Thursday, July 12, 2012

Looking Glass


Looking Glass - Native Deen

Source : desicomments.com


I saw a friend just the other day
We took a walk around the way
The sky was blue and his face was grey
I asked him what could cause such dismay?
He tallied his life and he noticed the score
He felt his pain he never felt before
He said it feels like He (Allah) can't no more
He said it feels like He (Allah) can't love me no more
No No No No

[Chorous]
He can't love me anymore
It's a fact I know for sure
We started out this life so pure
But He can't love me anymore
He can't love me anymore
It's a fact that I know for sure
I started out this life so pure
But He can't love me anymore
He went on about the past
To listen with patience was my only task
No need to pry and no need to ask
His words to me were my looking glass
And with much pain his heart did pour
With this feeling never felt before
He said it feels like, He (Allah) can't love me no more
He said it feels like, He (Allah) can't love me no more
No No No, No!

Chorus

I asked my friend how can this be?
Not the One Who created me
Cause if our sins outweighed the sea
Forgiveness comes so easily
Just repent and stay to the task
To make an effort is all He asks
And don't get bogged down by the past
His mercy outweighs His wrath
And He can love you once more
It's a fact that I know for sure
We started out this life so pure
But He can love you once more
And He can love you once more
It's a fact that I know for sure
We started out this life so pure
But He can love you once more.

Click here if you want to listen to the song.

-------

Okay. Have you listen to the song? What do you think about it? 
As for me, for the first time I listened to the songs, I burst into tears. Yeah! Can't you believe that?

The question is why? 

When I listened to this song for the first time, I would say that it made my heart wrenched. 
The song is very deep and meaningful. It is about this one guy who is sad and thinking that Allah SWT will never forgive him or love him anymore because of the sins he has made, but in the end of this song, it is stated there that, Allah SWT is the Most Merciful and Most Forgiveness. He will never leave us alone. As long we are sincere to repent, InshaAllah, He will forgive us, no matter how much sins that we have been committed. 

That's all from me.
Do listen to this song, think about the lyrics and reflect it to ourselves.

without wax,
haniyahaya :)

Wordless Wednesday #5

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. 
I know it is weird. Today is Thursday, not Wednesday!
Don't you check on your calendar, Hani?
Well, I do.
I know that it's not even Wednesday.
Actually, this post is supposed to be published yesterday, but due to some technical problems (the coverage), it happened to be ended inside the Draft.
Anyway, I still want to publish it, no matter what! Muehehehe (evil laugh) >.<
So, here it goes. Picture for Wordless Wednesday for this week!

Source : islamic-quotes.com
Hope you'll like it!

without wax,
haniyahaya :)

Wednesday, July 11, 2012

Berlapang dada dan Pemaaf


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Hari ni, tiba-tiba rasa rajin pulak nak mengupdate blog. (Walhal study tak habis lagi. Aigooo!!)

Okey, berbalik pada tajuk di atas. Sedikit perkongsian ingin dikongsi bersama. Actually, tajuk ni rakan seusrah saya yang sampaikan. Saya hanya berkongsikan sahaja di ruangan maya ini.

Berlapang dada dan memaafkan 

Umum mengetahui, apa itu berlapang dada dan apa itu sikap memaafkan. Namun, sejauh mana kita praktikkan dalam kehidupan seharian?

Susah berlapang dada = Penyakit hati?
Sumber : Google.com
Sikap sukar berlapang dada ini juga merupakan salah satu penyakit hati. Ya, penyakit hati! 
Anda fikir penyakit hati itu hanya berlaku jika anda telah didiagnosis mendapat liver cirrhosis? Anda salah sama sekali!
Sebenarnya, banyak contoh yang boleh kita ambil kalau kita nak kaitkan dengan sikap berlapang dada dan pemaaf ni. Contoh yang paling baik ialah Rasul kesayangan kita, Nabi Muhammad SAW. Baginda merupakan suri teladan kita bukan?

Di dalam peristiwa Pembukaan Kota Makkah atau Fathul Makkah misalnya, kita dapat lihat setelah memasuki Mekah, Rasulullah SAW melakukan tawaf, mencium Hajar Aswad dan memusnahkan berhala yang terdapat di sekeliling Kaabah. Selain itu, Baginda telah memaafkan dan membebaskan penduduk Makkah yang pernah menentang Islam selama ini. Lihat! Nabi Muhammad SAW sangat pemaaf. Baginda tidak menyimpan dendam terhadap musuhnya malah memaafkan mereka!

