Tuesday, December 24, 2013

First posting : Paediatrics

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

When it comes to Paediatrics, people would immediately imagined cute and adorable babies, crying infants and playful and talkative toddlers. Well, you're not wrong about that. Paediatric was really fun to me. After 7 weeks in this posting, I felt this posting wasn't that bad. It taught me a lot; how to deal with the babies, how to approach them without making them cry and the list goes on and on.

The challenges in this posting were very different. Some who were having white coat syndrome would immediately cried after they saw medical students or doctors were going to approach them. It happened to me too. When I started to pull out my stethoscope from my pocket, he immediately cried. When I kept it back inside, he was no longer crying. Heh.

After all, Paediatric wasn't that bad. I just loved the kids there. They were so pure. Even though you were so exhausted because standing up for a long time, but after looking through those eyes, you would some kind of calmness. I didn't know. It was kinda hard for me to express that kind of feeling.

Who can't resist? Look at those eyes! :)
I once asked my lecturer Dr Neela, why that she wanted to become a Paediatrician. Now I knew the reason why she chose to be one.

without wax,
haniyahaya :)


p.s : This post had been in my draft ever since I was in 5th week of posting. Hahaha!

Thursday, November 14, 2013

Wordless Wednesday #7

It's been a long time I haven't post for Wordless Wednesday. Here it goes..

Source : http://quotes-are-my-passion.tumblr.com
without wax,
haniyahaya :)

Plagiarism

Plagiarism.
It is very common, especially among the student and I have to admit that sometimes, I did that too although not all the time. I know my limit and I wouldn't cross the line. I'm not saying that I'm perfect. No! Everybody is not perfect and as human, we always make mistakes. Always. 

But the thing is, in a professional way, plagiarism is strictly prohibited. Like for example, you did it because of you want to get good marks. Frankly speaking, I don't give a damn about the marks. As for me, what do I get is what that I should really deserve. I give full commitment, I've put so much effort into something, then I should get something better in return. If not, I would take that as reminders so that I can improve myself from time to time. It's not only about the marks.


Source : makealivingwriting.blogspot.com

I don't know but somehow some people have that kind of mentality that better grades or marks mean that you'll be good in future. Hell no. 

It is true that better grades are good for you in the future, but if you do something that is wrong in a way to get better grades, that is not good. Like for example, you are cheating in the exam because you want to pass the exam. Nobody knows what are you doing. And yeah, you end up getting an A for that paper. It is good for you to get an A, but think again. Are you really happy with what have you get by doing so?

I don't know. Maybe different people have different opinions, but as for me, it is totally wrong. 

This post is not meant for anyone. I just want to spill my feeling over here. Yeah, it is my blog so I can do whatever I want. (evil laugh)

without wax,
haniyahaya :)

p/s: To be a competent doctor, you must work hard. You start from basic and as you progress you will learn more and more. It depends on you. 


Saturday, November 9, 2013

Hectic week

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
So this week was such a hectic week. I thought that I had turned out to be a zombie. With the case presentation and case write up, there were so many things to do. Plus, these things were very new to me and I was lost. I didn't know how to do a good case presentation, I didn't know how to do the case write up and make sure the words were not more than 1500 words. Gosh! It was a very stressful week and I didn't get enough sleep. 

Source : Google.com

But Alhamdulillah, this morning I had finally passed up my case write up. I hoped that it was good. I'd put so much efforts in it. Heh.

And about the case presentation, our group decided to present about my case which was recurrent simpke febrile fit. Alhamdulillah, Dr Achamma said that it was good! Thank you to all my group members for that. Thumbs up! I was really scared and afraid that our case presentation wasn't good enough.




without wax,
haniyahaya :)



Friday, October 11, 2013

Welcome to the clinical years!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Welcome back to school! Ahah! My holidays had officially ended last week. Well, one month of holidays managed to turn me out as a super lazy girl. Hiks :)

So, basically this week was our orientation week at MSU. Nothing much happened. We had been briefed about the clinical years and stuffs since this year wasn't be the same like before. Of course! Year 1 & 2 were just theory, but this year was different! We will be going to the hospital, clerk the patients, do the history taking and physical examinations. Weeeeee!!!

It may sounded interesting but somehow, it wasn't that easy as you might think. I needed to work harder and harder this year. Not only hard, but also smart. 

Basically, there will be 4 different postings for Year 3 - Medicine, Surgery, Obstetrics & Gynaecology and Paediatrics. Each of us will be divided according to our respective postings. And guess what, my first posting would be PAEDIATRICS! Hahaha. Some of my friends thought that I am very suitable to be posted in that postings due to my size. Well yeah. I have to admit that I am short for my age. Despite of being 20 years old, I've always been mistaken as a secondary school student! :P

I knew that clinical years would be full of challenges and new experiences. I always pray that I could survive these 3 more years and pass with flying colours. I want to be a good doctor for ummah! InsyaAllah. 

Source : Google.com


without wax,
haniyahaya :)

Thursday, September 5, 2013

My 2nd year story

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Alhamdulillah, I have finally finished my 2nd year in medical school  (last week, to be precise.)

Frankly speaking, 2nd year wasn't that easy. Trust me. I didn't know if it was just me or everybody felt the same way as I did.

Subjects

In terms of subjects, we got four subjects for this year.

- Pathology
- Pharmacology
- Microbiology
- Forensic Medicine

Sumber : Instagram - @haniyahaya

As for me, the toughest one would definitely be PHARMACOLOGY. Tak tahulah kenapa, tapi Pharmaco ni dia punya thrill, lain macam sikit. Tapi yelah, nak tak nak, memang kena hadam semua tu. Kalau tak, macam mana nanti nak prescribe ubat kat patient. Tak ke naya nanti? Kalau silap bagi ubat, tak pasal-pasal kena saman free je.

Favourite subjects would be Forensic and Microbiology. Tak tahulah, sejak awal lagi memang jatuh cinta dengan Forensic ni. Maybe sebab dulu suka sangat tengok cerita Witness to a Prosecution dengan CSI, tu yang gila forensic. Microbiology tu pulak sebab dia main dengan microorganisms like bacteria, virus, fungi and parasites which seemed amazing and interesting. Seriously. Kot lah mana tahu nanti boleh jadi macam House ke kan? Hehehe :)


Time-management

Time management is a must for medical students. Frankly speaking, I'm not really good in this. Theoretically yes, but in terms of practical, it's a big NO for me :P

Orang selalu akan cakap, jadi medical students ni kena rajin buat revision. Definitely yes! Kalau jenis yang macam saya ni, yang cepat lupa, memang kena buat revision. Tapi masalah yang timbul ialah saya ni jenis suka study last minute! Heh. Teruk betul. So, jangan jadi macam saya. Study last minute ni memang tak efisien langsung. Dah lah module banyak setinggi Gunung Everest, masa pulak rasa macam berlalu dengan begitu cepat sekali. End up nanti, kepala rasa nak pecah macam Krakatoa. 

