Tuesday, June 25, 2013

One week before final!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Minggu ni study week. Next week dah nak final sem 2. Sekejap je rasa. Macam tak percaya pun ada. Dah nak habis dah Year 2. So basically untuk final ni masuk dari topik GIT sampailah ke Community Medicine. Ya Allah! Community Medicine tu perlukan kesabaran dan keazaman yang padu lagi jitu bila nak menelaah. Bukan apa, the subject was a little bit dry. Plus, I already had forgotten all those statistics and stuffs. Trust me. My maths had became worse :P

Apa pun, minggu ni kena pulun habis-habisan. Banyak lagi ni nak kena khatamkan! Balik Bangi bukannya belajar sangatpun.

Ouh ya! Sekarang ni musim jerebu. Diharapkan semua jaga kesihatan ye, especially to all my classmates. Oleh kerana musim jerebu, malas nak study kat library. Alasan : Jerebu! Ceh!


without wax,
haniyahaya :)

Friday, June 7, 2013

Guru


" Alamak, lepas ni kelas cikgu X. Kalau tak pergi boleh tak?" rengus A. A menarik muka yang kelat. B masih lagi khusyuk dengan pembacaannya. Asap nipis kopi menjadi peneman sejak dari tadi masih lagi tidak dihirup.

" Ikut suka kau lah," B memberi cadangan acuh tak acuh. Mukanya tidak diangkat. B mencapai highlighter  kuning di tepi dan menggaris sesuatu di dalam buku. 

" Aku rasa malas lah. Bukannya seronok pun pergi kelas cikgu tu. Bosan. Dah lah suara mendayu-dayu. Alamatnya aku syahid lah kejap lagi," tambah A. " Kau pergi ke kelas cikgu X kejap lagi?"

" Hmmm," B mengiakan sahaja.

" Nanti kau sign kan untuk aku boleh? Aku malas nak pergi. Boleh eh? Thanks!" pinta A. " Nanti esok aku belanja kau. Chow dulu."

B memandang sahaja kelibat A meninggalkan meja mereka. Satu keluhan kecil dilepaskan.

***

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Okey, niat sebenar takde lah nak karang cerpen berjela-jela.  Ni saje je. Selingan. Tapi sebelum tu, nak bagitahu yang entri kali ni tiada kaitan pun dengan sesiapa. Tak bermaksud untuk ditujukan kepada sesiapa pun. Cuma ini merupakan pemerhatian saya. Pengalaman saya. So takde kaitan antara yang hidup mahupun yang meninggal dunia. This is just a random story of mine. Don't worry! :)

Okey, back to the story. Saya tak tahu lah macam mana nak mula, tapi actually saya pandang tinggi pada insan yang bergelar pendidik. Tak kesah lah cikgu tadika ke, cikgu sekolah rendah ke, cikgu sekolah menegah ke, pensyarah ke, ustaz/ustazah ke. Apa-apa je lah.. Asalkan bergelar pendidik. Saya sangat sanjungi dan hormati mereka. Bagi saya, kedudukan mereka jauh lebih tinggi daripada mana-mana pekerjaan kat dalam dunia ni. Ditambahi pula saya mempunyai keluarga yang mempunyai latar belakang pendidik, hal ini sedikit sebanyak mempengaruhi saya. 

Bagi saya tugas pendidik ini bukannya senang seperti yang disangka. Orang mungkin menganggap bahawa tugas sebagai pendidik hanyalah datang sekolah atau institusi pendidikan, mengajar. Cukup bulan gaji masuk. Pastu ada cuti pulak tu. Bagi saya, tugas itu tidak terhenti setakat itu sahaja. Sebagai contoh, kalau cikgu sekolah tu, banyak lagi yang harus difikirkan. Nak bentuk peribadi anak murid lagi misalnya. Bukan senang. Tu belum lagi masuk nak layan karenah anak murid yang pelbagai ragam dan juga para ibu bapa. Bukan senang. Percayalah!


Begitu juga tugas sebagai pensyarah. Nampak macam senang, namun hakikatnya tak siapa tahu. Nak mengajar anak murid yang sudah 'besar' ni kadang-kadang lagi besar cabarannya. Kalau budak sekolah jika diberi arahan, sami'na wa ato'na (kami dengar dan kami taat). Tapi kalau yang dah besar panjang ni, ketegaq. Mungkin sebab diri dah terasa besar, dah rasa bagus, dah makan lebih banyak garam lagi.. tu pasal yang rasa angkuh semacam.

Ya, harus diakui. Mungkin ada sesetengah pendidik tu yang culas, mengajar sambil lewa sahaja. Tapi kita tak boleh lah nak assume semua pendidik macam tu. Sesetengah pendidik mempunyai cara mengajar yang berbeza. Ada yang suara sampai oktaf 7, ada tu garangnya mengalahkan singa, ada yang jenis lemah lembut. Semua tu bergantung kepada setiap individu. Namun begitu, tak kesahlah macam mana sekalipun cara mengajar seseorang guru itu, sebagai anak murid, kita seharusnya hormat pada guru tersebut.

