi 5 hari je. Pulak tu masa peak holidays. 

Day 1: 23/12/2015

Aku punya flight pukul 1:00 pagi waktu Malaysia. Perjalanan ke Korea memakan masa 6 jam 40 minit. Tapi disebabkan Korea ni cepat sejam, so aku sampai pukul 8:40 pagi. Masa tu suhu around 4°C. Taklah sejuk mana. Breezy and chilly gitu.

But before that, there was an epic story that I wanted to tell you. I order to enter Korea, you have to fill in the declaration form. And I being such a reckless person forgot to ask Fateh earlier what is her Korean phone number and her hostel's address. Biggest mistake number 2!

So at the immigration centre, I prayed so that the officer won't questioned me that much. When it was time for me, I gave her my form. She looked and asked me..

Officer : Where are you going to stay in Korea? (While looking at my form)

Me: Seoul (deep in my heart, I prayed that she won't ask further)

Officer: Which part of Seoul? Address?

I sighed deeply. Man, I was doomed. I hoped that she won't bring me to the interrogation room like FBI or CIA. I was thinking hard.

Me: I'm going to stay with my friend. She is studying here in Korea. I totally forget where's her university is.

Officer: Can you call her? 

Me: I can't. I don't have her Korean phone number. Plus I don't have the internet. If I have the onternet, then I can contact her.

Officer: It is important because this is regarding the security.

I looked at her and pulled off my innocent face. And guess what, after few seconds she actually fell for it! Muahahaha (evil laugh). After the interrogation, I quickly walked off and went to get my luggage!

After waiting for few minutes, Fateh came. We then went to our first stop, Gyeongbokgung Palace. We went there by subway. Fateh had bought T-money card earlier for me, so it was easier for me to go anywhere by public transports. It was some sort of Touch N' Go card where you can used it for public transports like subway and bus. 

Before we went to Gyeongbokgung Palace, we planned to store my heavy luggage in the locker at the subway station but after went to 2 subway stations, we couldn't find any empty lockers. -______-
Hence, what we did was dragged along the heavy luggage across Seoul city to the nearest subway station at Gyeongbokgung Palace (I forgot the name of the station). People looked at us in weird way. What the heck these two girls carrying along a luggage across this city and the palace? 

After we had suffered enough carrying the luggage, we somehow managed to store my luggage in a locker. I guessed I could pull off some muscles with this kind of exercise. Weh, gila tak gila kau angkut luggage 16.8 kg turun naik tangga subway. Tu belum campur lagi jalan dia yang tak rata. Pergh! Ini Badang pun boleh menuntut dengan aku untuk ilmu bina badan. Lol.

Basically on the first day, we went to tour around Seoul. Since I loved history and culture, Fateh took me to see the palaces and museums. 

We went to:
1. Gyeonbokgung Palace
2. Deoksugung Palace
3. Namsagol Hanok Village

In front of King Sejong statue.
From what I'd been told, King Sejong was the king of Joseon-dynasty. He was the one who introduced Hangul (the alphabet in Korean language). They also had him in ₩10 000 note. 

Oh yes! I forgot to mention, entrance fee for the Gyeongbokgung Palace was ₩ 3 000. It was extremely large!

with the guard in front of the Gyeongbokgung Palace.




one of the attractions here: the old street ke apa ntah nama dia. Lupa.
It was some kind reincarnation of zaman dulu-dulu.

Sempat lah jugak kitorang tengok exchange of guards kat situ. Lepas pergi situ, kitorang pergi Deoksugung Palace. Palace ni macam tak ramai sangat orang pergi. Entrance fee: ₩ 1 000. Maybe sebab dia tak besar sangat macam Gyeongbokgung Palace kot? Entahlah. Tapi suka je kat sini. Plus baju guards dia lagi cantik compared kat Gyeongbokgung Palace. Lol. Oh, kat sini pun boleh try Hanbok. Free of charge. Orang tu ada offer kitorang untuk try Hanbok kat pintu masuk palace tu, tapi kitorang tolak since nak kejar masa. Banyak lagi tempat nak pergi lepas ni. Kena book dulu then, dia ada masa-masa dia.
Lepas pergi situ, kitorang solat kat City Hall Museum apa ntah. Tapi banyak pak cik-pak cik melepak kat sini. Hahaha. rare gila pak cik-pak cik kat sini. Melepak kat museum. Kelasss gitu. 