Apa yang saya boleh sarankan, plan betul-betul masa tu. Bila tiba je musim exam, salah seorang lecturer saya, Dr Durgadas selalu berpesan supaya kami ni deactivate facebook or jangan main facebook pada musim peperiksaan. Last Pro II Exam, I finally did it! Believe me, it was hard. Nak nak orang yang gila main social networking macam saya ni. Hehehe :) Memang dekat dua minggu juga tak buka internet. Memang masa tu rasa macam detox daripada Facebook, Twitter & Instagram. Pulak tu, laptop memang saya sengaja tinggal di rumah, maka nak tak nak, kena mengadap nota-nota yang bertimbun tu sahaja. Kalau nak best pun, tengoklah TV. Itu pun bukan ada cerita menarik sangat pun. Seriously, kalah orang yang undergo withdrawal of alcohol ke apa. (over betul cerita!)

Practice 

'Practice makes perfect.'

Yeah, it surely did! 

Satu je, kena rajin! Seriously, takkanlah nak berjaya senang-senang gitu je. Kena ada usaha, barulah tawakal, ye tak?

Sumber : Google.com


Satu tips berguna - Selalu buat latihan, soalan tutorial & past year exam questions. 
Seriously, benda-benda ni semua memang banyak membantu. Ini adalah pendapat saya. Sebabnya kadang-kadang soalan exam akan keluar daripada soalan-soalan tu jugak. Kadang-kadang lecturer dah bagi dah soalan sebijik macam tu kat kelas, bila keluar exam, mulalah nak menyesal. Apasal lah tadi aku tak selak bab ni. Padahal ada je depan mata tadi. Kalau nak menyesal tengah-tengah jawab exam, memang tak guna dah lah. Menyesal pun bukan boleh jamin dapat A pun kan? Mungkin sesetengah orang rasa tak perlu. Depends. Lain orang, lain cara belajar. Tapi ini adalah salah satu cara belajar saya.

Best moments

Actually banyak je pengalaman yang menarik. Tapi benda yang paling best yang saya tak boleh lupa sampai sekarang ialah :

1) Pergi tengok post-mortem
Benda ni paling exciting sekali. Even though dapat satu case je, rasa seronok sangat sebab dapat pengalaman baru :) 
[Klik di sini untuk entri tersebut]

2) Buat khidmat masyarakat dengan masyarakat orang asli
Saya sebenarnya dari dulu memang teringin sangat nak join program khidmat masyarakat. Alhamdulillah, berkesempatan juga akhirnya. Seriously. satu pengalaman yang indah dan membuka minda saya. Memang masa tu rasa bersyukur sangat-sangat sebab kita ni dilimpahi dengan nikmat yang tiada tolok bandingnya, tapi we always take it for granted. 

Sumber : Harriz Izwan

That's all for me. Actually this post dah buat seminggu yang lalu, tapi sekarang baru sempat nak menyudahkannya. Tak tahu pasal apa malas sungguh nak bukak laptop. Seriously -____-

without wax,
haniyahaya :)

Monday, August 5, 2013

Sesal

Rasa marah.
Marah dengan diri sendiri.
Sebab diri sendiri yang menjadi punca.
Itulah padahnya bila terlalu mengikut hawa nafsu.
Kan dah terlepas.
Menyesal tak sudah.
Tak guna lagi weh.

Ya Allah, ampunkan hamba-Mu ini!
Doaku agar dipertemukan lagi di masa akan datang.
InsyaAllah.

Sunday, July 14, 2013

Berbuka

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Saya masih ingat lagi, kalau masa kecik-kecik dulu bila datangnya Ramadhan, salah satu perkara yang saya paling suka ialah berbuka. Yelah, setelah penat puasa, berbuka adalah saat yang paling ditunggu-tunggu. Lagi syok bila dapat tahu, harini berbuka kat luar.

Sebenarnya, keluarga saya bukanlah jenis yang suka makan luar. Tapi bila tiba Ramadhan, Alhamdulillah keluarga kami akan mendapat undangan untuk berbuka puasa di hotel. Dulu masa zaman kecik-kecik memang saya suka makan kat hotel. Masakan tidak, kat hotel ada macam-macam jenis makanan. Namakan sahaja! Lepas tu boleh ambil banyak mana yang kita suka sampai nak pecah perut. Kalau nak lagi ekstrem, tapau bawak balik makanan yang sedap-sedap tu. Tapi bukan benda yang besar-besar lah! :)

Sumber : Google.com


Tetapi lama-kelamaan, perasaan tu kian luput. Saya dah tak rasa se-excited macam dulu lagi bila dapat tahu harini berbuka kat hotel. Balik-balik benda yang sama. Bagi saya, best lagi berbuka kat rumah atau di surau/masjid. Bak kata ibu, ada barakahnya di situ. Mungkin juga. Kalau diikutkan berbuka kat surau atau masjid sangatlah menyeronokkan walaupun kita jamah sikit je waktu berbuka. Tak rasa pun lapar. Bila tengok suasana berbuka di situ pun cukup untuk membuatkan kita kenyang. (Itu apa yang saya rasalah.)

Mungkin bila lihat suasana berbuka di tempat lain, penuh dengan pembaziran. Tu yang tak syok tu. Bulan Ramadhan sepatutnya ialah bulan untuk pesta ibadah, bukannya pesta makanan. Namun keadaan sudah terbalik. 

Saya rasa sudah tiba masanya kita ubah. Hidupkan Ramadhan dengan ibadah, bukannya makanan. Bulan Ramadhan ialah bulan yang istimewa, datangnya setahun sekali membawa barakah yang tidak terkira. Takkanlah kita nak jadi orang yang rugi?

without wax,
haniyahaya :)

Wednesday, July 10, 2013

Ramadhan, here it comes again!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Hari ni hari pertama untuk bulan Ramadhan yang penuh dengan barakah ini. Seperti tahun-tahun sebelumnya, setiap kali Ramadhan tiba, saya akan buat satu wishlist, special untuk bulan Ramadhan. 

Untuk Ramadhan kali ini, antara wishlist saya ialah :

1) Nak khatamkan Al-Quran at least sekali.

2) Nak try iktikaf kat masjid, kalau boleh malam 10 terakhir Ramadhan. 

Untuk pengetahuan semua, saya tak pernah iktikaf kat masjid masa bulan Ramadhan. Namun haritu masa usrah, tajuk tazkirah yang disampaikan ialah berkenaan iktikaf lantaran itu membuatkan hati saya membuak-buak untuk try iktikaf di masjid. Insya-Allah :)

3) Nak solat terawih dengan penuh di masjid

4) Kurangkan aktiviti yang lagha.

5) Kurangkan mengumpat, omong kosong dan sama waktu dengannya.

6) Jadi lebih produktif. Say NO to laziness and procrastination!

Untuk memastikan kesemua wishlist saya tercapai, saya dah buat borang mutabaah amal / checklist untuk Ramadhan kali ni.

Ni lah booklet yang saya maksudkan.
Kalau tak nak buat sendiri pun takpe sebab kat internet banyak je yang dah siap. Tinggal print je.

Ni antara borang mutabaah amal yang boleh diprint. Senang kan? Tinggal kita je yang nak laksana!

