Monday, December 24, 2012

After two weeks

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Alhamdulillah, it's been two weeks after the surgery. The result was finally out. The left 2nd toe mass was actually haemangioma, and the other one at my back was keratin cyst.
Haemangioma is actually a benign tumor of endothelial cells that lined the blood vessels.
And Alhamdulillah, no more pain now while I was driving. But still, I couldn't wear a covered shoes yet since the toe wasn't heal that much. For the time being, I just wore sandals. Comfortable. And today, I accidentally slipped my keys and they hit my toe, to be specific, the one that I've went for surgery. Ouch! Only Allah know how much pain that I felt.

Nevertheless, jazakumullahu khairan katheera for your du'as and supports! May Allah bless you. InshaAllah :)

without wax,
haniyahaya :)

Wednesday, December 12, 2012

After a week

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

It has been a week after the surgery. Although the doctor had gave me one week off, but still, I didn't want to miss all my classes. Just imagine how much did I have to cover by myself if I miss all those classes. Gosh! It was kinda painful since I needed to move around. Luckily, there's no practical and tutorial for this whole week. Yeayy! So I didn't have to move around a lot. Good for me though. 

Not to forget, it was hard for me to drive. My back was pain too when I buckled up my seat belt. But, hey wearing a seat belt is a must right? What more options did I have? ( But sometimes, I didn't wear it. Heeee ) 

I still needed to do my follow-up this upcoming Saturday.

Oh, all my classmates were busy talking about the annual dinner. Geez. I didn't want to attend it although they said that the dinner is compulsory for the students as the students' attitude marks will be taken. Oh God!  

without wax,
haniyahaya :)

Saturday, December 8, 2012

Surgery

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Alhamdulillah syukur. Hari ini kita masih lagi diberi kesempatan untuk hidup. Kadang-kadang kita ni selalu leka dengan dunia. Imam Ghazali pernah berkata bahawa ada manusia yang sedang ketawa ria, sedangkan kain kafannya sedang dirobek-robekkan.

Last Tuesday, I had minor surgeries on my body (near to the pelvic to be exact) and foot. Kecil je pun, takde lah besar mana. Kes saya ni terpaksa refer kepada doktor ortopedik. Sebenarnya, benda ni dah lama. Tapi, dok buat diam je. Cuti dua bulan haritu pergi jumpa doktor, dan cuti kali ni baru buat pembedahan.

Malam sebelum surgery tu terpaksa puasa. Makan dinner pukul 8 dan lepas tu bermulalah tempoh puasa saya. Pagi sebelum surgery tu, ada nurse yang in charge ambil berat badan. Dia terkejut bila tengok berat badan. Siap kena nasihat lagi suruh tambah berat badan. Oh nurse, tahu tak berat badan saya tu pun dah naik 2kg? :)

Sebelum masuk OT, saya terpaksa transfer ke ICU sebab wad daycare tu ada ramai pesakit. (Itu mengikut apa yang nurse tu cakap lah, walhal saya nampak ada sebahagian katil je berpenghuni. Mungkin untuk masa yang akan datang.) Rasa kelakar bila baring atas katil dan ada orang tolong tolakkan. Ala.. feel macam cerita  medical drama gitu. Ecewah!

Before operation, jumpa dengan Dr Saleh. Kecil je orangnya. Peramah. He even said that my veins were too thin, hardly to recognize. LOL :) Dia sempat juga tanya subjek apa paling susah so far since he knew that I'm a medical student. And of course my answer was Pharmacology! He just laughed when I said that. Bila masuk OT tu, rasa macam..whoaa!! Seriously? Macam tak percaya. Dr Saleh suruh selawat banyak-banyak  masa dia nak masukkan ubat bius and after that, memang tak sedar.

Sumber : Google.com
Sedar-sedar je rasa nak marah sebab orang kejutkan. Nurse tu cakap operation dah habis. Dalam keadaan separa sedar tu, cepat-cepat rasa kaki, takut-takut kalau hilang ke apa. Alhamdulillah, ada. Cuma dalam keadaan berbalut lah :)
Keadaan dalam OT sangatlah sejuk. Memang menggigil satu badan. Dan dalam keadaan separa sedar tu jugak, saya kelubungkan diri saya dengan selimut. Tak tahan! Lepas operation, masuk ICU. Pun sama.. Sejuk jugak. Sampaikan nurse bagi dua selimut. Entah berapa agaknya temperature air-cond tu agaknya.

Lunch. Seriously lapar lepas surgery!
Dipendekkan cerita, petang tu baru boleh discharge. Jenuh juga menunggu bila boleh balik. Kesian kat ibu sebab dah lah sejuk, dengan laparnya lagi sebab tak makan sejak pagi. Dr Mazlan cakap, yang kat badan tu takde apa-apa. Memang sebaceous cyst. Tapi yang kat kaki tu dia tak tahu apa. Kemungkinan giant cell tumor.

Nak jalan memang agak terbatas sebab kaki berbalut. Nak mandi pun kena jaga-jaga sebab badan dengan kaki still berbalut. Tak boleh kena air. Pagi tadi buat check-up pun, doktor pesan jangan banyak bergerak sebab takut bentan. Cuti dia bagi seminggu lagi. Hip hip hurraayyy!! Tapi.. tak nak lah miss kelas. Harap-harap first week ni takde lah pack sangat. So far tengok jadual tak pack sangat. Sabtu next week pun ada lagi follow up. Harap-harap takde apa-apa lah.

Last but not least, thank you so much for all your du'as and supports! May Allah bless you InsyaAllah. Jazakumullahu khairan katheera! :D

without wax,
haniyahaya :)

Monday, December 3, 2012

PICC here I come!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Nothing much for today. Pagi tadi pergi PICC. Saja nak test drive pergi sana since 29 - 30 December nanti nak pergi event Twins of Faith tu. So, tak nak lah sesat masa nak pergi tu. Hehehe :) 

Alhamdulillah, masa pergi pagi tadi, tak banyak kereta. Jalan pun lengang je. Wah! Seronok betul :)
Tapi bila balik, tidak jumpa jalan pulang! Oh tidak! Maka keputusan segera diambil! Lalu jalan Dengkil. Ha kau.. Masuklah jalan lama. Lalu jalan yang simpang-siur tu. Memang test power betul drive sorang-sorang. Tak pernah-pernah sampai Dengkil. I mean, pernah je sampai, but I never drive alone! 

 Nevertheless, it was a really nice experience for me. Heh, bila lagi nak belajar drive pergi Putrajaya, pastu lalu Dengkil, Jenderam Hilir semua tu kan? 

Oh ya! Tomorrow, I'm going to have a minor surgery. Do pray for me. Thank you. May Allah bless you. InshaAllah :)

without wax,
haniyahaya :)

Sunday, December 2, 2012

After the Progress Test 1

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

So it has been a very long time I haven't write anything in this blog. Yeah. Busy with the studies, lab reports, eat, watching TV and sleep. (Do they really count?)

Nothing much that I could share with you guys. First of all, I'm now in my one-week-holidays! Yeaayy for me! I just finished my Progress Test I last Friday. How was the test? Well, actually most of the questions were direct. You didn't have to think too much. But, since I didn't revise anything, I ruined it up. I guessed so..

So, enough for the Progress Test I. I hope that I could do better next time. InsyaAllah :)

This month I have so many programmes that I've been decided to join. Hahaha. It's been awhile I haven't join any programmes, so December is a good start. Right?

1. The Value of Youth - Talk by Shazly Khan at IMU. I'm not really sure that I can join this programme since I'll have a surgery next Tuesday. And not too forget, Abah has to sit for his exam on Saturday's morning. I'm not sure whether he can send me to IMU.

2. Twins of Faith at PICC Putrajaya. I've been waiting for this event for a very long time. I can't wait! Seriously! Most of the speakers are really cool! :)

3. 1000 Jiwa 1 Hati at Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam. It is organised by Raudhatul Sakinah. I'd joined the ABJZ programme when I was in TGB back then. A very cool and great programme I must say. So this year, I can't wait for the '1000 Jiwa 1 Hati' programme!

4. Trip to Broga Hill since I have promise Jojo to bring her to there long time ago.


So how about you? Have you plan to join any beneficial programmes? Grab any chance to join as many programmes you want. Make sure you manage your time well. Don't make it affects your studies :)

I really hope that I can join all the programmes that I've listed here. InsyaAllah. May Allah ease :)

without wax,
haniyahaya :)


Sunday, November 4, 2012

Pengorbanan


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Alhamdulillah syukur ke hadrat Allah SWT kerana masih lagi diberi peluang untuk terus hidup di muka bumi ini.