On the way kitorang nak pergi subway station, ada perasan satu tangga ni. Dia macam campaign untuk donation for paraplegic children. Aku tak lah donate sebab aku tak nampak pulak tabung donation tu. Cuma jakun dengan tangga tu yang every step kita naik/turun, dia ada mainkan music macam ala-ala piano. Aku pernah je nampak benda ni masa orang share dulu sebab nak encourage orang naik tangga instead of escalator. Memang cool la. Excuse my retard face masa dok turun tangga ni :D

video

Then, we went to Namsagol Hanok Village. Masa nak pergi sini pun mencari jugak mana. Nasib ada akak yang cantik ni tunjuk jalan. Dah la English dia flawless. Memang baik hati gila bila dia nampak kitorang macam termangu cari jalan. Namsagol Hanok Village ni macam kau tengok macam mana perkampungan Korea zaman dulu-dulu. Masa aku pergi ni ada la dekat 2 pasangan buat pre-wed photo dorang. Tengok Hanbok bride tu cantik gila!! Yang si photographer pulak dok bagi arahan sepelaung macam gaya nak bagi arahan kat semua orang. Tak menahan bila dia cakap, "kiss,kiss". Aku tahan gelak je la dalam hati. Kuat gila jerit. Btw kat sini PDA (Public Display of Affection) memang merata. So kau pejam mata je la >.<

Otw to Namsagol Hanok Village. Sempat lagi bergambar kat tepi jalan.

I. Seoul. U :)
If you can see in the background, there was Namsan Tower.
Tak pergi pun, tengok dari jauh je

One of the houses in there

What's inside a traditional Korean house

Masa ni sempat bergambar sebelum couples yang nak photo shoot
pre-wed dorang take-over this place

In front of National Palace Museum of Korea
Lepas tu kitorang pergi balik subway station untuk amik luggage aku tu ha. Masa tu dah nak Maghrib. So we were thinking, where can we pray? We then went to the National Palace Museum of Korea (gambar di atas) at the first place because we wanted to perform our prayer there. We went to the breastfeeding room, but the guards glared at us and gave us the sign of buat-apa-kat-breastfeeding-room-tapi-kau-tak-bawa-baby? So we decided to pray outside of the museum. Mula-mula rasa macam ok ke tak eh nak solat kat tengah tempat awam? Polis tu agak-agak marah ke tak? Tapi kitorang tawakal je la. Bukan kau buat salah pun kan? Kau nak solat. Ni first time aku solat kat tengah tempat awam di kala musim sejuk. Mula-mula tu rasa sejuk juga la. Nak angkat takbir memang menggigil juga sebab masa tu dah gelap walaupun jam baru pukul 5 petang. Ada jugak orang yang lalu lalang tengok kitorang macam pelik, tapi dorang takde lah buat apa-apa pun :)

After that, we went to Incheon since Fateh's uni was in Incheon and I planned to stay there at her hostel. We needed to rush because Fateh had her English class later at 8:45 pm. Tapi tengah-tengah rushing tu pulak la kitorang boleh salah amik train. Memang azab betul la nak pergi tukar train dengan angkut luggage berat mengalahkan anak gajah. Bukan apa, dalam tu berat sebab makanan bawak dari Malaysia. Hehehe :D

Masa English class tu memang seronok la sebab boleh bergaul dengan local yang English dorang ok. Aku ni je sibuk yang mengendeng nak join Fateh yang jadi tenaga pengajar kat situ. Balik dari English class tu, we went to the rooftop hostel Fateh. Dapatlah tengok Incheon from rooftop. Tapi angin malam winter dia sejuk gila, so takdelah aku lama-lama kat rooftop tu. Gila. Kalau aku mati kena frostbite karang payah la pulak.

Day 2 & 3: 24-25/12/2015

We went to Busan by bus. Total bus fare:₩48 000 pergi balik. Kitorang amik tiket bas paling awal pagi tu sebab perjalanan ke Busan ni dekat 3 jam lebih. Pukul 8:40 kitorang gerak, sampai dalam pukul 12 lebih. Oh btw, orang Korea ni punctual gila bab masa. Jangan nak buat perangai Melayu kita yang kalau janji pukul sekian sekian tapi lepas berapa jam baru kau terpacak sampai. Mampus kau kena tinggal. Even kitorang punya tiket kata pukul 8:40 am, tapi pukul 8:30 am orang dah penuh dah naik bas tu. Tepat jam 8:40 am bas tu gerak dari stesen bas. Kalau kau lambat memang wassalam. 

Sampai Busan, kitorang makan lunch and solat dulu so that takdelah nak terkejar-kejar nak solat nanti. Solat pun dekat tepi tangga je. Cuma tangga tu tersorok sikit la. 

