Wednesday, September 26, 2012

Syukur Alhamdulillah!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah SWT kerana kita masih lagi diberikan kesempatan untuk terus hidup di bumi-Nya ini.

Pagi tadi, saya ada satu kata-kata ini memang menyentap jiwa dan perasaan. Sangat menusuk kalbu.

" Kita kena bersyukur, walaupun kita tak dapat melihat, kita masih lagi dapat mendengar.
Kita kena bersyukur, walaupun kita tak kaya, tapi kita masih lagi dapat melihat, dapat bercakap,"

Sebagai hamba-Nya, kita memang perlu sentiasa bersyukur kepada Allah.
Yalah, siapa kita kalau nak dibandingkan dengan Allah?
Kita ini tidak lain tidak bukan ialah hamba-Nya, sedangkan Allah itu Tuhan, Yang Menguasai segala-galanya.

Sedar atau tidak, kita ini sememangnya sangat bertuah kerana segala-galanya Allah dah beri kat kita. Kita ada mak ayah, ada adik-beradik, ada tempat tinggal, cukup makan minum, ada pakaian, cukup segala sifat dan tiada cacat-cela. Tapi, kita je yang tak pernah nak bersyukur kan?

Sumber : iluvislam.com

Saya masih ingat lagi, masa zaman SPM dulu ada belajar tentang syukur dalam subjek PAI. Ada tiga cara untuk kita bersukur sama ada melalui hati, perbuatan dan juga ucapan.

Melalui hati, kita hendaklah sentiasa sedar bahawa segala nikmat yang kita kecapi di dunia ini adalah pemberiaan daripada Allah SWT. Melalui hati juga, kita hendaklah bersyukur dengan cara melaksanakan segala perintah Allah dan tidak menggunakan nikmat yang dikurniakan itu ke arah maksiat.

Melalui perbuatan, kita hendaklah bersyukur dengan setiap anggota tubuh yang kita miliki ini. Hendaklah kita sentiasa melakukan perbuatan yang mendapat redha-Nya. Sebagai contoh, nikmat mata yang Allah beri ini, hendaklah kita guna dengan melihat perkara-perkara yang baik sahaja.

Akhir sekali, cara bersyukur melalui ucapan adalah dengan zikrullah. Sentiasa basahkan lidah dengan menyebut ucapan zikir seperti 'Alhamdulillah'.

Sumber : Google.com
Ayuh, kita sama-sama berusaha untuk menjadi hamba-Nya yang sentiasa bersyukur! Insya-Allah, kita mula amalkan sedikit demi sedikit. Lama-lama nanti diri kita akan sebati. InsyaAllah :)

Akhir kata.... Masih ingatkah anda dengan lagu ini?


Ucaplah Alhamdulillah syukur kita kepada Allah
Ucaplah Alhamdulillah syukur kita kepada Allah
Selawat ke atas nabi, Muhammad ya Rasulallah
Saeawat ke atas nabi, ya Rasulallah

Tanda syukur itulah taat
Setiap tempat setiap waktu
Syukur itu dapat dilihat
Pada sikap dan tingkah laku

Marilah bersama kita bersyukur
Kepada Allah kita bersyukur

Syukur itu sifat mulia
Hindar dari tamak haloba
Rasa cukup apa yang ada
Hati tenang hidup sejahtera

Mari amalkan rasa bersyukur
Hidup bahagia, aman dan makmur

Syukur, syukur, syukur ya Allah
Syukur alhamdulillah

Syukur itu banyak caranya
Taat beribadah tekun berusaha
Saling membantu berkasih sayang
Murah senyuman tulus sedekah

Marilah kita beramal bersama
Rasa bersyukur kita suburkan

Syukur - Raihan



Sumber : islamic-testi.blogspot.com


without wax,
haniyahaya :)

Saturday, September 22, 2012

Teknologi dan Tamadun Manusia

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Pagi tadi, masa tengah dok menunggu kain tengah spin kat washing machine, try lah buka handphone. Nak check Facebook. Tiba-tiba kan, ternampak satu post ni naik kat news feed. Terbeliak biji mata bila baca. 

Arakian tersebutlah kisah di mana, saya melihat ada satu post yang ditulis oleh bekas pengetua sekolah saya dahulu kat satu page ni. Nama page ni yang membuatkan biji mata hampir tersembul keluar.