Satu peristiwa lain yang kita boleh lihat ialah antara Nabi Muhammad SAW dan juga wanita yahudi. Di zaman Rasulullah SAW dahulu, terdapat seorang wanita yahudi yang selalu mencaci Baginda, selalu meletakkan duri dan najis di sepanjang perjalanan Baginda. Namun, pada suatu hari wanita yahudi itu telah jatuh sakit. Rasulullah SAW berasa pelik dan menanyakan hal tersebut kepada orang lain. Baginda mendapat tahu bahawa wanita yahudi tersebut telah jatuh sakit. Baginda segera pergi ke rumah wanita yahudi tersebut untuk melawatnya. Wanita yahudi tersebut begitu terharu dengan sikap yang ditonjolkan oleh Rasulullah SAW dan meminta maaf kepada Baginda. Nabi Muhammad SAW akhirnya memaafkan wanita yahudi tersebut. Subhanallah! Sungguh murni kan sifat Rasulullah SAW? Cuba kalau kita? Ada ke kita nak maafkan orang yang dah sakiti kita? Sedangkan baru gaduh dengan jiran sebelah, dah bermasam muka muncung sedepa, inikan pula dibaling najis bagai. Allahu rabbi!

Berlapang dada dengan Allah dan manusia

Oleh yang demikian, kita haruslah memupuk sikap berlapang dada dan pemaaf dalam diri kita. Sikap berlapang dada ni bukan hanya kat manusia je, tapi dengan Allah juga!

Apa maksud berlapang dada dengan Allah? Ha...

Okey, macam ni. Cuba banyangkan. Ada dua orang yang bersahabat, A dan B. Si A ni result SPMnya jauh lebih baik daripada si B. Namun, tengok-tengok, yang dapat further study ke oversea si B. Si A ni dapat study local je. Lepas tu, mulalah si A ni merungut, " Haisy, aku ni punya result lagi baik, tapi kenapa si B yang fly?"
Sepatutnya, kalau si A ni bersikap berlapang dada kat Allah, dia takkan cakap macam tu. Kalau si A bersikap berlapang dada dengan Allah, mesti dia akan redha dengan ketentuan Allah. Percayalah! Percaturan Allah itu hebat. Sudah pasti ada hikmah di sebalik apa yang berlaku itu. Mana tahu, nanti di alam pekerjaan, rezeki si A lebih baik? ^___^


Belajar oversea atau local?
Sumber: Google.com 

Bagaimana caranya untuk memupuk sifat berlapang dada dan pemaaf dalam diri kita?

Sumber : Google.com


1) Buat sesuatu pekerjaan dengan ikhlas
Ya, ikhlas! Anda tahu ikhlas? Bagus bagus! Mulai hari ini, ikhlaskan setiap pekerjaan yang anda lakukan. Tak kira apa sahaja dan di mana saha anda berada! Even kutip sampah tepi jalan pun, kalau anda buat dengan ikhlas, insya-Allah ganjaran pahala tetap menanti anda.

2) Sentiasa berfikiran positif

Ha, ni lagi satu. Kita ni selalu sangat nak judge orang. Bila nampak orang tu masam muka, dah kita mula buat assumption macam-macam. Contohnya, dia tu sombonglah, itulah, inilah. Walhal, kita tak tahu yang dia tu ada masalah besar dengan keluarga atau masalah dalam pelajaran. Oleh itu, sentiasalah berfikiran positif. Tak kesahlah, sama ada dengan orang ke atau apa sahaja yang berlaku terhadap kita.

3) Yakin dengan apa yang kita miliki ini semuanya milik Allah SWT

Kalau kita rasa megah sangat dengan apa yang kita ada, cuba fikir semula, adakah kita benar-benar hebat? Adakah kita boleh tandingi kekuasaan Allah SWT?

Seperti mana dalam firman Allah SWT,

Wahai umat manusia, inilah diberikan satu misal perbandingan, maka dengarlah mengenainya dengan bersungguh-sungguh. Sebenarnya mereka yang kamu seru dan sembah, yang lain dari Allah itu, tidak sekali-kali akan dapat mencipta seekor lalat walaupun mereka berhimpun beramai-ramai untuk membuatnya; dan jika lalat itu mengambil sesuatu dari mereka, mereka tidak dapat mengambilnya balik daripadanya. (Kedua-duanya lemah belaka), lemah yang meminta (dari mendapat hajatnya), dan lemah yang diminta (daripada menunaikannya).

O people, an example is presented, so listen to it. Indeed, those you invoke besides Allah will never create [as much as] a fly, even if they gathered together for that purpose. And if the fly should steal away from them a [tiny] thing, they could not recover it from him. Weak are the pursuer and pursued.
[Al Hajj 22:73]

Ha.. Tengok! Sedangkan lalat yang sekecil makhluk ciptaan-Nya itu pun kita tak boleh nak cipta, apatah lagi seluruh Bima Sakti serta isinya. Tu pun masih nak berlagak macamlah kita ni raja sekalian alam! Heh.