Ha! Yang ni pulak antara amalan yang kita boleh buat sepanjang Ramadhan yang diterjemah melalui kartun-kartun comel. Awwww! So cute :)


Last but not least, here's the Top Ten Productive Ramadhan Tips made by ProductiveMuslim.com :D


without wax,
haniyahaya :)

Final exam sem II

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Alhamdulillah, saya telah selesai menduduki peperiksaan Semester 2 minggu lepas. Jujur saya katakan, peperiksaan kali ini agar sukar buat saya. Salah sendiri juga sebab kurang menelaah. Menelaah pun last minute. Banyak main sahaja dan kurang fokus. (sigh)

Sedih juga bila mengenangkan kembali. Soalan tu sebenarnya takde lah susah mana especially SEQ & MEQ. Senang, direct. Tapi disebabkan tak belajar, maka terkontang-kantinglah menjawabnya :P Untuk MCQ, memang agak mencabar. Part Pathology boleh tahan sebab daya dah cuba jawab past year exam questions, tapi untuk Pharmacology, Subhanallah! Memang mengucap panjang. Saya dah lah tak sempat buat revision untuk antipsychotic drugs. Marah kat diri sendiri sebab malas belajar. Jadinya memang padan muka! Untuk OSPE, saya dah silap letak nama microorganism, which is supposed to be Giardia lamblia, tapi disebabkan terkocoh-kocoh nak menjawab, saya pergi letak jawapan dengan penuh yakin Trichomonas vaginalis. Chaitt!! Walhal dah terang tang-tang ada cyst kat sebelah. Haih lah.. Part Pharmacology untuk OSPE pun memang menduga betul. Apa pun benda dah lepas. Sekarang ni saya berdoa agar saya mendapat keputusan yang baik. Insya-Allah amin :)

Sumber : Google.com

Sebenarnya dua hari sebelum exam saya demam. Exam hari Rabu, tapi hari Isnin tu memang tak larat. Nak baca Forensic pun memang tak daya. Suhu badan agak tinggi masa tu. Selepas makan ubat demam dan selsema, saya tidur. Petang tu memang terbaring sahaja. Pening, loya, panas, sakit tekak semua ada. Ibu ada call dan suruh saya pergi klinik berdekatan, namun saya ni degil orangnya. Saya mempunyai satu tabiat yang mana kalau saya dah ada kat rumah, saya tak suka keluar pergi mana-mana melainkan ada urusan yang betul-betul penting. Haaa.. Pemalas sungguh! 

Keesokan harinya, ibu call lagi untuk mengetahui perkembangan saya. Ibu dah siap-siap bagi warning, by tomorrow you must be healthy! Esok nak exam, kena sihat. Alhamdulillah demam tu dah beransur kebah. Suhu badan dah tak tinggi macam semalam. Cumanya sakit tekak tu masa tu masih ada lagi. 

Apa pun, bila fikir balik, ini semua ujian Allah. Sakit tu kan kifarah dosa.

***
Dan apabila aku sakit, maka Dialah yang menyembuhkan penyakitku.

And when I am ill, it is He who cures me. 
[ Ash-Shu'ara' 26:80]



without wax,
haniyahaya :)


nota kaki 1: Tips bila nak exam, try jawab past year questions sebanyak mungkin. Mana tahu soalan yang sama boleh keluar :)

nota kaki 2 : Prepare tables or mind map or whatsoever yang sesuai dengan cita rasa masing-masing awal-awal. Bukannya bila nak exam baru nak buat! (Ni peringatan buat diri sendiri).

nota kaki 3 : Professional Exam II after raya. Ramadhan ni kena study balik semua subjek Sem I and Sem II. Eleh, macam tak biasa pulak kan exam lepas raya. Hehehe :)

Tuesday, June 25, 2013

One week before final!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Minggu ni study week. Next week dah nak final sem 2. Sekejap je rasa. Macam tak percaya pun ada. Dah nak habis dah Year 2. So basically untuk final ni masuk dari topik GIT sampailah ke Community Medicine. Ya Allah! Community Medicine tu perlukan kesabaran dan keazaman yang padu lagi jitu bila nak menelaah. Bukan apa, the subject was a little bit dry. Plus, I already had forgotten all those statistics and stuffs. Trust me. My maths had became worse :P

Apa pun, minggu ni kena pulun habis-habisan. Banyak lagi ni nak kena khatamkan! Balik Bangi bukannya belajar sangatpun.

Ouh ya! Sekarang ni musim jerebu. Diharapkan semua jaga kesihatan ye, especially to all my classmates. Oleh kerana musim jerebu, malas nak study kat library. Alasan : Jerebu! Ceh!


without wax,
haniyahaya :)

Friday, June 7, 2013

Guru


" Alamak, lepas ni kelas cikgu X. Kalau tak pergi boleh tak?" rengus A. A menarik muka yang kelat. B masih lagi khusyuk dengan pembacaannya. Asap nipis kopi menjadi peneman sejak dari tadi masih lagi tidak dihirup.

" Ikut suka kau lah," B memberi cadangan acuh tak acuh. Mukanya tidak diangkat. B mencapai highlighter  kuning di tepi dan menggaris sesuatu di dalam buku. 

" Aku rasa malas lah. Bukannya seronok pun pergi kelas cikgu tu. Bosan. Dah lah suara mendayu-dayu. Alamatnya aku syahid lah kejap lagi," tambah A. " Kau pergi ke kelas cikgu X kejap lagi?"

" Hmmm," B mengiakan sahaja.

" Nanti kau sign kan untuk aku boleh? Aku malas nak pergi. Boleh eh? Thanks!" pinta A. " Nanti esok aku belanja kau. Chow dulu."

B memandang sahaja kelibat A meninggalkan meja mereka. Satu keluhan kecil dilepaskan.

***

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Okey, niat sebenar takde lah nak karang cerpen berjela-jela.  Ni saje je. Selingan. Tapi sebelum tu, nak bagitahu yang entri kali ni tiada kaitan pun dengan sesiapa. Tak bermaksud untuk ditujukan kepada sesiapa pun. Cuma ini merupakan pemerhatian saya. Pengalaman saya. So takde kaitan antara yang hidup mahupun yang meninggal dunia. This is just a random story of mine. Don't worry! :)

Okey, back to the story. Saya tak tahu lah macam mana nak mula, tapi actually saya pandang tinggi pada insan yang bergelar pendidik. Tak kesah lah cikgu tadika ke, cikgu sekolah rendah ke, cikgu sekolah menegah ke, pensyarah ke, ustaz/ustazah ke. Apa-apa je lah.. Asalkan bergelar pendidik. Saya sangat sanjungi dan hormati mereka. Bagi saya, kedudukan mereka jauh lebih tinggi daripada mana-mana pekerjaan kat dalam dunia ni. Ditambahi pula saya mempunyai keluarga yang mempunyai latar belakang pendidik, hal ini sedikit sebanyak mempengaruhi saya. 