 (nama sekolah) benci cikgu (nama cikgu)

Lebih kurang gitu lah nama page tu. Masa tu saya rasa macam tak percaya. Biar betul! Sampai hati buat page macam ni. Istighfar banyak-banyak. Nafas ditarik sedalam-dalamnya.

Dalam page tu, tiada post yang memburukkan guru tersebut. Hanya penuh dengan post yang memberi nasihat kepada pelajar yang bertindak membuat page tersebut supaya sedar akan tindakannya. Page tu pun dah lama sebenarnya, cuma saya tak tahulah, kenapa orang yang bertanggungjawab tu tak delete je page tu. Mungkin lepas ni kot sebab pelajar tu maybe sedang sibuk dengan study :)

Dewasa ini, kita sering melihatkan betapa pantasnya kemajuan arus teknologi. Jika dahulu, handphone Nokia 3310 itu sudah dikira hebat, namun segalanya sudah berbeda kini. Dunia sekarang sudah berubah. Gajet-gajet canggih seperti iPhone, iPad, Samsung Galaxy Tab dan sebagainya mula meraih tempat di hati masyarakat. Kemudahan untuk berkomunikasi juga tidak seperti dahulu. Kalau dulu kita bergantung harap kepada panggilan telefon dan surat-menyurat, kini dengan adanya kemudahan internet, segala-galanya menjadi mudah dan efisien. Dunia di hujung jari.

Sumber : Google.com

Namun, di sebalik kemajuan teknologi yang dikecapi pada hari ini, ada suatu perkara yang amat membimbangkan kita. Keruntuhan akhlak dan moral dalam kalangan masyarakat terutamanya golongan remaja. Jika kita lihat, dengan adanya telefon pintar, kita boleh mengakses internet dengan mudah. Golongan remaja terutamanya bebas untuk melayari laman-laman sesawang yang ada. Semuanya boleh didapati dengan mudah. Taip sahaja kata kunci yang anda kehendaki, dan dalam masa beberapa saat, agen pencarian seperti Google akan memberikan 1001 maklumat yang anda kehendaki itu. 

Dalam masa yang sama, sudah menjadi satu trend pada masa kini untuk mempunyai satu akaun jaringan sosial seperti Facebook dan Twitter. Antara faedah jaringan sosial ini ialah kita dapat berhubung dengan kenalan dengan lebih cepat, murah dan mudah.Namun apabila kemudahan seperti ini telah disalahgunakan, ianya banyak mengundang padah dan salah satunya ialah keruntuhan akhlak dan moral dalam kalangan remaja.

Jika kita lihat, golongan remaja merupakan golongan yang paling ramai menggunakan Facebook dan Twitter.Tetapi apabila teknologi seperti itu sudah disalahgunakan, ianya banyak memberi impak negatif kepada mereka. Kita ambil contoh mudah, jikalau seseorang itu bergaduh atau rasa tak puas hati terhadap ibu bapanya, dia akan segera mengupdate status di laman Facebook atau Twitter tentang perasaannya ketika itu. Ditambahi pula dengan jumlah like dan retweet yang diterima, ianya sekali gus menggalakkan seseorang itu untuk terus melakukannya tanpa disedari boleh menimbulkn kesan yang lebih buruk. Kesan yang lebih buruk ini dapat dilihat apabila semakin ramai yang menggunakan perkataan yang kesat dan tidak sepatutnya di alam maya, membuat page-page yang ada unsur-unsur negatif dan juga sebagainya. Hal ini juga turut menyumbang kepada perpecahan masyarakat yang berbilang agama, bangsa dan negara.

Sumber : Google.com

Persoalannya, sampai bila perkara ini harus berlaku? Tidak mustahil suatu hari nanti, guru-guru seakan-akan tidak lagi bersemangat untuk mengajar apabila kuasa pelajar menandingi kuasa guru kerana besarnya pengaruh seseorang pelajar itu di alam maya. Para pelajar juga akan hilang rasa hormat pada guru. Guru dianggap sebagai teman, bahkan boleh jadi lebih rendah daripada itu. 

Saya memohon ampun dan maf seandainya entri ini ada banyak salah-silap. Apa yang saya harapkan ialah semakin maju kita dalam arus teknologi, semakin tinggi ketamadunan kita. Jangan disebabkan dunia semakin canggih, kita sudah hilang budi bahasa dan juga adab sopan.