Kalau nak dibandingkan kita dengan guru, jauh bezanya. Siapalah kita. Ilmu tak cukup lagi di dada, dah nak berlagak gaya macam ilmu seluas Lautan Pasifik. Cuba kalau kita ditempat guru, mampukah kita nak mengajar sedemikan rupa? Mampukah kita nak mencurahkan segala ilmu yang kita ada kepada anak murid? Berjayakah anak murid kita faham 100% apa yang kita ajar? Nampak mengajar itu mudah, namun belum cuba belum tahu. Jangan diduga lautan yang dalam kalau kail panjang sejengkal.

Apa kata mulai hari ni, kita ubah diri kita. Jangan terlalu mudah condemn guru-guru kita. Hormatilah mereka. Memang kadang-kadang cara mereka mengajar tak kena dengan jiwa kita. Tapi apa pun, mereka masih guru kita. Kita jadi orang yang berilmu pun sebab mereka. Walaupun ilmu yang dicurahkan tu tak banyak, tapi hakikatnya tanpa mereka siapalah kita. Kita mungkin tak akan jadi orang yang berjaya tanpa mereka.

Saya tahu, saya bukanlah orang yang terbaik nak cakap pasal ni sebabnya saya sendiri pun bukanlah anak murid yang baik. But hey, sampai bila nak jadi macam tu? Change for good. Bukannya dosa pun kan? 



without wax,
haniyahaya :)

Saturday, June 1, 2013

Post Mortem, CNS

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

1 Jun 2013
12:06 a.m.

Sedar tak sedar, dah masuk bulan Jun. Dan pagi semalam, maka berakhirlah module CNS. Dengan berakhirnya module CNS ini menandakan Year 2 pun dah nak habis. Cepat je kan. Pagi semalam just ada satu kelas je, yakni kelas Pharmaco. Elok benar lah tu. Kami juga dapat tahu yang Dr Mahfoudh, lecturer Pharmaco kami akan berpindah, so meaning to say, semalam hari last beliau di MSU :(

Sekejap je dah habis 10 module. Tak terasa pun dah nak hampir setahun. Lepas ni tinggal module Ethics and Community Medicine je. Then study week. 1st July FINAL EXAM SEM 2! Say whaaaattt!!

Minggu ni jugak, macam-macam benda jadi. Hari Isnin lepas, saya berpeluang tengok post mortem (bedah siasat) di HKL. Benda ni memang wajib. Teruja juga sebab ni pertama kali kan nak tengok post mortem. Selama ni tengok CSI, takde feeling sangat. Ni dah nampak depan mata, baru faham macam mana kan. 

Kes yang saya dapat tu kes accidental death. A 30 year old Bangladeshi man suddenly collapsed at the construction site and died. He didn't have any medical history before. After post mortem tu, dapat disimpulkan bahawa cause of death is due to accidental death because of brain injury. It was believed that he had been hit by something onto his head since he got a contusion and fracture at his frontal lobe. 

Maybe tak thrill sangat sebab bukan kes homicidal kan. Tapi it was not half bad. Best lah jugak. Dulu kan, saya pernah bercita-cita nak terjun ke bidang forensic ni. Blame the CSI! Up till now pun, Forensic Medicine is my favourite subject. Sampaikan ada kawan saya cakap, saya ni memang patut further dalam Forensic. Tapi tak tahu lah. Infectious disease pun menarik juga bagi saya. Saya suka je bab-bab infection yang melibatkan mikroorganisma yang berbelit lidah nak menyebutnya ni. Bukan sebab pengaruh House ke apa (oh itu mungkin juga salah satu faktor!). Tapi yelah. Orang kata selagi tak masuk clinical year, susah nak decide nak further dalam bidang apa. Kang berubah lagi. Dulu nak jadi neurosurgeon lah, kejap nak jadi orthopaedic lah, anaesthesist lah. Tak tetap pendirian betul kan?

Okey, jam pun sudah menunjukkan 12:23 a.m. Saya perlu beradu memandangkan esok pagi ada program. Logbook tak siap lagi. Alhamdulillah post mortem report yang 10 cases tu dah siap. Heeeeeee :)

without wax,
haniyahaya :)

nota kaki 1: Hari ni dah khatam House M.D Season 6. Tapi nota memang langsung tak tulis. Start season 4 malas. Teruk betul perangai -__-
nota kaki 2 : Haritu dapat result Progress Test. Alhamdulillah. Tapi kena tingkatkan lagi usaha, especially MCQ. Seriously haritu jawab memang tak pikir apa dah. Pikir nak balik je. Haihhh -_____-
nota kaki 3 : Kena start study dari sekarang. Final tinggal 4 minggu je lagi!
nota kaki 4 : CNS banyak nak kena cover!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Oh, DSL exam lagi.