Bagi saya tugas pendidik ini bukannya senang seperti yang disangka. Orang mungkin menganggap bahawa tugas sebagai pendidik hanyalah datang sekolah atau institusi pendidikan, mengajar. Cukup bulan gaji masuk. Pastu ada cuti pulak tu. Bagi saya, tugas itu tidak terhenti setakat itu sahaja. Sebagai contoh, kalau cikgu sekolah tu, banyak lagi yang harus difikirkan. Nak bentuk peribadi anak murid lagi misalnya. Bukan senang. Tu belum lagi masuk nak layan karenah anak murid yang pelbagai ragam dan juga para ibu bapa. Bukan senang. Percayalah!


Begitu juga tugas sebagai pensyarah. Nampak macam senang, namun hakikatnya tak siapa tahu. Nak mengajar anak murid yang sudah 'besar' ni kadang-kadang lagi besar cabarannya. Kalau budak sekolah jika diberi arahan, sami'na wa ato'na (kami dengar dan kami taat). Tapi kalau yang dah besar panjang ni, ketegaq. Mungkin sebab diri dah terasa besar, dah rasa bagus, dah makan lebih banyak garam lagi.. tu pasal yang rasa angkuh semacam.

Ya, harus diakui. Mungkin ada sesetengah pendidik tu yang culas, mengajar sambil lewa sahaja. Tapi kita tak boleh lah nak assume semua pendidik macam tu. Sesetengah pendidik mempunyai cara mengajar yang berbeza. Ada yang suara sampai oktaf 7, ada tu garangnya mengalahkan singa, ada yang jenis lemah lembut. Semua tu bergantung kepada setiap individu. Namun begitu, tak kesahlah macam mana sekalipun cara mengajar seseorang guru itu, sebagai anak murid, kita seharusnya hormat pada guru tersebut.

Kalau nak dibandingkan kita dengan guru, jauh bezanya. Siapalah kita. Ilmu tak cukup lagi di dada, dah nak berlagak gaya macam ilmu seluas Lautan Pasifik. Cuba kalau kita ditempat guru, mampukah kita nak mengajar sedemikan rupa? Mampukah kita nak mencurahkan segala ilmu yang kita ada kepada anak murid? Berjayakah anak murid kita faham 100% apa yang kita ajar? Nampak mengajar itu mudah, namun belum cuba belum tahu. Jangan diduga lautan yang dalam kalau kail panjang sejengkal.

Apa kata mulai hari ni, kita ubah diri kita. Jangan terlalu mudah condemn guru-guru kita. Hormatilah mereka. Memang kadang-kadang cara mereka mengajar tak kena dengan jiwa kita. Tapi apa pun, mereka masih guru kita. Kita jadi orang yang berilmu pun sebab mereka. Walaupun ilmu yang dicurahkan tu tak banyak, tapi hakikatnya tanpa mereka siapalah kita. Kita mungkin tak akan jadi orang yang berjaya tanpa mereka.

Saya tahu, saya bukanlah orang yang terbaik nak cakap pasal ni sebabnya saya sendiri pun bukanlah anak murid yang baik. But hey, sampai bila nak jadi macam tu? Change for good. Bukannya dosa pun kan? 



without wax,
haniyahaya :)

Saturday, June 1, 2013

Post Mortem, CNS

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

1 Jun 2013
12:06 a.m.

Sedar tak sedar, dah masuk bulan Jun. Dan pagi semalam, maka berakhirlah module CNS. Dengan berakhirnya module CNS ini menandakan Year 2 pun dah nak habis. Cepat je kan. Pagi semalam just ada satu kelas je, yakni kelas Pharmaco. Elok benar lah tu. Kami juga dapat tahu yang Dr Mahfoudh, lecturer Pharmaco kami akan berpindah, so meaning to say, semalam hari last beliau di MSU :(

Sekejap je dah habis 10 module. Tak terasa pun dah nak hampir setahun. Lepas ni tinggal module Ethics and Community Medicine je. Then study week. 1st July FINAL EXAM SEM 2! Say whaaaattt!!

Minggu ni jugak, macam-macam benda jadi. Hari Isnin lepas, saya berpeluang tengok post mortem (bedah siasat) di HKL. Benda ni memang wajib. Teruja juga sebab ni pertama kali kan nak tengok post mortem. Selama ni tengok CSI, takde feeling sangat. Ni dah nampak depan mata, baru faham macam mana kan. 

Kes yang saya dapat tu kes accidental death. A 30 year old Bangladeshi man suddenly collapsed at the construction site and died. He didn't have any medical history before. After post mortem tu, dapat disimpulkan bahawa cause of death is due to accidental death because of brain injury. It was believed that he had been hit by something onto his head since he got a contusion and fracture at his frontal lobe. 

Maybe tak thrill sangat sebab bukan kes homicidal kan. Tapi it was not half bad. Best lah jugak. Dulu kan, saya pernah bercita-cita nak terjun ke bidang forensic ni. Blame the CSI! Up till now pun, Forensic Medicine is my favourite subject. Sampaikan ada kawan saya cakap, saya ni memang patut further dalam Forensic. Tapi tak tahu lah. Infectious disease pun menarik juga bagi saya. Saya suka je bab-bab infection yang melibatkan mikroorganisma yang berbelit lidah nak menyebutnya ni. Bukan sebab pengaruh House ke apa (oh itu mungkin juga salah satu faktor!). Tapi yelah. Orang kata selagi tak masuk clinical year, susah nak decide nak further dalam bidang apa. Kang berubah lagi. Dulu nak jadi neurosurgeon lah, kejap nak jadi orthopaedic lah, anaesthesist lah. Tak tetap pendirian betul kan?

Okey, jam pun sudah menunjukkan 12:23 a.m. Saya perlu beradu memandangkan esok pagi ada program. Logbook tak siap lagi. Alhamdulillah post mortem report yang 10 cases tu dah siap. Heeeeeee :)

without wax,
haniyahaya :)

nota kaki 1: Hari ni dah khatam House M.D Season 6. Tapi nota memang langsung tak tulis. Start season 4 malas. Teruk betul perangai -__-
nota kaki 2 : Haritu dapat result Progress Test. Alhamdulillah. Tapi kena tingkatkan lagi usaha, especially MCQ. Seriously haritu jawab memang tak pikir apa dah. Pikir nak balik je. Haihhh -_____-
nota kaki 3 : Kena start study dari sekarang. Final tinggal 4 minggu je lagi!
nota kaki 4 : CNS banyak nak kena cover!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Oh, DSL exam lagi. 

Wednesday, May 15, 2013

Happy Birthday!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Sedar tak sedar, sekarang dah masuk bulan Mei. Sekejap je masa berlalu. Dua minggu lepas, kitorang ada Progress Test II. Dah nak habis rupanya Year 2. Haih.. Rasa macam baru je masuk semalam. Tup tup sekarang dah habis 9 modules. So sekarang tinggal habiskan module CNS. Pastu ada module Ethics and Jurisprudence dan module Community Medicine. Lepas tu final exam and...... Professional Exam. Ya Allah! Sekejap je! Pejam celik, pejam celik.. Ha!

Sekarang ni masa nak ber-blogging dah tak sehebat dulu ( Aisey.. Macam lah hebat sangat. Kehkehkeh). Skill nak menulis pun dah lama berhabuk. Agaknya kalau masuk Form 5, suruh buat esei BM, memang hancur lah gamaknya. Takde idea dan tak kreatif dalam mengembangkan dan mengolah idea.

And also, I have turned 20 years old this year. Alhamdulillah. I feel so old, yet my deeds are not good enough. 20 tahun hidup, mana satu amalan aku yang diterima Allah untuk membolehkan aku masuk syurga? 

Anyhow anyway, thank you so much for the du'as and wishes. Thank you so much. May Allah bless you. I really appreciate them.


Semoga semakin meningkat umur, semakin banyak amal.
InsyaAllah :)

This is my dream :)

without wax,
haniyahaya :)

Monday, April 15, 2013

Oh Keretaku!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Hari Isnin dua minggu yang lepas, sepatutnya ada usrah. Namun di saat akhir, usrah tersebut terpaksa dibatalkan kerana kakak naqibah kami tidak berapa sihat. Oleh yang demikian, saya dan sahabat saya, FA mengambil keputusan untuk pulang ke rumah.

Dalam perjalanan nak balik rumah tu, kami singgah di stesen minyak. Selepas membayar RM30 di kaunter, saya pun pergi ke kereta nak isi minyak. Saya ada satu habit yang mana saya suka tengok nombor-nombor di pam minyak tu berubah. Entah kenapa. Tapi tu memang habit dari kecik sampai sekarang. Agaknya suka sangat tengok duit kena sedut kot. Saya pun isi je lah minyak sampailah ke angka tu dah tunjuk RM30, saya mengangkat nozzle, tiba-tiba ada seorang pak cik menegur. 

Sumber : Google.com


" Eh dik, kenapa tu?" tanya pak cik tersebut sambil dirinya membongkok untuk melihat keadaan kereta saya. 

Saya pelik. Kenapa dengan kereta aku? Saya membongkokkan diri sedikit. Alangkah terkejutnya saya apabila melihat minyak dah melimpah keluar dari bawah kereta. Ibarat banjir. Tapi ni bukan banjir kilat ke banjir air, tapi banjir petrol. Fuh!

Saya kaget. Apa yang harus dibuat? Saya bab-bab enjin bagai ni memang wassalam, memang bungkus awal-awal. 

Keadaan menjadi semakin genting apabila kelihatan ramai orang mengerumuni saya. Ada seorang pak cik yang bekerja tengok keadaan kereta saya dan suruh saya alihkan kereta. 

"Alihkan kereta ke tepi sana. Nanti orang lain nak isi minyak. Bahaya ni. Jangan start enjin. Karang meletup satu Shell ni. Saya tak nak mati awal," seloroh pak cik tu.

Pak cik ni la.. Dalam keadaan gawat macam ni pun sempat lagi bergurau. Orang dah macam nak putus nyawa, dah kecut perut.. Namun, saya akur. Mujur saya matikan enjin awal-awal sebelum isi minyak. Kalau tak, mungkin dah ada scene ala-ala Die Hard 4 agaknya. Eh.

Pak cik yang merupakan pekerja Shell tu menolak kereta saya ke tepi dan terus mencari, apa punca yang menyebabkan kereta saya boleh jadi macam tu. Masa tu memang dah tak fikir apa. Nak balik dengan selamat. Tak nak meletup tengah jalan!

Selepas beberapa minit, pak cik tu cakap yang kereta saya tu dah boleh dipandu semula. Ada something problem dengan paip katanya. Saya mula-mula macam tak yakin. Serius ke boleh bawak? Kalau dibuatnya meletup tengah jalan, tak ke naya? 

Tak dapat bayangkan kalau tiba-tiba meletup macam ni
Sumber : Google.com

Pak cik tu sengih je. Dia tetap convince saya yang kereta saya dah okey. Selepas call ayah saya, saya beranikan diri untuk drive. Drive pun slow-slow je. Dah tak heran orang bagi hon ke apa. Asalkan boleh balik rumah!

Lepas sampai di kawasan rumah, saya terus pergi bengkel. Ni lah kali pertama saya pergi bengkel sendiri. Kalau selama ni pergi bengkel pun sebab apa je, kali ni ambik kau! Mekanik Cina tu kata, paip minyak saya mengalami kebocoran. Namun disebabkan hari sudah lewat petang dan bengkel pula dah nak tutup, mekanik tu suruh saya datang esok pagi. Dia cakap caj ganti paip tu mahal pun. Around RM60-65 macam tu. 

Esoknya, saya pergi ke bengkel. Mujur kelas saya start lambat hari tu. Abah datang tepat-tepat kereta saya tu dah habis dibaiki. Hehehe :)

Syukur Alhamdulillah tiada kemalangan jiwa berlaku. FA, sahabat saya cakap, "Nasib baik kita dah solat Asar tadi. Kalau tak solat, naya je kalau dibuatnya meletup tengah jalan."

Kata-katanya membuatkan saya tersedar. Betul. Memang tak dinafikan lagi. Bagi saya, peristiwa ni memang cukup bermakna dan memberi 1001 pengajaran buat saya. Kadang-kadang Allah nak bagi kita peringatan. Kita ni selalu lupa, selalu leka. Benda-benda macam ni sebenanrnya nak bagi kita sedar yang kita ni hamba. Apalah sangat kalau nak dibandingkan dengan Dia yang Maha Berkuasa.


without wax,
haniyahaya :)

nota kaki: Entri ni dah berada dalam draft hampir tiga minggu. Haih.. Saya sudah semakin malas untuk meng-update blog.



Sunday, March 24, 2013

Tak sedap!

A : Haish.. Lepas ni tobat aku tak mau pergi kedai tu.

B : Apasal?

A : Tak sedap langsung makanan kat situ. Dah lah mahal. Rugi je aku pergi. 

Sumber : www.cutefoodforkids.com


Dialog ni pernah terjadi pada anda tak? Saya rasa mesti pernah dengar, at least sekali. Mungkin tak semua seperti A, yang kerjanya dok merungut je. Tapi hakikatnya, sedar atau tak, kadang-kadang ringan je mulut kita nak cakap macam tu.

Sedar atau tak, perasan tak kita ni sebenarnya sombong dan angkuh dengan rahmat Allah? Sepatutnya, kita kena jadi hamba yang bersyukur, bukannya mengomel, mencemuh dan mencaci tak tentu fasal.

Bayangkan, kita kat sini at least dapat makan, sedangkan saudara-saudara kita yang lain terkulat-kulat nak mencari alas perut. Cuba bandingkan kehidupan kita kat Malaysia ni dengan saudara kita di Palestin dan Syria. Ada mereka dapat makan nasi lemak? Tak payah cakap nasi lemak, sedangkan roti pun payah nak dapat.

Saya menulis ini bukan nak refer pada sesiapa, tapi sebenarnya untuk peringatan diri sendiri juga. Sebab saya rasa, kita kurang bersyukur. Jangan sampai Allah tarik balik semua nikmat, baru kita nak terkial-kial mencari Tuhan ketika itu. Jangan kufur nikmat diberi percuma. Kalau Allah nak tarik, sekelip mata je boleh, kan? 