Sumber : iluvislam.com

without wax,
haniyahaya :)

nota kaki: Petama kali menulis sebegini setelah hampir dua tahun tidak menulis esei seperti esei SPM. Saya perlu banyak membaca dan praktis menulis!

Friday, September 21, 2012

List of books for Year I

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

This is a random post. Entah kenapa tiba-tiba rajin bebenor nak mengupdate blog. Tajuk kemain lagi. Hahaha. Maybe sebab buku second year tak beli lagi sedangkan member lain semua dah beli. T___T

Untuk first year, subjek yang dipelajari hanya ada 3. Anatomy, Physiology dan juga Biochemistry. Tapi untuk Anantomy tu, termasuklah juga Histology dan juga Embryology.

1) Anatomy

Buku Anatomy yang sangat disarankan oleh pensyarah ialah Gray's Anatomy. Kitorang panggil Gray's for short. Gray's ni senang nak faham since dia takde lah cerita details sangat sampai pening nak hadam. Lagipun, gambar dia cantik, senang nak dapat gambaran yang jelas tentang sesuatu. Lecturer lagi prefer this one compared to other books.

Gray's Anatomy for Students

Ada lagi satu buku, Clinically Oriented Anatomy. Kitorang panggil Moore sebab author dia Keith L. Moore. Buku ni banyak explains pasal clinical, compared to Gray's. Explanation dia memang superb. Detail. Biasanya kalau time tutorial kitorang suka refer ni sebab kadang-kadang apa yang lecture tanya ada dalam ni. Tapi gambar dia tak berapa lawa sangat.

Clinically Oriented Anatomy

Untuk Histology, lecturer kitorang recommend buku DiFiore's Atlas of Histology. Lukisan dia cantik, explanation dia pun bagus.
Atlas of Histology with Functional Correlations

Tapi, ada satu lagi buku dari India, Textbook for Human Histology with Colourful Atlas by Inderbir Singh. Buku ni tak sure lah lecturer ada recommend ke apa, tapi best juga pakai buku ni. Selalu jugaklah pinjam kat library sebabnya selalu pakai bila nak buat conclusion bagi lab report histo. Hehehe :)

Textbook of Human Histology with Colour Atlas

Untuk Embryology, buku yang direkemen ialah buku Langman's Medical Embryology. Buku ni nipis dan kecik juga saiznya compared to buku-buku yang lain, semua besar gedabak dan berat! Tapi nak membacanya, punyalah liat.

Langman's Medical Embryology
Buku paling liat nak baca dan
paling banyak jumlah ternakan habuk :)

Untuk subjek Anatomy, disyorkan anda semua membeli Atlas.Atlas ni sebenarnya bertujuan untuk memberi gambaran yang jelas tentang sesuatu lebih-lebih lagi masa dissection. Kalau nak tengok muscle tu apa, refer pada atlas sebab tu lah fungsi atlas. The best atlas is Atlas of Human Anatomy by Frank H. Netter. Serious kalau tengok si Netter ni lukis, memang superb gila. Detail!

Atlas of Human Anatomy
Kalau 6th edition punya warna kelabu

Kalau tak nak usung atlas besar gedabak tu gi Dissection Hall, bolehlah beli atlas yang pocket book punya. Oh, gray's pun ada tak silap.

2. Physiology

Kitab Physiology yang highly recommended by lecturer is Guyton & Hall Textbook of Medical Physiology! Kitab ni memang perlu kesungguhan yang jitu bila nak bacanya. Tebal dia mengalahkan Kamus Dewan dan juga Yellow Pages. Pernah sekali kawan saya try timbang buku ni kat mesin penimbang berat. Katanya berat benda ni 3kg! Wah!! Tak percaya? Ini serius!
Tapi tulah, berat-berat si Guyton ni pun, buku ni memang best sebab every single thing pasal physio dia akan explain kat sini. So, berbaloi benda ni. Saya suka buku Guyton ni sebab bila kita in doubt atau nak carik something, cari dalam ni :)

Guyton & Hall Textbook of Medical Physiology

Selain Guyton, buku physio yang lain yang boleh dibeli ialah buku A.K Jain. Buku ni dari India. Yang menariknya, buku ni ada dua volume. So, tak payah nak susah-susah heret sana-sini. Bawak buku yang mana perlu je. Tambahan pula, explanations dia tak meleret macam esei. Senang nak faham.