After that, we took a subway and bus to Taejongdae. Masa dalam subway tu, ada sorang pak cik ni nampak aku pegang guidebook 11 Hot Places 'Must-Visit' in Busan. Dia tunjuk la tempat macam Haeundae beach, Taejongdae tu sambil buat isyarat bagus. Even dia tak cakap and just pakai bahasa isyarat, tapi nampak lah dia gigih nak tolong kitorang sambil promote Busan. Baik gila! Memang basically lain la sikit orang Seoul and Busan ni. Seoul macam urban gitu. Orang pun buat tak endah je. Tapi Busan ni you can sense their positive vibes, warmness in welcoming and helping you. 

But then, masa kitorang sampai Taejongdae tu dah dekat pukul 5. Dah nak gelap. So nak tengok scenery laut tu tak berapa nampak sangatlah. Nak tengok sunset pun dah terlepas. Dapat tengok banyak pasangan pergi sini ye lah.. and also mak cik & pak cik pangkat atuk nenek yang gigih hiking naik turun bukit. Weh, fit gila! Aku yang baru 22 ni dah macam semput, tak cukup nyawa nak naik turun bukit kat situ! Nampak sangat tak fit. Lol.

Taejongdae
Belakang tu mercu tanda dia.
Picture taken around 6 pm. 

We then went to BIFF Square and Gukje Market. Masa nak pergi sini, we were wandering around, macam mana eh? Macam sesat. Fateh then asked this local man. Harapkan aku, memang haram aku tak tahu cakap Korea. Tapi nasib baik pak cik ni boleh cakap English juga. So dia yang bawak kitorang pergi situ. Sanggup tu jalan dekat 10 minit nak tunjukkan jalan. Bukan tunjuk lagi dah, memang bawak kitorang sampai betul-betul depan BIFF Square and Gukje Market tu. Memang terharu gila. May God bless you! 

Kat sini jangan lepaskan peluang makan 'hotteok', a sweet Korean pancake stuffed with seeds. Makan panas-panas time winter sedap gila! Murah je. 1 for ₩1 000. 

Lepas makan kat area market tu, we then went to Gwangali Beach. Since it was night before Christmas Eve, so there were many couples went there to celebrate it with their partners. Siap bawak mercun, kek la bagai. Aku dengan Fateh je la yang berdua. Forever alone. Nope, we have each other backs giteww :)

Busan International Film Festival (BIFF) Square

Ni la mak cik yang juat hotteok tu 

Gwangali Beach

Busan at night
Lepas dah menghirup udara bayu malam, kitorang pun pergi guest house yang Fateh dah book. It was Kim's Guest House. Mr Kim ni memang peramah. Service dia pun tip top la. And since dia dah pernah pergi Malaysia 5 kali aku rasa dia faham la yang kitorang tak stay campur. Dia bagi kitorang bilik yang semua perempuan. So aku stay dalam dorm tu dengan lagi 2 orang from Taiwan, sorang lagi local Korean. 

Kim's House Busan  -- Recommended!

Near the street in Busan.

The next day, early in the morning, we went to Haeundae Beach, Dongbaek Park and Nurimaru APEC House. It was really fun to stroll in the beach in midst of hectic urban life. It gave you indescribable calmness.  

Haeundae beach


Dongbaek Park



Dongbaek Park


Behind was Nurimaru APEC House

The famous banana milk. Good.
Thank God I didn't get any diarrhea that morning since I had lactose intolerance

After that, we went to Oryukdo Skywalk. Actually skywalk ni takdelah besar mana, kecik je. Aku rasa orang Korea ni memang memanfaatkan sepenuhnya apa yang dorang ada. Pandai betul dorang eksploitasi nature dan jadikan satu tempat perlancongan. 


Oryukdo Skywalk

Oryukdo Skywalk- basically dia macam jambatan lutsinar and kau boleh tengok laut kat bawah tu ha.
 Ramai je yang gayat dok naik atas ni. Entahlah aku bab-bab tinggi ni memang suka.
Oh nak naik sini kena pakai kain untuk tutup kasut (dia provide).
Tujuan: nak jaga supaya kaca jambatan ni tak calar atau pecah atau retak.
Kau jangan buat jakun gi melompat atas tu pulak.

Then we headed off to Busan Museum. We actually wanted to try the free hanbok there but we were informed that it was already fully booked. The only one left was at 3:00 pm session. We said that we couldn't because we had a bus at 3:50 pm to catch. Hence, with broken hearts, we just wandering around the museum. 

Busan Museum. Again, aku ni pecinta sejarah. Maka wajiblah ke muzium.

In front of Busan Museum.


After performing our prayer there, we then went to the bus station to take a bus to Incheon. 

Day 4 and day 5.. to be continued


without wax,
haniyahaya :)

[28122015. 2308. Shah Alam]

No comments: