Friday, August 31, 2012

Random post..I guess

Second post for today. Nothing much that I can say.

I am writting this post via my phone. So I don't know how it might appear. I hope it turns out very well :)

Oh ya! How about your 'puasa sunat 6 di bulan syawal'? Have you manage to finish them up? If the answer is yes, great! A big, round applause for you :)

If the answer is not, naaa.. It's okay. You still have time to do it! Don't give up!

Okay. Gtg. See you soon.

without wax,
haniyahaya :)

What is that?

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Apparently, I discover some sorts of a swollen (tak tahulah swollen ke apa, but it seems like ketulan macam tu. Lump maybe?) at the lateral side of my waist. (my Anatomy is getting bad since I left it about a month ago. Ggggaaahh!! This is bad!) I don't know what is that. I don't really pay much attention on that until this morning when I told my mom about this. And yes, it wrecks my nerves and freaks me out. Hopefully, everything will be just fine. InshaAllah :)

Do pray for me ^^

without wax,
haniyahaya :)

Random project during holidays #3

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

It's Jumu'ah. Sayyidul Ayyam.
Frankly speaking, I don't know what to write more.
I'll just post a photo. That will be enough. I guess..


That's all. I'll write more. InshaAllah.

without wax,
haniyahaya :)

Wednesday, August 29, 2012

Random project during holidays #2

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

So here is number two.

And He found you lost and guided (you). [Ad-Dhuha 93:7]

Hope it'll benefit us. InshaAllah :)

without wax,
haniyahaya :)

Tuesday, August 28, 2012

Random project during holidays #1

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

For your information, I'm now enjoying my two months of holidays. (Well, it has been reduced to one month more or less after the Eid).

Since I don't have any plan for a vacation or whatsoever during this holiday, I suddenly come out with a random project. Hahaha. Don't expect this project is a MEGA project! Trust me. I'm not going to build any skyscrapers. But, it is my first time doing this project. I bet you'll think that I've nothing much too do at home and I'm such a boring person. Well, that's who I am.

So, introducing you my first and random project for this holidays....



Well, here it goes.This is the first one. I'll update the rest. Just wait for it ya'!!

without wax,
haniyahaya :)

p.s : I'm deeply sorry if my English is so bad. It's been quite a long time I haven't write in English so I guess, my writting skill is bad, as the days go by. I'll try to improve my writting later. InshaAllah :)

Friday, August 24, 2012

Ibrah di bulan Syawal

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Alhamdulillah, syukur dengan izin-Nya, kita masih lagi diberikan kesempatan untuk bernafas di muka bumi ini. Suatu nikmat yang tiada tolok bandingnya bukan?

Hari ni dah masuk 5 Syawal. Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri (masih tidak terlambat lagi, bukan?) . Di samping itu memohon maaf seandainya ada salah silap saya terhadap kalian. Mohon ampun sangat-sangat! Last but not least, semoga amalan kita di sepanjang Ramadhan yang lalu diterima oleh Allah dan semoga kita dapat berjumpa lagi dengan Ramadhan di masa akan datang. Insya-Allah :)

Sumber : Google.com

Kalau diikutkan, raya tahun ni takde lah semeriah dulu. Kalau dulu, bila sebut raya je, mesti dah tergambar ketupat, rendang, kuah lodeh, kuah kacang, lontong, kari dan juga beraneka kuih raya. Tidak ketinggalan, jumlah kutipan duit raya yang kaching-kaching $____$ serta kemeriahan pesta bunga api, mercun dan juga meriam. Sinonim betul raya dengan benda-benda macam tu. 

Tapi tahun ini, rasanya suasana tak semeriah dulu. 

Sudah menginjak dewasa?
Barangkali ya.
Entah.

Namun, Aidilfitri kali ini ternyata memberi 1001 pengajaran buat diriku.

Pertama, masa pergi beraya di Shah Alam. Seperti biasa, bila dah lama tak jumpa sanak-saudara, sudah tentu banyak benda yang nak diceritakan. Macam-macam. Pendek kata, kalau buat hikayat, agaknya memang Hikayat 1001 Malam lah jawabnya! 

I always heard from my friends tentang soalan-soalan yang mencabar IQ tahap dewa yang selalu ditujukan khas kepada mereka seperti, " Eh, bila nak kahwin?" " Dah ada calon belum?". Even I, myself had came across with such questions too! Tapi tu dulu lah. Sekarang mujur tidak lagi. Yeaayy! :) 

Tapi, haritu pergi beraya pun, dah nampak gambaran. Early marriage doesn't suit me well :)
Di era modenisasi tanpa limitasi kini, kahwin muda bukanlah suatu perkara yang janggal lagi. Bahkan, semakin ramai generasi muda masa kini yang terjebak dengan kahwin muda. It's not kolot anymore. Orang takkan pandang kahwin muda tu hanya untuk zaman Pak kaduk atau Pak Pandir je lagi. Sekarang era SIII dan iPhone 4s ni pun orang dah tak kesah pun nak kahwin awal. Saya bukanlah membantah kahwin awal. Ianya satu niat yang baik bahkan saya sangat seronok dan teruja pabila mendengarkannya. Tetapi, kalau orang tanya saya, bila nak kahwin, I don't have any clue about that. 

Sumber : Google.com

Let's see. My family haven't talk about this very much. But I know that, they want me to achieve my dream first. So, whatever it is, I have to and I need to finish my studies first! That is my first priority besides Allah, Rasul and my parents. Lagipun, rasanya kena banyak buat preparation. Kahwin tu bukanlah suatu benda yang boleh dibuat main. Ni bukan zaman main kahwin-kahwin macam kecik-kecik dulu. Kahwin ni tanggungjawab dia besar and I need to prepare myself. Really do. Sekarang ni pun hidup tak tentu hala. Banyak yang perlu diperbaiki dan dipelajari. Plus, my financial is not really good. Kalau boleh, biarlah saya dah beli tanah dulu atau rumah dulu. Then, I'll think about getting married. LOL :D
(But seriously, about the part nak beli tanah atau rumah tu memang ada dalam my to-do-list)

Oleh yang demikian, lepas ni, tak payahlah tanya pasal kahwin ni pada saya. Banyak yang perlu dipelajari untuk mengharungi alam rumah tangga ni :)

Nak jadi doktor dulu!! ^^
Sumber : Google.com

Kedua, malam hari raya yang pertama tu, saya berkesempatan menziarahi jiran-jiran nenek saya. Malam tu serius pakai main redah je. Janji tutup aurat jadi lah kan? Apa yang bestnya, saya suka dengan kuih dan kerepek yang orang-orang lama ni buat. Ada satu rumah tu, saya dan mak cik saya habiskan satu balang kerepek keladi. Perghhh!! Nikmat!

Eh, jauh melencong pula. Sebenarnya, malam tu pengajaran yang dapat diambil ialah kita kena sentiasa doakan kebaikan orang. 
Kenapa pengajarannya begitu?
Nak dijadikan cerita, malam tu saya pergi beraya rumah pak cik X di kampung saya. Keadaan kesihatan pak cik X tidak begitu sihat. Biasalah, sakit tua orang kata. Apa yang membuatkan saya terharu, pak cik X ni sentiasa mendoakan kami yang menziarahi beliau. Doa yang baik-baik. Allah! Terharu rasanya tatkala itu. Walaupun tak berapa sihat, tapi dia semangat melayan kami. Sifatnya itu membuatkan saya terfikir, baiknya orang ni. Selalu doakan orang. 

Sumber : Google.com

Lepas ni bolehlah kita sama-sama praktikkan. Ye tak? Kita doakan semua orang, hatta orang yang kita tak suka sekalipun. Mana tahu, berkat doa kita tu, orang tu boleh jadi lembut hati dengan kita ke, apa ke? Ingat, doa itu senjata bagi orang yang beriman!

Ketiga, semalam baru balik dari beraya di Melaka. Kami pergi menziarahi saudara di sana. Apa yang membuatkan saya terharu ialah kisah pak cik W sekeluarga. Pak cik W bukanlah orang yang senang. Biasa-biasa. Kereta pun tiada. Hanya mengharapkan kudrat motosikal sahaja sejak dahulu. Masa pergi menziarah ke rumahnya tempoh hari, saya rasa terharu bila melihatkan kejayaan anak-anak beliau. Anak-anak beliau bukanlah orang besar-besar dan kenamaan. Ada sorang tu dah mula kerja, at the same time boleh lagi tolong adik-beradiknya dan juga kedua orang tuanya, ada sorang tu dah belajar, tapi sangat baik. Dengan elaun yang dia dapat, dia boleh lagi hulur sedikit buat kegunaan kedua ibu bapanya. Pendek kata, semua menjadi 'orang'. Rasa sangat terharu. Kalau nak compare dengan diri sendiri, rasa macam jauh gila beza. Yelah, saya yang dapat duit elaun ni pun, tak pernah lagi bagi kat mak ayah. Sobs sobs T_____T Siap mintak lagi adalah!

Rasanya itu sahaja yang dapat saya coretkan. Tak tahu nak olah bagaimana, hanya pakai main sedap je menulis. Harapnya kalian juga mendapat ibrah bersama. Insya-Allah :D

Allahu'alam.

without wax,
haniyahaya :)

Thursday, August 16, 2012

Aku, Saya

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Tengok balik entri-entri yang lepas, kelakar pula rasanya. Dari benda kecil sampai lah ke benda yang besar, dari benda yang merapu sampailah ke benda yang penting, pendek kata semua benda nak tulis. Ada tu siap tulis dengan nada memerli lagi.

Entahlah, kadangkala terfikir juga, apa hala tuju blog ini. Tidak ada jawapan yang sahih untuk itu. Kerana aku sendiri tidak mempunya skema jawapannya.

Apa yang pasti, aku hanya menulis berdasarkan apa yang aku rasa, apa yang aku lihat dan apa yang aku fikir.

Mungkin ramai yang pelik, kejap saya, kejap aku.
Tiada penggunaan kata ganti nama diri yang tetap.

Namun, aku mohon kemaafan jauh dari benak sanubari aku yang kerdil ini andai ada penulisan aku yang menyinggung perasaan mana-mana pihak. Mohon ampun ya!

without wax,
haniyahaya :)

nota kaki : Ada sesiapa rindu cerita 'Sahabat Selamanya'? ----> Okay, this is lame. I know -.-

Maut

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Pejam celik, pejam celik, tak sampai tiga hari sahaja lagi Ramadhan bakal meninggalkan kita. 

Pagi tadi, kami sekeluarga baru sahaja mendapat berita yang anak lelaki kepada kawan ayah saya meninggal dunia akibat denggi. Hari Sabtu minggu lepas baru sahaja berjumpa dengan arwah semasa iftar bersama. Nampak sihat wal afiat sahaja. Arwah kalau tak silap saya masih lagi bersekolah rendah. Muda lagi. Tup.. tup Subuh tadi dapat berita yang dia sudah tiada lagi. Innalillahi wainna ilaihi raji'un.

Sumber : Google.com

Kelmarin, kami sekeluarga (keluarga besar; yakni termasuk nenek, pak cik, mak cik dan lain-lain) mendapat berita bahawa Kak Yanti, pembantu rumah kepada mak cik saya telah kembali ke rahmatullah pada jam 8 pagi waktu Indonesia. Kak Yanti sebelum ini telah di-diagnose menghidapi kanser tulang. Saya tidak berkesempatan untuk menzirahi Allahyarhamah sebelum pulang ke Indonesia kerana pada ketika itu saya terikat dengan peperiksaan semester II saya. Allahyarhamah sangat baik dan rajin orangnya. Kalau di kampung, dialah yang mengemas, dialah yang memasak, dialah yang membasuh dan bermacam-macam lagi yang dia buat. Pendek kata, dialah orang yang paling sibuk sekali jikalau kami semua pulang ke kampung, tambahan lagi pada Hari Raya.

Kedua-dua cerita ini saya kongsikan bersama supaya kita semua refleksi diri kita balik. Ajal maut itu tidak mengira waktu dan tempat. Bila-bila masa sahaja nyawa kita bakal dicabut oleh Malaikat Izrail. Kadang-kadang kita tak sedar yang kita sebenarnya dekat dengan kematian. Dan cuba bayangkan, adakah kita bersedia untuk bertemu dengan Allah? Cukupkah amalan kita?

Ada diceritakan bahawa orang-orang yang beriman dan hebat suatu ketika dahulu pada waktu malamnya, mereka akan tidur sebentar di dalam lubang yang digali sendiri seperti di dalam kubur. Tujuannya ialah untuk merasakan bahawa betapa hampirnya mereka dengan mati. Mereka juga berbuat demikian untuk berehat sebentar sebelum menyambung semula ibadah mereka kepada Allah SWT. Subhanallah! Betapa hebatnya mereka ini. Betapa kerdilnya diri ini jika dibandingkan dengan mereka! T______T

Ayuh, mari kita sama-sama muhasabah diri. Semoga segala amalan kita di sepanjang bulan Ramadhan ini diterima oleh Allah SWT dan semoga apa yang telah kita didik jiwa kita ini akan berkekalan sampai bila-bila, bukan hanya di bulan Ramadhan ini sahaja. Jadikanlah bulan Ramadhan ini Ramadhan yang terbaik. Insya-Allah :)

Sumber :  khadimulquran.tumblr.com


without wax,
haniyahaya :)

nota kaki : Saya tujukan entri ini buat peringatan diri sendiri yang selalu lalai ini terutamanya. Semoga kalian juga mendapat pengajaran. Insya-Allah :)

Tuesday, August 14, 2012

New Addiction

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Cuti kali ini tersangatlah panjang. Walaupun 2 bulan, tapi cukup untuk saya nyatakan ianya suatu tempoh yang agak panjang kerana tak pernah dapat cuti sepanjang itu. Jika dilihat kembali, kalau lepas SPM, terus masuk PLKN, then keluar kejap, pastu terus masuk U. Masuk foundation pulak, fast track programme. Cuti semester hanya seminggu sahaja. Jadual padat memang tak terkira. Lepas tu, terus masuk degree. Habis first year barulah merasa nikmat cuti yang sebenar-benarnya! Eh.

Okey, entri kali ni takde apa sangat pun. Just nak kongsi satu one of my new addiction. So, here it goes..


Sherlock!
Have anyone here has watched it before?

Sherlock Holmes and Dr John Watson
Source : Google.com

Bagi sesiapa yang minat cerita jenis penyiasatan, adventure semua tu, cerita ni memang best! Tambahan pula, jikalau anda peminat Sherlock Holmes, memang cerita ni best untuk ditonton.

Actually cerita ni drama TV, based on Sir Arthur Conan Doyle punya masterpieces yang menarik which is Sherlock Holmes lah kan. Dalam drama ni, dia ada 2 seasons so far. Each seasons ada 3 episodes, so that's mean tak payah tunggu lama-lama nak habis! That's why I like it! :D

Yang menariknya, Holmes ni versi moden sikit. Case dia pun still based on what the author had wrote before, just diolah menjadi lebih menarik sesuai dengan keadaan semasa.

Yang bestnya lagi, I love their accents!! British accents are so sexy!
Okay, itu lebih-lebih pula.
Tapi serious best sebab teruja bila tengok cara dia solve kan case tu, ditambahi pula dengan nada sarcasm. Teeheeee :)

So far, I have finished the Season 1. Currently in Season 2. Can't wait for Season 3.

That's all.

Sorry sebab entri ni bercampur aduk. Dah nak buka. Kthanksbai.

without wax,
haniyahaya :)


nota kaki : Kthanksbai ---> It really annoys me. Very much. 



Sunday, August 12, 2012

Wajah baru

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Entri ini dijamin pendek. Percayalah! (sambil menyanyi lagu Percayalah nyanyian Siti Nurhaliza)

Nak cakap yang blog ni telah mengalami transformasi. Kalau dulu siap ada bunga-bunga, kali ni nehi! Takde bunga-bunga. Putih bersih je sekarang ni. Hehehe :)

Sebab apa tukar?
Suka hati iolls lah! Iolls punya blog kan?

Okey, tu jawapan yang gedik!
Sebenarnya, saje je nak ubah mood. Dok tengok benda sama je, kadang-kadang nak juga sesuatu yang lain. Moga transformasi ini berjaya meningkatkan usaha saya untuk menulis dengan lebih giat lagi dan tidak lagi bermalas-malasan.

Sekian,

without wax,
haniyahaya :)

nota kaki 1 : Pendek bukan entri kali ini? Dah habaq mai dah, hampa tak nak caya!

nota kaki 2 : Penggunaan iolls TIDAK dibenarkan dalam penggunaan urusan rasmi. Jangan dok gatai tangan tulih tu kat esei hampa atau sebarang surat-menyurat rasmi.

Sunday, August 5, 2012

Being a First Year of Medical Student

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Rasanya blog ini semakin lama, semakin menyepi. Ibarat sebuah rumah yang usang di pinggir desa yang tidak berpenghuni setelah sekian lama. Bukan niat di hati untuk bermalas-malasan menulis (padahal hakikatnya memang ya pun!). Namun begitu, bakat menulis yang terpendam dalam diri ini kian tumpul, seperti pensel Stabillo 2B yang sudah diasah tajam pada awalnya, namun kian tumpul dan tumpul setelah menggunakannya untuk menghitamkan ruang jawapan di kertas OMR tempoh hari.  O.o

(Okey, peribahasa rekaan sendiri. Jangan gunakan peribahasa di atas dalam mana-mana urusan rasmi. Sekian)

Berbalik kepada tajuk asal, Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi kerana limpah dan kurniaNya, kita kini sudah berada di pertengahan bulan Ramadhan. bagaimana dengan Ramadhan kalian pada tahun ini? Tepuk dada, tanya iman. Persoalan itu biarkan diri anda yang menjawabnya. Saya tidak mempunyai sebarang kuasa untuk itu.

Syukur dipanjatkan ke hadrat Allah SWT, saya kini akhirnya sudah tamat First Year as a medical student.
(Hek eleh minah ni. Baru First Year kot. Bajet lah tu. Nak canang bagi satu dunia tahu ke kak oiii??)
Rasa macam tak percaya pula yang saya dan rakan-rakan yang lain dah habis First Year. Sungguh pantas masa berlalu. Pejam celik-pejam celik, dah habis first year. Rasa macam baru sangat masuk kelas untuk module Fundamental dulu. Ni tup-tup, dah habis. 

Kalau diikutkan, pengalaman masa first year ni tersangatlah banyak. Rasanya kalau dicoretkan, mahu berkajang. Jenuh juga kalau nak diceritakan. Apa pun, saya akan berkongsi serba-sedikit tentang pengalaman saya sebagai pelajar medik di tahun 1.

Kali Pertama

Untuk pengetahuan semua, saya dan sebilangan kecil daripada rakan sekelas saya masuk 2 minggu lambat untuk program MBBS Year I. Dipendekkan cerita, masa mula-mula masuk tu, rasa macam rusa masuk kampung. Terpinga-pinga kami dibuatnya. Tambahan pula, suasana baru. Rakan-rakan satu batch pula ramai. Rasa macam, betul ke ni? Ke aku bermimpi? Sebabnya sebelum ni tak pernah duduk dalam lecture hall untuk dengar lecture dalam satu kelas yang mempunyai 204 orang pelajar. Memang masa awal-awal masuk tu agak blur lah jugak. Ibarat anak kecil yang terkapai-kapai.

Batch saya. Ramaikan? Ini pun ada yang takde dalam gambar

Masih segar lagi dalam ingatan, first lecture yang saya attend ialah tajuk Ovulation and Implantation oleh Dr Manah. Even dulu pernah belajar tentang ni masa SPM dan Foundation, tapi disebabkan culture shock, saya masa tu rasa otak saya tak mampu nak hadam apa yang Dr Manah cakap. Terkejut kut bila dengar slang dan term-term yang pelik. 

Apa yang kami belajar di Tahun 1? 

Tapi bila dah dua minggu, Alhamdulillah saya rasa dah boleh adapt dengan situasi sekeliling. Untuk pengetahuan semua, masa first year di medical school kami, kami ada belajar 3 subjek, yakni Anatomy, Biochemistry dan Physiology. Kami di sini belajar ikut Integrated Systems. Meaning to say, kami belajar ikut system. Contohnya kalau module Musculoskeletal System (MSK), kami akan belajar pasal MSK je untuk subjek Anat, Biochem dan Physio. Kalau module Cardiovascular System (CVS), kami akan belajar pasal jantung je untuk Anat, Biochem dan Physio. Mungkin di sesetengah medical school belajar dengan sistem yang lain. Different medical schools have their own systems. Sebabnya ada juga kawan-kawan saya yang kat kolej/universiti lain yang belajar lain daripada sistem kami. Contohnya pakai sistem block dan sebagainya. 

Dan buat pengetahuan semua juga, lecturer yang mengajar kami di Tahun 1 sangatlah best! Seriously, mereka langsung tak kedekut ilmu dan sangat ikhlas dalam mendidik kami semua. Mostly lecturer kami dari India, dan ada juga dari Middle East. Walaupun pada awalnya, saya agak sukar untuk memahami apa yang diperkatakan oleh mereka, tapi lama-lama alah bisa tegal biasa. Lecturer kami semuanya baik-baik. Bila kami tak faham, mereka akan terangkan sampailah kami faham. 

Oh ya, untuk module tu, kami ada 11 module untuk dihabiskan dalam tempoh setahun.
1. Fundamental module
2. Musculoskeletal System (MSK)
3. Hemopoietic and Lymphoid System
4. Cardiovascular System (CVS)
5. Respiratory System
6. Gastrointestinal System (GIT)
7. Renal System
8. Endocrine System
9. Reproductive System
10. Nervous System 
11. Nutrition module

Untuk semester 1, saya belajar Fundamental module sampailah ke Respiratory System dan semester 2, saya belajar GIT sampailah ke Nutrition module.

Buku-buku Medic Tahun I yang saya gunakan


Antara nota masa module MSK

Ni pun antara nota masa module MSK.
Tengah konon-konon rajin lah time ni


Favourite Subject

Memandangkan hanya ada 3 subjek sahaja, yakni Anatomy, Biochemistry dan Physiology, saya tak tahulah favourite subject saya apa. Haisy...

Kalau anatomy, basically kena ada daya ingatan yang kuat sebab banyak nak kena hafal. Tapi bila sampai part Histology dan Embryology, saya memang awal-awal lagi dah serah bendera putih sebab tak minat. -__-
Kalau Physiology dan Biochemistry pulak, basically, kena faham concept dia. Tapi jenuh juga kalau nak baca, especially bila anda menghadap buku Guyton yang tebalnya mengalahkan Kamus Dewan tetapi saiz vesi A4.
Gray's Anatomy & Textbook of Medical Physiology
Buku Guyton ni sangat tebal! Sobs sobs T__T

Tapi overall, belajar ketiga-tiga subject ni memang best. Kalau bab practical Anat, saya tak suka sangat pergi ke Dissection Hall pada awalnya. Bukannya takut tengok cadaver, tapi sebab bau formalin tu sangat kuat! Bau itu akan menerjah ke hidung sekali gus menyebabkan mata anda berair. But, the fun thing about practical session is, we can actually touch all the specimen provided in the room (I don't mean that you can use you bare hands to touch them! Gloves are needed. That's the rule.)

Professional Exam

Dalam satu semester, kami ada progress test dan semester exam. Cumanya ada tambahan Professional Exam (Pro Exam) di semester 2. Professional Exam ni dia lain sikit daripada semester exam. Kalau semester exam, dia hanya akan cover the whole module yang kita belajar masa sem tu je. Tapi kalau Pro Exam, dia akan cover the whole module start dari Fundamental module sampailah ke Nutrition module. Bayangkanlah nak study the whole module. Kebanyakkan yang semester 1 semua dah ingat-ingat lupa. Hihihi :)
Dan yang paling menarik, Pro Exam ni lah yang akan menentukan kita either kita dapat proceed ke Second Year atau tak dan juga adanya VIVA! 

Viva? Apa itu viva? Viva itu bukannya lagu Viva la Vida nyanyian Coldplay, bukannya Viva Forever nyanyian Spice Girl, dan bukan juga kereta Perodua Viva. Viva ini merupakan oral exam yang mana akan ada panel yang menilai untuk bertanyakan kepada pelajar tentang sesuatu perkara. Dan untuk viva di tempat saya, ada dua jenis viva yakni Distinction Viva dan Borderline Viva. Distiction viva ni untuk pelajar yang dapat markah tinggi tapi sipi-sipi je lagi untuk dapat Distinction. Kalau yang Borderline Viva, tu untuk student yang dapat markah atas pagar, antara fail atau pass. Basically, viva ni tak tolak markah. Dia hanyalah nak tambah markah supaya pelajar tu boleh pergi ke gred yang lebih baik. 

Untuk Viva, kesemua module ni kena study sebab kita
 tak tahu soalan apa yang bakal ditanya

Alhamdulillah, saya dah lepas Pro Exam dan pass. Syukur sangat-sangat tak kena viva. Saya masih ingat, kami habis Pro Exam hari Rabu. Kiranya hari Khamis tu sepatutnya result untuk Viva dah keluar. Tunggu punya tunggu siang tu, tapi tak keluar. Takpelah. Tiba-tiba, malam tu housemate saya ni dia bagitahu suruh bukak twitter. Ada tweet daripada salah seorang rakan kami yang mengatakan bahawa list name for viva akan dikeluarkan pada malam tu pukul 10. Masa tu saya tengah baca Al-Quran sementara menanti Isya' , terus stop baca. Berderau darah. Pucat betul muka masa tu. Alih-alih tengok, silap info. Pukul 10 malam. Masa tu saya rasa jantung macam nak gugur, terkejut punya pasal.

Alhamdulillah, semuanya dah berakhir. Saya pun dah pass. Even, saya takde lah dapat Distinction atau Honour, tapi syukur Alhamdulillah saya dapat proceed ke Second Year. Insya-Allah. Tak perlu repeat year, tu paling penting!

Saya masih ingat kata-kata Dean saya, 

" First year and Second year are nothing. They are only based on textbooks. The real challenges are when you're in Third, Fourth and Fifth Year. That will be determine your true personality and how are you going to be a good doctor."

Kata-kata beliau masa tu memang menyedarkan saya. Betul. Masa 3rd until 5th year nanti clinical. Masa tu skill kita sangat penting. Skill tu lah yang akan tentukan kita ni boleh jadi doktor yang baik atau tidak.

Doktor & Skil 

Haa.. Bercakap tentang skill, teringat pula, masa Pro Exam haritu, untuk paper OSPE/OSCE, ada satu station untuk OSCE. Kami dikehendaki mengambil blood pressure (BP) subject. At the same time masa tu, ada juga communication skill sebab kita kena explain, kenapa nak ambil BP dan kena mintak permission terlebih dahulu dengan subject. Masa tu, nervous sangat. Mujur examiner masa tu lecturer sendiri, bukan external examiner. Kalau tak, mesti BP saya lebih tinggi daripada subject tu. Hehehe :)

Sebenarnya, skill tu kita boleh develop. For example, communication skill. Saya actually bukanlah petah berbicara. Kalau dulu masa zaman sekolah, bila cikgu suruh present kat depan, saya punyalah takut. Mesti ada gagap aaa...aaa..aaa.. Tapi kalau suruh cakap sesama member, takde masalah. Dan bila dah makin besar, saya sedar, benda tu kita kena develop sendiri. Memang akan ada rasa gemuruh, malu dan sebagainya, tapi benda tu kita berani hadapi. Kalau tak, sampai bila kita nak berada dalam keadaan sebegitu rupa? Masih di takuk lama.

Saya rasa, masa kami pergi Hospital Visit beberapa bulan yang lepas adalah pengalaman yang tak dapat saya lupakan. Hospital Visit merupakan salah satu aktiviti wajib masa dalam Nutrition module. Dipendekkan cerita, group saya telah pergi ke Kediaman Bekas Pesakit Kusta, Sungai Buloh. First time rasa, ala.. kenapa mesti pergi sini? Group lain dapat hospital best-best, boleh tengok post-mortem. Tapi, Allah itu Maha Mengetahui. Sabar, sabar!

Kami semua dah bersepakat nak beri goodie bag kepada semua bekas pesakit kusta di situ. At the same time, kami kena lah beramah mesra dengan mereka sekali. Masa awal-awal tu kan, just datang then.. krikk..krikk.. Tak tahu nak buat apa dan cakap apa. Just bagi je goodie bag. Lepas habis je sesi penyampaian goodie bag, kami pun cabut sebab dah tak tahu nak mula conversation apa dengan mereka. Lepas tu, lecturer yang mengiringi kami, Dr Faez terangkan sikit-sikit cara nak start conversation dengan bekas pesakit kusta tu. Saya dan beberapa orang rakan yang lain pun ikut lah cakap beliau. Tapi, tak bertahan lama. Kami akhirnya terus berdesup keluar tatkala Dr Faez dah keluar dari situ. Mentang-mentang Dr Faez tak tengok kan.. Hihihi :)


Bersama dengan Dr Faez semasa program Hospital Visit

Tapi bila tengok rakan-rakan yang lain rancak berbual, kami rasa macam, isy..takleh jadi ni!
Kami jumpa lagi sekali dengan Dr Faez. Dr Faez apa lagi, terangkan satu per satu, bagaimana nak approach patients. Then, he asked us to do that in front of him. He said that, " It's not history taking. I won't ask you to do that. That's why you are here for; to develop your communication skills."

Masa tu saya rasa, alahai.. Dr Faez nak tengok ke? Eee.. Scary kot! Akhirnya, saya dan Jiha berpakat untuk pergi approach seorang pak cik Cina. Dan Alhamdulillah, cara yang Dr faez kongsikan tu memang ternyata berkesan. Dan hasilnya, banyak input yang kami dapat. Akhirnya, bukan seorang yang kami approach, malahan dua! Rasa seronok sangat!


Di hadapan pintu masuk Kompleks Kediaman Dormitori untuk bekas pesakit kusta


Kesimpulannya, skil dan doktor memang tak boleh dipisahkan. And to develop such skills, you need to learn and gain new experiences! Don't be afraid of being wrong. We all learn from our mistakes so that we will never repeat the same things all over again!

Rasanya, itu sahaja yang dapat saya coretkan. Kalau ikutkan hati, banyak je lagi nak tulis. Tapi nak taip entri ni sahaja dah memakan masa dekat 2 hari T_____T

Sekian,

Sumber inspirasi :)

Last but not least,

Wajah kegembiraan selepas habis Pro Exam. Congratulations guys!
See you in the Second Year! InsyaAllah ^^


without wax,
haniyahaya :)