Textbook of Physiology Volume I

Textbook of Physiology Volume II

3. Biochemistry

Biochem saya tak banyak belajar sangat. Paling banyak belajar pun rasanya masa last module, Nutrition. Buku yang lecturer saya recommend ialah buku Lippincott's Illustrated Review Biochemistry.
Illustrated Review Biochemistry


Satu lagi buku ni, Medical Biochemistry. Buku ni dari India. Best sebab dalam bentuk point form. Maklum sahajalah, saya ni memang lemah sikit bila masuk bab nak kena baca benda yang panjang berjela. So, buku ni best lah jugak. 

Medical Biochemistry

Okey, sekian sahaja list buku untuk first year ni. Tapi depends juga kepada orang tu selesa pakai yang mana. Setengah orang suka buku yang ni, setengah orang suka buku yang tu. Tapi nasihat saya satu, jangan tamak nak beli semua buku. Kita ni memang suka betul membeli. Jangan beli banyak-banyak tapi end up, tak baca pun. Kalau nak buat rujukan tambahan, saya rasa better pinjam kat library :)

without wax,
haniyahaya :)

Thursday, September 20, 2012

Dear Saz :)

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Last Monday (17th September 2012), one of my best friends, Saz went off to Ireland. She got an offer to pursue her studies in Medicine at UCC (University College Cork). I couldn't send her off at the airport since I had to babysit my brothers at home. I'm such a kind sister, right? (Just kidding!)

I was very happy for her. Study abroad is one of my dreams. I really wished that I could further my studies in Medicine in UK or Ireland too, but Allah is The Best Planner. He knows what is best for me. Even though I didn't get a chance to be there like Saz, I'm grateful to Him. I still managed to be in medical school, and insyaAllah by this October, I'm going to be a 2nd year student. It's okay if I couldn't make it like her but, deep in my heart I was very proud of her.

Whatever it is, I'll always pray for you Saz. May you be a great doctor for Ummah! InshaAllah :)

My bestfriends ; Fateh & Saz
May our friendship last till Jannah :)

without wax,
haniyahaya :)

Wednesday, September 19, 2012

Wordless Wednesday #6 & Random project during holidays #4

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

The title for this post is kinda long, but the post is going to be short. I promise :)

I decided to combine it all together since today is Wednesday, so it would be Wordless Wednesday time. This is one of my projects. I'll post the rest of them soon. InsyaAllah.

Quotes from the book 'Stories for Thinking Children';
Harun Yahya

without wax,
haniyahaya :)

Friday, September 7, 2012

Salam

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Baru-baru ini saya berkesempatan berjumpa dengan Asilah, sahabat saya di MRSM Gerik dahulu. Kami boleh dikatakan rapat juga. Selalu main dan buat kerja gila bersama-sama. Dan yang paling utama, dia adalah rival terdekat saya. Hehehe :)

Sekarang ni Asilah belajar kat Alexandria University dalam bidang medic. So sekarang ni dia tengah bercuti. Tu yang kami cadang nak jumpa setelah almost setahun jugak tak jumpa. Al-maklum sahajalah, orang jauh di perantauan.

Banyak yang kami bualkan. Tapi ada satu ni saya rasa macam nak kongsikan bersama. Saya tanya Asilah, apa yang menarik Mesir sana? Asilah cakap banyak.. Tapi yang paling dia salute ialah budaya masyarakat di sana suka memberi salam. Tak kiralah di mana sahaja. Dan haritu pun, masa Asilah pergi travel ke UK & Amsterdam, ada seorang brother memberi salam dan menyapanya, sungguhpun mereka tak mengenali antara satu sama lain.