Ayuh, kita sama-sama didik diri dengan sifat syukur! :)

***
Oleh itu ingatlah kamu kepadaKu (dengan mematuhi hukum dan undang-undangKu), supaya Aku membalas kamu dengan kebaikan; dan bersyukurlah kamu kepadaKu dan janganlah kamu kufur (akan nikmatKu).
(Al-Baqarah 2:152)



Wahai orang-orang yang beriman! Makanlah dari benda-benda yang baik (yang halal) yang telah Kami berikan kepada kamu, dan bersyukurlah kepada Allah, jika betul kamu hanya beribadat kepadanya.
(Al-Baqarah 2:172)


without wax,
haniyahaya :)

Saturday, March 23, 2013

After 5 years

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

5 tahun. Lama sungguh kita tak berjumpa. Kali terakhir jumpa rasanya masa Form 3. Lama sungguh. Lepas tu, kita masing-masing buat haluan sendiri. Contact memang contact, tapi boleh kira berapa kali sangatlah kan?

I really want to meet. Why shouldn't I? You've been a great friend to me.
Tapi tulah, it's not that easy kan? Masing-masing pun kemain busy.

Alhamdulillah, semalam dapat juga jumpa walaupun sekejap. Seriously, memang rasa seronok sangat. After all these years at last we got a chance to meet, face-to-face. Though we hadn't talked much, but I was really happy. You didn't changed a lot. Just like the one that I used to know before. 

Apapun, semoga berjaya kat tempat baru. I wish you all the best in your future undertakings. Take good care of your iman and do keep in touch. I'll always pray for you. InsyaAllah :)

Cherry blossom @ Sakura. I really want to see them :)


without wax,
haniyahaya :)

Sunday, March 17, 2013

Untukmu sahabat


Aku sayang sahabat-sahabat aku.
Aku doakan yang terbaik untuk kalian.
Insya Allah.

without wax,
haniyahaya :)

Parasites

Just wanna share with you guys something as I went through the Medical Parasitology book. I found it was very interesting and quite helpful for medical students like me :) 

Location of protozoa in various organs of body
This week was a Parasitology week for me. I didn't know how it could happen. I just realized that I'd showed a great interest to all those parasites although they might be disgusting. Geez. I even slept late during last Saturday just because I watched the documentary about them. Scary and disgusting I believed, but hey it wasn't that bad :) 


without wax,
haniyahaya :)

Kau dan aku; Kita mungkin berbeda

Orang kata, benih yang baik kalau dicampak ke darat akan menjadi gunung, kalau dicampak ke laut akan menjadi pulau. Pucuk pangkalnya, kenalah jadi benih yang baik terlebih dahulu.

Bagi aku, belajar di mana-mana sama sahaja. Yang penting usaha kita. Memang benar, faktor lain juga perlu diambil kira untuk berjaya. Tapi aku rasa, faktor paling utama ialah daya usaha kita. Setakat mana kita berusaha? Adakah usaha kita itu sudah di tahap paling maksima? Adakah semua usaha itu niatnya 'Lillahita'ala'? 

Bak kata pepatah Melayu, 'rambut sama hitam, tetapi hati lain-lain.' Setiap orang mempunyai pendapat yang berbeda. Terpulang. Aku bukan ingin memaksa.

without wax,
haniyahaya :)

nota kaki : Aku perlu berusaha lagi! 

Monday, February 25, 2013

No more..

It is 12:09 a.m.
The holiday is over.

No more curling up in the bed. 
No more movie or drama marathon.
No more playing around here and there.
No more day-dreaming.

It is time to study.
The second semester will be tougher.
Be prepare!


***
Have you ever think that.. 


But no way!


No matter how hard it is, remember..




without wax,
haniyahaya :)

Savings

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

I had a talk with my mum. I told my mum that some of my friends will be further their studies abroad, mostly Australia and New Zealand. I asked my mum, "Is it really hard to survive in Australia?" (since my parents used to study there long time ago)

My mum said, it was not that hard to survive in Aussie, not with a good and proper management. I agreed with her. As a student, we should have a proper management, especially when it comes to money. Sometimes, the sponsored students (not all) are so happy when they have received their monthly allowance and prefer to enjoy with all the money that they've got. They love to spend all those money with brand-new gadgets, shopping on expensive clothes and many more without realizing that they should spend all the money that they've got in a correct way (studies, etc.).

I started to ponder. 

Think.
Change.

Recently, I had participated in a program; Seminar Baitul Muslim 2.0. It was a great experience for me.  There was a slot, 'Fulu$ oh Fulu$' that made me realize that I really need to start saving from now on. It is not only for the wedding, but for the life after it. Marriage life is not like a bed of roses.

Source : Google.com


Let's start saving from now on. It is for our own good. We will never know what will happen in the future. Better be safe than sorry. It's okay. We'll start from something small and simple. For example, start bring your own drinks from home instead of buying a bottle of mineral water every day. It is cheaper and makes  you healthy as well as you'll be keep hydrated. Start something simple but make sure it is continuous.

There are actually lots of things that you can do. Whatever it is, it is all depends on you, whether you want to do it or not. The choice is in your hands!

without wax,
haniyahaya :)


Thursday, February 21, 2013

How to cure laziness?

We are all having busy schedules whether we are students, parents, spouse or working all-time. We need to take care of our studies, families, deadlines, works and many more hence will decrease our energy level. When our energy level has declined, we tend to procrastinate and being lazy and not to forget, we also tend to give so many excuses for not doing all the things that we are suppose to do. This procrastination too may caused you to delay your prayer, suffer at the school and not to do well at work.

You might ask yourself, how to deal with this habit? How to overcome procrastination?
Here are few tips that you can consider to cure this bad habit of yours:


1) Make du'a

Source : Google.com

Our Prophet Muhammad PBUH has taught us a du'a :

اللّهُمَّ إنِّي أعُوذُبِكَ مِن العَجزِ وَ الكَسلٍ

"O Allah, I seek refuge in you from incapability and laziness."

Prophet Muhammad PBUH teaches us to make this du'a to protect us from the disease which is laziness. Laziness is actually a disease of the heart which we cannot see by our naked eye, but this disease has a very bad prognosis which can lead to other problems.

Try to memorize this du'a. Whenever you feel so bored, lazy or tired, simply make this du'a and seek refuge in Allah.

2) Adjust your sleep habit

A person once said that, " If you want to have a successful day, you need to sleep on time." It is true. In this modern era, we have high-speed internet, smartphones and all those social networks like Facebook and Twitter that make us difficult to sleep on time. We use to check our email, Facebook notifications, or watch something on Youtube before we go to the bed and thus make us staying up so late and reduce our sleeping time. Thus, when we wake up in the next morning, the quality of the whole day is not at the maximum level. 

The amount of sleep you need on regular basis for optimal performance depends on various factors and one of them is age. For school-age children, they might need 10 to 11 hours of sleeping while adults might need 7 to 8 hours of sleeping. The quality of your sleep also plays an important role as much as your quantity of sleep. If your sleep is frequently interrupted or cut short, you're not getting quality sleep. 

Source :  thedementiaqueen.com
So now, try to adjust back your sleep habit. Make sure you go to the bed on time and lastly, avoid taking meals and caffeine close to your bedtime.

3) Be physically fit

Be physically fit doesn't mean that you need to be athletes like Usain Bolt or Muhammad Ali. It also doesn't mean that you need to have the gym membership. All you need is to be healthy to live an active lifestyle and beat procrastination. 

Source : Google.com

There are so many things that you can do to keep your body healthy and increase you physical and mental energy. Just simply jog for 30 minutes for three times a week. If you don't like jogging, you may try to go for swimming and other physical activities. 

4) Take care of your eating habit

Having a good eating habit is really important. Nowadays, people don't really care much about what they eat. Because of the limited time and hectic lifestyle, they prefer to have fast foods which are not good for health. Overweight and obesity are so common and become the major problems, instead of malnutrition and infectious diseases. Obesity can cause many health problems such as coronary heart disease, hypertension and stroke, pulmonary diseases and many more. 

So, to conquer laziness, one should really take good care of his or her eating habit. Eat nutritious food and drink plenty of water. Avoid oily and high carbohydrates food. Control your daily sugar and salt intake and not to forget, don't skip the breakfast. Breakfast is really important for you to stay energetic for the whole day. Skipping breakfast is a common strategy for those who want to loose weight because they think they could cut the calories, but unfortunately, it is not a really successful strategy. When you don't eat breakfast you may feel so hungry by lunch time that you eat more foods than you normally would. You may also be tempted to choose foods that are not the healthiest choices such as junk foods when you feel like you're starving.

Source : Google.com

Laziness is truly a disease and we really need to make serious effort to fight in. It is the source of our weakness and defeat. So, what are you waiting for? It is time to challenge ourselves, improve our lifestyle and beat laziness and procrastination InshaAllah.

without wax,
haniyahaya :)



Tuesday, February 19, 2013

Habis

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Alhamdulillah. Nafas lega ditarik sedalam-dalamnya. Final exam dah habis. It's holiday!

Sumber : deviantART

Kalau ikutkan gaya menjawab soalan exam, agak horror. Masakan tidak? 

Paper SEQ, dia mintak microorganism untuk dengue, diberinya Aedes aegypti. Itu vector, bukan microorganism lah woi! 

Paper MEQ, memang hancur lebur bila dia bagi case study pasal Acute Lymphoblastic Leukaemia (ALL) tapi akibat tersalah diagnose, pergi letak Haemophilia. Jauh benor tersasar kan? Jawab dengan penuh yakin dan bergaya pulak tu.  Masuk pulak Pharmaco, hati ini semakin hancur luluh bila dia mintak pasal anticancer drug! T______T

Lihat pada sudut positifnya, sebenarnya banyak lagi benda yang kena revise. Kena fokus, takleh main-main. Habis nanti kalau salah diagnose, tak ke naya patient? Kot dibuatnya patient kena TB, tapi diagnose sarcoidosis. Pastu bagi steroids. Kesian sungguh kat patient tu nanti.

Plan untuk cuti ni, memang berehat sunguh-sungguh kat rumah. Takde nak gi mana-mana. Jealous betul tengok kawan-kawan yang dok merantau negara orang sana-sini. Takpelah, takde rezeki lagi. Lagipun nak kena menyimpan, guna untuk study. Duit yang diterima tu amanah daripada Allah. Tak boleh sewenang-wenangnya nak belanja ikut suka hati. 

Sekian,

without wax,
haniyahaya :)

Sunday, February 3, 2013

Rehlah

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Pagi tadi kami ada rehlah. First time join rehlah macam ni. Program ni diadakan di Dataran Kemerdekaan, berhampiran dengan Masjid Sultan Abdul Aziz Shah, Shah Alam. Sejujurnya, saya pada mulanya agak keberatan untuk join program macam ni. Yelah! Nak exam kot. Orang nak study. Tapi, tetap pujuk hati kecil ini. Hey, it's not half bad aite? Give a shot huh? Join je lah. Bukannya kejap. Sebelum Zuhur dah habis.

Stress oh exam!
Sumber : deviantART 

Ahli bulatan gembira kami telah ditugaskan untuk membawa bihun goreng sebagai juadah sarapan. Seawal jam 5:30 pagi, Arina, FA, Mimi dan saya dah mengerah tenaga, bertungkus lumus masak bihun goreng. Ecece~ First time kot masak untuk ramai orang makan. Arina ketua chef di dapur. Hehehe ^^


Program rehlah ni banyak games. First, game pijak belon. Setelah dibahagikan kepada 4 kumpulan kecil, kami diberi belon dan tali untuk diikat pada kaki masing-masing. Setiap ahli kumpulan kena pegang tangan dan dalam pada masa yang sama kena pecahkan belon milik ahli kumpulan yang lain. Haaaa..  tengok sisters ni main, memang boleh tahan ganasnya. Ibarat macam nak main ragbi dalam ktm. Kumpulan saya kalah sebab belon kami terpecah dengan sendirinya.
T__T


Game kedua, mini futsal. Game ni paling best bagi saya sebabnya dah lama gila tak main futsal. Rindu sangat! Last main masa program KIKA kat MRSM Gerik. Kumpulan saya menang 2-1. I managed to score one goal. Lulz! :)

Actually ada banyak lagi games. Teka lukisan, siapa paling panjang dan game ukhuwwah. Lepas games, kami dikehendaki beri ibrah berdasarkan kesemua games yang dah kami sertai. Sesi taujih lepas tu pun santai. Tak berat. Tapi cukup untuk mengingatkan diri tentang pentingnya keseimbangan roh, akal dan juga jasad.

Main-main juga, tapi ibrah di sebalik tu jangan lupa. Yang penting, ukhuwwah tu! Walaupun baru first time jumpa, tapi terasa macam dah lama kenal. Subhanallah! :)

Hopefully, saya dapat join lagi program macam ni. Seronok sangat sebab boleh lepaskan stress sebab sibuk menghadap buku (ceh..konon). Hilang sikit rasa stress nak exam.

Okay.. Dah dah. Dah penat main, dah refill energy baru, dah tanam azam baru. Now, get back to your study Hani!

Final exam - Bring it on!

Sumber : deviantART 



without wax,
haniyahaya :)

Saturday, January 26, 2013

Reminiscing the old days

[2012]


Tatkala sedang menyusun baju yang sudah dilipat ke dalam almari, saya disapa oleh kawan saya dengan soalan yang tak pernah terlintas di kepala saya.

"Macam mana boleh jadi bertudung macam ni?"

Tudung bidang 50 saya dipegang oleh sahabat saya.
Saya merenung wajah sahabat saya itu. Berfikir. Macam mana ya?