Okeylah, setakat itu sahaja perkongsian buat kali ini. Semoga mendapat ibrah daripadanya. Apapun, betulkan persepsi dan pandangan kita. Jangan cepat menghukum. Siapa kita nak hukum orang? Kita Tuhan, atau Allah itu Tuhan? 

Semua ini peringatan buat diri ini terutamanya yang mudah alpa dan lalai. Andai diri ini tersasar jauh, sila tegur :)

Allahu'alam. Terima kasih kerana sudi membaca!

***
Renungi semula, sematkan dalam dada dan amalkan :)

without wax,
haniyahaya :)


Monday, July 9, 2012

Cerita di sebalik Final Exam Semester II

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi kerana masih lagi diberikan kesempatan untuk hidup di alam milik-Nya ini.

Melihat keadaan blog ini yang semakin menyepi, sedih sungguh rasanya. Bukan tidak mahu menulis, namun kekangan masa itu menyebabkan diri ini malas untuk mencoretkan secebis bingkisan di ruang maya ini. (Eceh.. Walhal pemalas sebenarnya. Alasan je tu.)

Untuk pengetahuan semua, pada minggu lepas, saya baru sahaja selesai menduduki Final Exam Semester II. Syukur, alhamdulillah. Semuanya berjalan dengan lancar. Semoga saya dan rakan-rakan yang lain mendapat keputusan yang cemerlang. Insya-Allah. Doakan ye!

Sumber : Google.com
Sebenarnya, kalau ikutkan hati, macam rasa gerun je pabila memikirkan soalan exam yang lepas. Masakan tidak? Rasanya macam hancur je, especially paper OSPE. Tapi takpe lah. Dah usaha sehabis baik. Sekarang ni tawakkal kepada Allah SWT. Dia Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.

Oh ya! Sebelum tu, ada cerita menarik ingin dikongsikan bersama. Masa study week sebelum exam haritu, kami semua (pelajar Year 1 dan Year 2) dikehendaki mengambil slip peperiksaan kami di Exam Department. Menurut salah seorang sahabat saya, untuk mengambil slip exam tu sekejap sahaja. Jadinya, selepas makan tengahari, saya pun bergerak menuju ke Exam Department untuk mengambil slip peperiksaan.

Sampai sahaja di sana, saya mendapati nama saya anda tanda pangkah dan tidak boleh mengambil slip exam saya. Saya perlu berurusan di Account Department terlebih dahulu untuk mendapatkannya. Saya pelik, namun hanya menuruti sahaja. Hati saya resah dan gelisah kerana tidak tahu, mengapa hanya nama saya dan segelintir yang lain dipangkah. Adakah yuran pengajian saya selama ini tidak dibayar? Adakah ini? Adakah itu? Semuanya berlegar di ruang kepala saya. 

Dipendekkan cerita, setelah 4 jam menunggu untuk berurusan di Account Department, akhirnya saya berjaya bertemu dengan orang yang sepatutnya saya jumpa. Keputusannya, tidak ada apa-apa pun! Saya tidak mempunyai sebarang masalah! Saya segera bergegas ke Exam Department untuk mengambil slip saya. Bayangkanlah, empat jam menunggu! Ya Allah, betapa hati ini rasa marah, geram, penat dan lain-lain. Namun, tidaklah saya luahkan. Sedikit kekesalan berlaku kerana saya terpaksa membatalkan janji saya kepada sahabat saya Diyanah yang ingin menemaninya untuk melihat slide Histology hanya kerana terpaksa menunggu di Account Department itu :(

Kalau ikutkan hati, memang rasa nak fire je masa tu jugak. Namun, akal fikiran masih waras. Saya fikir, mungkin ada hikmah di sebalik apa yang berlaku. Alhamdulillah, ada juga sahabat yang sudi bersusah-payah membantu saya tatkala itu. Walhal kalau ikutkan, dia boleh je pergi meninggalkan saya dan meneruskan ulang kajinya di perpustakaan kerana saya tidak minta pun bantuannya. Semoga Allah membalas jasa anda wahai sahabat! :)

Dan betul juga kata-kata seorang sahabat saya, Allah nak uji kesabaran saya. Memang sebelum ini saya akui, saya agak panas baran (bukan agak, memang panas baran pun! Hehehe). Ada hikmah untuk setiap yang berlaku. 

Baiklah, itu sahaja kisah di sebalik Final Exam Semester II saya.

Sekian, Allahu'alam.
Terima kasih kerana sudi membaca ^^
Sumber : Google.com

without wax,
haniyahaya :)

notakaki : Professional Exam tinggal lagi kurang dari dua minggu. Mohon doakan kejayaan kami agar kami semua dapat lulus dengan jayanya dan melangkah ke Year II. Insya-Allah :)