Setelah sekian lama menyepi tanpa sebarang entri, kugagahkan juga diri untuk mencoret sedikit nukilan. Ecewah! Berbahasa-basi pulak. Eh.

Sebelum tu, bagaimana dengan sambutan Aidiladha yang lepas? Moga-moga kita semua mendapat ibrah di sebalik Hari Raya Aidiladha itu. Bukannya dok fikir berapa kilo daging korban yang kita dapat.

Lepas solat sunat Aidiladha yang lepas, saya berkesempatan mendengar khutbah. Antara isi khutbah yang terpahat di minda saya ialah berkaitan dengan pengorbanan. Kita semua sudah sedia maklum, bila tiba sahaja Hari Raya Aidiladha, perkataan pengorbanan itu sudah begitu sinonim dalam masyarakat kita, terutamanya kisah Nabi Ibrahim A.S dengan anakandanya, Nabi Ismail A.S. Kan kan? Tapi coretan saya kali ini bukanlah ingin bercerita tentang kisah Nabi tersebut, tetapi tentang pengorbanan ibu bapa. Ya! Itulah isi khutbah haritu yang ingin saya kongsikan bersama.

To make the long story short, pengorbanan ibu bapa ni sangat-sangat besar. Pernah diceritakan, ada seorang sahabat di zaman Rasulullah SAW telah membawa ibunya ke Makkah untuk mengerjakan haji. Anak itu tidak menunggang unta sebaliknya telah mendukung ibunya dan berjalan kaki ke Makkah. Anak itu tetap sabar melaksanakan tugasnya dalam membantu ibunya yang sudah tua itu untuk mengerjakan ibadah haji.


Setelah selesai melaksanakan ibadah haji, pemuda tersebut pergi berjumpa Rasulullah SAW. Pemuda itu bertanya kepada Rasulullah SAW, "Ya Rasulullah, adakah dengan semua yang aku lakukan ini dapat membalas jasa ibuku?" 
Rasulullah SAW pun menjawab, "Tidak, walaupun setitik susu ibumu."


So, kita dapat lihat kat sini betapa besarnya jasa dan pengorbanan ibu bapa kita. Memang tak ternilai hatta bagilah segunung emas ibarat Gunung Everest pun kan?

Sumber : Google.com

I don't want to talk more about this because we all know what we are suppose to do to our parents right? Just a simple take home message;  reflect ourselves, am I a good son/daughter? Am I going to enter Jannah? :)


without wax, 
haniyahaya :)

Saturday, October 13, 2012

[untitled]

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Dah lama tak menulis kat blog. Kalau ikutkan banyak juga nak cerita. Tetapi memandangkan sekarang ni teramatlah sibuk, maka hasrat itu hanya mampu dipendam sahaja. 

Untuk pengetahuan semua, bila dah masuk Year II ni kemain busy nya. Dengan 4 subjek baru dan thrill semuanya, memang tak de masa nak mengarang ayat panjang-panjang. Assignment yang berkoyan-koyan tak usah kata. Tu belum lagi nak buat revision semua. T___T

Penat memang tak payah cakap. Balik je rumah, rasa macam zombi tak jejak tanah. Perkara pertama yang akan dicari ialah katil. Malam memang tidur awal. Letih yang teramat! Makan pun tak menentu. Kadang-kadang skip jugak lunch. Ini baru second year dah horror macam ni. Agaknya kalau masuk clinical year entah macam mana agaknya? O.o

Next week, 18/10/2012 dah nak kena jawab MUET. Speaking test pulak tu. Aiseymen. English berkarat gila kot! Lama tak cakap. Dah lama tak practice. Aiyyyyoooo!!!

Sekian sahaja buat kali ni. Actually dah plan nak share pasal talk Dr Zakir Naik masa kat UiTM Shah Alam tu. InsyaAllah. Masih lagi dalam proses untuk menulis. Doakan ya!

without wax,
haniyahaya :)


Wednesday, September 26, 2012

Syukur Alhamdulillah!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah SWT kerana kita masih lagi diberikan kesempatan untuk terus hidup di bumi-Nya ini.

Pagi tadi, saya ada satu kata-kata ini memang menyentap jiwa dan perasaan. Sangat menusuk kalbu.

" Kita kena bersyukur, walaupun kita tak dapat melihat, kita masih lagi dapat mendengar.
Kita kena bersyukur, walaupun kita tak kaya, tapi kita masih lagi dapat melihat, dapat bercakap,"

Sebagai hamba-Nya, kita memang perlu sentiasa bersyukur kepada Allah.
Yalah, siapa kita kalau nak dibandingkan dengan Allah?
Kita ini tidak lain tidak bukan ialah hamba-Nya, sedangkan Allah itu Tuhan, Yang Menguasai segala-galanya.

Sedar atau tidak, kita ini sememangnya sangat bertuah kerana segala-galanya Allah dah beri kat kita. Kita ada mak ayah, ada adik-beradik, ada tempat tinggal, cukup makan minum, ada pakaian, cukup segala sifat dan tiada cacat-cela. Tapi, kita je yang tak pernah nak bersyukur kan?

Sumber : iluvislam.com

Saya masih ingat lagi, masa zaman SPM dulu ada belajar tentang syukur dalam subjek PAI. Ada tiga cara untuk kita bersukur sama ada melalui hati, perbuatan dan juga ucapan.

Melalui hati, kita hendaklah sentiasa sedar bahawa segala nikmat yang kita kecapi di dunia ini adalah pemberiaan daripada Allah SWT. Melalui hati juga, kita hendaklah bersyukur dengan cara melaksanakan segala perintah Allah dan tidak menggunakan nikmat yang dikurniakan itu ke arah maksiat.

Melalui perbuatan, kita hendaklah bersyukur dengan setiap anggota tubuh yang kita miliki ini. Hendaklah kita sentiasa melakukan perbuatan yang mendapat redha-Nya. Sebagai contoh, nikmat mata yang Allah beri ini, hendaklah kita guna dengan melihat perkara-perkara yang baik sahaja.

Akhir sekali, cara bersyukur melalui ucapan adalah dengan zikrullah. Sentiasa basahkan lidah dengan menyebut ucapan zikir seperti 'Alhamdulillah'.

Sumber : Google.com
Ayuh, kita sama-sama berusaha untuk menjadi hamba-Nya yang sentiasa bersyukur! Insya-Allah, kita mula amalkan sedikit demi sedikit. Lama-lama nanti diri kita akan sebati. InsyaAllah :)

Akhir kata.... Masih ingatkah anda dengan lagu ini?


Ucaplah Alhamdulillah syukur kita kepada Allah
Ucaplah Alhamdulillah syukur kita kepada Allah
Selawat ke atas nabi, Muhammad ya Rasulallah
Saeawat ke atas nabi, ya Rasulallah

Tanda syukur itulah taat
Setiap tempat setiap waktu
Syukur itu dapat dilihat
Pada sikap dan tingkah laku

Marilah bersama kita bersyukur
Kepada Allah kita bersyukur

Syukur itu sifat mulia
Hindar dari tamak haloba
Rasa cukup apa yang ada
Hati tenang hidup sejahtera

Mari amalkan rasa bersyukur
Hidup bahagia, aman dan makmur

Syukur, syukur, syukur ya Allah
Syukur alhamdulillah

Syukur itu banyak caranya
Taat beribadah tekun berusaha
Saling membantu berkasih sayang
Murah senyuman tulus sedekah

Marilah kita beramal bersama
Rasa bersyukur kita suburkan

Syukur - Raihan



Sumber : islamic-testi.blogspot.com


without wax,
haniyahaya :)

Saturday, September 22, 2012

Teknologi dan Tamadun Manusia

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Pagi tadi, masa tengah dok menunggu kain tengah spin kat washing machine, try lah buka handphone. Nak check Facebook. Tiba-tiba kan, ternampak satu post ni naik kat news feed. Terbeliak biji mata bila baca. 

Arakian tersebutlah kisah di mana, saya melihat ada satu post yang ditulis oleh bekas pengetua sekolah saya dahulu kat satu page ni. Nama page ni yang membuatkan biji mata hampir tersembul keluar.

 (nama sekolah) benci cikgu (nama cikgu)

Lebih kurang gitu lah nama page tu. Masa tu saya rasa macam tak percaya. Biar betul! Sampai hati buat page macam ni. Istighfar banyak-banyak. Nafas ditarik sedalam-dalamnya.

Dalam page tu, tiada post yang memburukkan guru tersebut. Hanya penuh dengan post yang memberi nasihat kepada pelajar yang bertindak membuat page tersebut supaya sedar akan tindakannya. Page tu pun dah lama sebenarnya, cuma saya tak tahulah, kenapa orang yang bertanggungjawab tu tak delete je page tu. Mungkin lepas ni kot sebab pelajar tu maybe sedang sibuk dengan study :)

Dewasa ini, kita sering melihatkan betapa pantasnya kemajuan arus teknologi. Jika dahulu, handphone Nokia 3310 itu sudah dikira hebat, namun segalanya sudah berbeda kini. Dunia sekarang sudah berubah. Gajet-gajet canggih seperti iPhone, iPad, Samsung Galaxy Tab dan sebagainya mula meraih tempat di hati masyarakat. Kemudahan untuk berkomunikasi juga tidak seperti dahulu. Kalau dulu kita bergantung harap kepada panggilan telefon dan surat-menyurat, kini dengan adanya kemudahan internet, segala-galanya menjadi mudah dan efisien. Dunia di hujung jari.

Sumber : Google.com

Namun, di sebalik kemajuan teknologi yang dikecapi pada hari ini, ada suatu perkara yang amat membimbangkan kita. Keruntuhan akhlak dan moral dalam kalangan masyarakat terutamanya golongan remaja. Jika kita lihat, dengan adanya telefon pintar, kita boleh mengakses internet dengan mudah. Golongan remaja terutamanya bebas untuk melayari laman-laman sesawang yang ada. Semuanya boleh didapati dengan mudah. Taip sahaja kata kunci yang anda kehendaki, dan dalam masa beberapa saat, agen pencarian seperti Google akan memberikan 1001 maklumat yang anda kehendaki itu. 

Dalam masa yang sama, sudah menjadi satu trend pada masa kini untuk mempunyai satu akaun jaringan sosial seperti Facebook dan Twitter. Antara faedah jaringan sosial ini ialah kita dapat berhubung dengan kenalan dengan lebih cepat, murah dan mudah.Namun apabila kemudahan seperti ini telah disalahgunakan, ianya banyak mengundang padah dan salah satunya ialah keruntuhan akhlak dan moral dalam kalangan remaja.

Jika kita lihat, golongan remaja merupakan golongan yang paling ramai menggunakan Facebook dan Twitter.Tetapi apabila teknologi seperti itu sudah disalahgunakan, ianya banyak memberi impak negatif kepada mereka. Kita ambil contoh mudah, jikalau seseorang itu bergaduh atau rasa tak puas hati terhadap ibu bapanya, dia akan segera mengupdate status di laman Facebook atau Twitter tentang perasaannya ketika itu. Ditambahi pula dengan jumlah like dan retweet yang diterima, ianya sekali gus menggalakkan seseorang itu untuk terus melakukannya tanpa disedari boleh menimbulkn kesan yang lebih buruk. Kesan yang lebih buruk ini dapat dilihat apabila semakin ramai yang menggunakan perkataan yang kesat dan tidak sepatutnya di alam maya, membuat page-page yang ada unsur-unsur negatif dan juga sebagainya. Hal ini juga turut menyumbang kepada perpecahan masyarakat yang berbilang agama, bangsa dan negara.

Sumber : Google.com

Persoalannya, sampai bila perkara ini harus berlaku? Tidak mustahil suatu hari nanti, guru-guru seakan-akan tidak lagi bersemangat untuk mengajar apabila kuasa pelajar menandingi kuasa guru kerana besarnya pengaruh seseorang pelajar itu di alam maya. Para pelajar juga akan hilang rasa hormat pada guru. Guru dianggap sebagai teman, bahkan boleh jadi lebih rendah daripada itu. 

Saya memohon ampun dan maf seandainya entri ini ada banyak salah-silap. Apa yang saya harapkan ialah semakin maju kita dalam arus teknologi, semakin tinggi ketamadunan kita. Jangan disebabkan dunia semakin canggih, kita sudah hilang budi bahasa dan juga adab sopan.

Sumber : iluvislam.com

without wax,
haniyahaya :)

nota kaki: Petama kali menulis sebegini setelah hampir dua tahun tidak menulis esei seperti esei SPM. Saya perlu banyak membaca dan praktis menulis!

Friday, September 21, 2012

List of books for Year I

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

This is a random post. Entah kenapa tiba-tiba rajin bebenor nak mengupdate blog. Tajuk kemain lagi. Hahaha. Maybe sebab buku second year tak beli lagi sedangkan member lain semua dah beli. T___T

Untuk first year, subjek yang dipelajari hanya ada 3. Anatomy, Physiology dan juga Biochemistry. Tapi untuk Anantomy tu, termasuklah juga Histology dan juga Embryology.

1) Anatomy

Buku Anatomy yang sangat disarankan oleh pensyarah ialah Gray's Anatomy. Kitorang panggil Gray's for short. Gray's ni senang nak faham since dia takde lah cerita details sangat sampai pening nak hadam. Lagipun, gambar dia cantik, senang nak dapat gambaran yang jelas tentang sesuatu. Lecturer lagi prefer this one compared to other books.

Gray's Anatomy for Students

Ada lagi satu buku, Clinically Oriented Anatomy. Kitorang panggil Moore sebab author dia Keith L. Moore. Buku ni banyak explains pasal clinical, compared to Gray's. Explanation dia memang superb. Detail. Biasanya kalau time tutorial kitorang suka refer ni sebab kadang-kadang apa yang lecture tanya ada dalam ni. Tapi gambar dia tak berapa lawa sangat.

Clinically Oriented Anatomy

Untuk Histology, lecturer kitorang recommend buku DiFiore's Atlas of Histology. Lukisan dia cantik, explanation dia pun bagus.
Atlas of Histology with Functional Correlations

Tapi, ada satu lagi buku dari India, Textbook for Human Histology with Colourful Atlas by Inderbir Singh. Buku ni tak sure lah lecturer ada recommend ke apa, tapi best juga pakai buku ni. Selalu jugaklah pinjam kat library sebabnya selalu pakai bila nak buat conclusion bagi lab report histo. Hehehe :)

Textbook of Human Histology with Colour Atlas

Untuk Embryology, buku yang direkemen ialah buku Langman's Medical Embryology. Buku ni nipis dan kecik juga saiznya compared to buku-buku yang lain, semua besar gedabak dan berat! Tapi nak membacanya, punyalah liat.

Langman's Medical Embryology
Buku paling liat nak baca dan
paling banyak jumlah ternakan habuk :)

Untuk subjek Anatomy, disyorkan anda semua membeli Atlas.Atlas ni sebenarnya bertujuan untuk memberi gambaran yang jelas tentang sesuatu lebih-lebih lagi masa dissection. Kalau nak tengok muscle tu apa, refer pada atlas sebab tu lah fungsi atlas. The best atlas is Atlas of Human Anatomy by Frank H. Netter. Serious kalau tengok si Netter ni lukis, memang superb gila. Detail!

Atlas of Human Anatomy
Kalau 6th edition punya warna kelabu

Kalau tak nak usung atlas besar gedabak tu gi Dissection Hall, bolehlah beli atlas yang pocket book punya. Oh, gray's pun ada tak silap.

2. Physiology

Kitab Physiology yang highly recommended by lecturer is Guyton & Hall Textbook of Medical Physiology! Kitab ni memang perlu kesungguhan yang jitu bila nak bacanya. Tebal dia mengalahkan Kamus Dewan dan juga Yellow Pages. Pernah sekali kawan saya try timbang buku ni kat mesin penimbang berat. Katanya berat benda ni 3kg! Wah!! Tak percaya? Ini serius!
Tapi tulah, berat-berat si Guyton ni pun, buku ni memang best sebab every single thing pasal physio dia akan explain kat sini. So, berbaloi benda ni. Saya suka buku Guyton ni sebab bila kita in doubt atau nak carik something, cari dalam ni :)

Guyton & Hall Textbook of Medical Physiology

Selain Guyton, buku physio yang lain yang boleh dibeli ialah buku A.K Jain. Buku ni dari India. Yang menariknya, buku ni ada dua volume. So, tak payah nak susah-susah heret sana-sini. Bawak buku yang mana perlu je. Tambahan pula, explanations dia tak meleret macam esei. Senang nak faham.

Textbook of Physiology Volume I

Textbook of Physiology Volume II

3. Biochemistry

Biochem saya tak banyak belajar sangat. Paling banyak belajar pun rasanya masa last module, Nutrition. Buku yang lecturer saya recommend ialah buku Lippincott's Illustrated Review Biochemistry.
Illustrated Review Biochemistry


Satu lagi buku ni, Medical Biochemistry. Buku ni dari India. Best sebab dalam bentuk point form. Maklum sahajalah, saya ni memang lemah sikit bila masuk bab nak kena baca benda yang panjang berjela. So, buku ni best lah jugak. 