Sumber : islamic-quotes.com

Kalau dibandingkan dengan masyarakat kita di sini, sangat susah nak jumpa orang yang beri salam. Bukankan beri salam itu sunnah? Bukankah dengan memberi salam itu sebenarnya kita mendoakan kesejahteraan orang tersebut instead of saying "hey dude! What's up?". Tetapi masyarakat kita ni sinonim dengan beri salam bila nak mengorat anak dara orang. "Assalamualaikum dik. Nak berkenalan boleh?" Betul tak? Rasa macam nak bagi penampor Jawa time-time tu jugak kan? Hehehe :)

Oleh yang demikian, selepas ini apa kata kita jadikan amalan memberi salam itu sebahagian daripada amalan hidup kita. Maybe awal-awal tu kita akan rasa malu atau segan atau malas dan apa-apa lagilah rasa yang bercampur baur dalam benak hati kita, tapi kalau dah selalu buat, tak jadi masalah bukan? Let's revive the Sunnah of giving salam. InshaAllah. May Allah bless :)

Sumber : iluvislam.com

This is especially dedicated to myself. Take note dear Hani!


without wax,
haniyahaya :)

Cancer

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Alhamdulillah. Syukur ke hadrat Allah SWT kerana masih lagi diberikan kesempatan untuk kita terus hidup di dunia ini.

Sejak kebelakangan ini, saya sering terfikir soal ajal maut. Entah mengapa. Tapi, one of the major reasons is because of this one thing.

Remember that I've wrote a post before this about some sort of lump that I had at my waist? If not, maybe you could read it here. Just a short post from me :)

Semalam, saya pergi ke klinik kesihatan nak check, apakebenda actually benda tu tu. I kept asking myself, is that a CANCER? Frankly speaking, I'm so scared for the whole week after I wrote the post. Seriously. I can't imagine myself if I have a cancer. I can't even imagine if I've to be bedridden all the times at the hospital, need to undergo for chemotherapy and also lots of medicine that I've to take in a day. Gosh!! That is so scary.

Swallowing pills? Ewww..
Source : Google.com

Alhamdulillah, lepas check, doktor tu cakap, it wasn't a cancer. Alhamdulillah. I was very relieved at that time. Speechless? Definitely!

It was actually a lipoma. She asked me to do my own research about that after she knew that I'm a medical student. Hehehe. Lipoma is actually a benign tumor composed of adipose tissue. It is small can be bigger and bigger. She also said that it was permanent. But, if I wanted to remove it, I could.

To make a long story short, my mom decided that I should remove it, hence I need to undergo a surgery.
Well, that's all from me. I'll write more.

Laters! (I remembered how Sherlock used to say it to Mycroft. I couldn't help myself from laughing at him!)


without wax,

haniyahaya :)


notakaki : Takziah buat keluarga pelajar perubatan di Rusia yang meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya tempoh hari. Semoga Allah mengampuni dosa mereka dan menempatkan mereka dalam kalangan orang beriman. Insya-Allah. Orang yang dalam perjalanan menuntut ilmu dikira berjihad juga kan? Al-Fatihah.

Positifkan diri anda!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Apa khabar hati? 
Kenapa saya tanya berkaitan dengan hati? Hal ini demikian kerana hati ini sangat mudah untuk berbolak-balik. Hari ini kita rasa tenang sangat. Biat apa pun rasa seronok je. Tapi esok lusa, dah rasa keluh-kesah. Tak tenang je rasa. Apa yang dibuat hari itu, serba tak kena. Lagi pun pernah dengar tak hadith yang berbunyi,


 "Di dalam jasad manusia itu ada segumpal darah. Jika baik, maka baiklah keseluruhan jasad itu. Jika buruk, maka buruklah keseluruhan jasad tersebut. Ketahuilah, itu adalah hati." 
(H.R Bukhari dan Muslim)

Bercakap tentang hati, pagi tadi saya berpeluang mendengar slot Prof. Dr Muhaya di ikim.fm masa on the way jemput adik saya dari sekolah. Actually kalau ikutkan, banyak je yang Prof kata. Tapi saya tertarik dengan satu point ni.

Prof. Dr Muhaya ada beri nasihat, kalau kita bangun pagi, cuba lihat diri kita di hadapan cermin. Set kan minda dan hati kita untuk mulakan hari kita dengan positif. Insya-Allah, kalau permulaan hari kita dah niatkan yang baik-baik, Allah SWT akan permudahkan semua urusan kita pada hari itu.

Sumber : positivenotes.tumblr.com

Oleh yang demikian, apa kata mulai hari ini, lepas bangun dari tidur, kita baca doa dan set kan niat kita. Niatkan pada hari ini apa yang kita nak buat semuanya lillahi ta'ala. Dan jangan lupa, mulakan hari anda dengan senyuman. InsyaAllah, your day will be brighter! Always be positive! :)

Sumber : gastrawnomica.com



without wax, 

haniyahaya :)