***

[2006]


Kini tiba masanya berhari raya
Muslimin dan muslimat sembahyang bersama
Menyembahkan diri pada yang kuasa
Bermaaf dan maafan di antara kita

Sesudah bersembahyang di pagi hari
Menziarah pusara kaum keluarga
Bunga ditabur doa pun dibaca
Mudah-mudahan rohnya dicucuri rahmat

Selamat hari raya hari mulia
Dari hati ke hati kutujukan kata
Untuk ayah bonda dan juga keluarga
Putera puteri negara di sempadan sana

Lagu Aidil Fitri dendangan Sanisah Huri berkumandang di seluruh dewan. Maklumlah, sambutan Hari Raya. Memang seronok. Makanan yang disediakan DS pun harini lain daripada yang lain menunya. Takde lah makan nasi putih dan ikan jaket pada petang itu. Menurut senior, kalau sambutan hari raya ni je lah time makan sedap sikit. Entahlah, aku rasa makanan kat DS sedap je. Tu pasal berat mendadak naik! Setiap pelajar dikehendaki duduk bersama homeroom masing-masing. Yelah, homeroom tu kan ibarat adik-beradik kita di asrama ni. Ecece. 

" Weh, kuah kacang ni dah habis," kataku. " Siapa nak pergi tambah?"

Aku memandang ahli homeroomku yang lain. Hanya tinggal berapa kerat je. Yang lain semua dah bertebaran mengunjung homeroom lain. Food hunting kata mereka. 

" Biar aku amik lah," kata A lalu berdiri. 

Selepas beberapa minit, A datang bersama kuah kacang yang baru diambil. 

" Weh Hani, aku nak cakap sikit," ujar A.

" Apa dia? Cakap je lah," kataku sambil mencedok kuah kacang ke pingganku. Masuk kali ni, entah berapa round agaknya aku makan. Nafsu makan mencanak-canak naik. Balas dendam setelah penat di kelas pagi tadi.

" Kenapa kau pakai tudung jarang?"

Hati saya tersentak. Selama ni, tak pernah ada budak lelaki tegur saya tentang cara saya bertudung. First time! Dan ni lah pertama kali saya pakai tudung ni. Sebab kononnya nak padankan dengan baju kurung?Yelah, takkan nak pakai tudung yang jahit tengah yang selalu dok pakai time prep tu kan. Malulah!

***

[2009]

" Itu apa? Kenapa saya selalu tengok awak pakai benda tu?" tanya saya kepada roommate saya pada suatu hari.

Pelik. Tak pernah saya tengok orang pakai. Tapi roommate saya ni pakai. First time nampak. Saya tertanya-tanya juga, tak panas ke? Dah lah pakai tudung, pastu pakai lagi benda tu. Double. Mak aii.

" Oh, ini inner tudung," jawab roomate saya sambil menguntum senyuman.

" Untuk apa?" soal saya lagi.

" Sebabnya tudung yang saya pakai ni jarang. Tu yang saya pakai inner ni. So nanti takde lah nampak leher."

" Ooo. Mana nak dapat? Saya nak jugak satu!" ujar saya.

" Nanti saya carikan satu untuk awak. Yang ni buat sendiri. Pakai tudung yang lama-lama tak nak pakai tu. Jahit sendiri."

Oh, gitu. Ada rupanya solusi untuk masalah tudung jarang ni. Baru saya tahu. Semenjak pernah kena tegur dulu, saya memang tak berani dah pakai tudung jarang-jarang, especially kat maktab. Takut kena tegur lagi macam masa Form 1 dulu. Haru dibuatnya.

***

[2010]

" Bismillahirrahmanirrahim."

InsyaAllah. This is the new me! I need to change. Slowly. Baby steps Hani, baby steps! You can do it. 

***

[2011]

Masuk PLKN, saya menjadi culture shock. Ibarat rusa masuk kampung. Itulah saya. Selama ni duduk asrama. Sekali tengok dunia luar, memang terasa kejutan budaya itu. Rasa sedih, perit. Rindu dengan suasana di asrama dulu. Dulu mesti ada je peringatan dan teguran oleh BADAR. Awal-awal memang rasa jelak dan muak dengar. Tapi bila masuk PLKN, rasa.. Ya Allah! Saya perlukan semua tu. 

Namun, percaturan Allah sangat hebat. Walaupun tidak lama dalam PLKN, saya rasa itulah turning point dalam hidup saya. Walaupun selama ni, dah tutup aurat, tapi still..saya rasa macam kosong. Jiwa ni rasa macam perlu ada banyak lagi yang saya kena belajar.

Masuk U pun, jadi culture shock. Tapi terasa sangat sebab dah pernah kena masa PLKN dulu. Pernah suatu ketika, rasa macam nak nangis sebab rasa diri lemah sangat. Pernah saya mengadu pada roommate saya masa Form 5 yakni merangkap seorang BADAR. Alhamdulillah, sedikit sebanyak jadi perangsang untuk saya terus bangkit.

Alhamdulillah, lepas masuk U, saya berpeluang join usrah. Banyak yang saya dapat. Dan jiwa yang kosong dahulunya, semakin terisi.

Ramadhan tahun 2011, saya menanam azam untuk bertudung labuh. Entah mengapa, namun saya rasa Ramadhan ni lah masanya untuk saya berubah. Bukanlah bermakna bertudung labuh litup terus. Slowly. Saya  bermula dengan tudung bidang 50.

***

[2012]

Bertudung labuh bukanlah bermakna kita paling alim. Kita juga tak ketinggalan dalam membuat dosa. Pernah suatu ketika, saya pernah tersilap langkah. Orang-orang tua kata, terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya. 

Disebabkan itu, ada seorang sahabat pernah menegur saya,

" Harap je tudung labuh, tapi cakap kasar. Perangai pun suka kutuk-kutuk orang."

Masa dengar tu. Memang tersentap juga. Memang betul apa yang dikatakan. Ya Allah. Dah makin jauh rupanya aku ni.

***

Menutup aurat itu wajib bagi setiap muslimah. Bertudung tidak semestinya menutup aurat. Dan yang paling penting sekali, niat kita. Lillahita'ala. Jangan sebab kita malu ke apa. Dan sebenarnya, jika kita mendapat teguran yang positif itu, terimalah dengan hati yang lapang. Janganlah mudah melenting. Itu salah satu cara Allah nak kita dekat pada-Nya. 

Bertudung labuh tak bermakna kita ni alim. Kita juga manusia biasa yang tak lari daripada dosa. Tapi apa yang saya dapat rumuskan, kita hendaklah menutup aurat seperti mana yang diperintahkan oleh Allah. Tidak bertudung labuh bukan bermakna kita tidak mampu meraih Jannah. 

Jika kita bertudung labuh, hendaklah kita menjaga akhlak seiring dengan labuhnya tudung itu. Ini memang peringatan buat diri saya terutamanya sebab saya sedar, saya bukanlah perfect, saya bukanlah baik mana. Tapi, kita perlu berusaha untuk jadi baik. Semua orang nak jadi baik dan semua orang mahu syurga-Nya. 



Wallahu'alam. Mohon maaf sekiranya entri ini mengguris hati mana-mana pihak.

without wax,
haniyahaya :)