Medical Biochemistry

Okey, sekian sahaja list buku untuk first year ni. Tapi depends juga kepada orang tu selesa pakai yang mana. Setengah orang suka buku yang ni, setengah orang suka buku yang tu. Tapi nasihat saya satu, jangan tamak nak beli semua buku. Kita ni memang suka betul membeli. Jangan beli banyak-banyak tapi end up, tak baca pun. Kalau nak buat rujukan tambahan, saya rasa better pinjam kat library :)

without wax,
haniyahaya :)

Thursday, September 20, 2012

Dear Saz :)

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Last Monday (17th September 2012), one of my best friends, Saz went off to Ireland. She got an offer to pursue her studies in Medicine at UCC (University College Cork). I couldn't send her off at the airport since I had to babysit my brothers at home. I'm such a kind sister, right? (Just kidding!)

I was very happy for her. Study abroad is one of my dreams. I really wished that I could further my studies in Medicine in UK or Ireland too, but Allah is The Best Planner. He knows what is best for me. Even though I didn't get a chance to be there like Saz, I'm grateful to Him. I still managed to be in medical school, and insyaAllah by this October, I'm going to be a 2nd year student. It's okay if I couldn't make it like her but, deep in my heart I was very proud of her.

Whatever it is, I'll always pray for you Saz. May you be a great doctor for Ummah! InshaAllah :)

My bestfriends ; Fateh & Saz
May our friendship last till Jannah :)

without wax,
haniyahaya :)

Wednesday, September 19, 2012

Wordless Wednesday #6 & Random project during holidays #4

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

The title for this post is kinda long, but the post is going to be short. I promise :)

I decided to combine it all together since today is Wednesday, so it would be Wordless Wednesday time. This is one of my projects. I'll post the rest of them soon. InsyaAllah.

Quotes from the book 'Stories for Thinking Children';
Harun Yahya

without wax,
haniyahaya :)

Friday, September 7, 2012

Salam

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Baru-baru ini saya berkesempatan berjumpa dengan Asilah, sahabat saya di MRSM Gerik dahulu. Kami boleh dikatakan rapat juga. Selalu main dan buat kerja gila bersama-sama. Dan yang paling utama, dia adalah rival terdekat saya. Hehehe :)

Sekarang ni Asilah belajar kat Alexandria University dalam bidang medic. So sekarang ni dia tengah bercuti. Tu yang kami cadang nak jumpa setelah almost setahun jugak tak jumpa. Al-maklum sahajalah, orang jauh di perantauan.

Banyak yang kami bualkan. Tapi ada satu ni saya rasa macam nak kongsikan bersama. Saya tanya Asilah, apa yang menarik Mesir sana? Asilah cakap banyak.. Tapi yang paling dia salute ialah budaya masyarakat di sana suka memberi salam. Tak kiralah di mana sahaja. Dan haritu pun, masa Asilah pergi travel ke UK & Amsterdam, ada seorang brother memberi salam dan menyapanya, sungguhpun mereka tak mengenali antara satu sama lain.

Sumber : islamic-quotes.com

Kalau dibandingkan dengan masyarakat kita di sini, sangat susah nak jumpa orang yang beri salam. Bukankan beri salam itu sunnah? Bukankah dengan memberi salam itu sebenarnya kita mendoakan kesejahteraan orang tersebut instead of saying "hey dude! What's up?". Tetapi masyarakat kita ni sinonim dengan beri salam bila nak mengorat anak dara orang. "Assalamualaikum dik. Nak berkenalan boleh?" Betul tak? Rasa macam nak bagi penampor Jawa time-time tu jugak kan? Hehehe :)

Oleh yang demikian, selepas ini apa kata kita jadikan amalan memberi salam itu sebahagian daripada amalan hidup kita. Maybe awal-awal tu kita akan rasa malu atau segan atau malas dan apa-apa lagilah rasa yang bercampur baur dalam benak hati kita, tapi kalau dah selalu buat, tak jadi masalah bukan? Let's revive the Sunnah of giving salam. InshaAllah. May Allah bless :)

Sumber : iluvislam.com

This is especially dedicated to myself. Take note dear Hani!


without wax,
haniyahaya :)

Cancer

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Alhamdulillah. Syukur ke hadrat Allah SWT kerana masih lagi diberikan kesempatan untuk kita terus hidup di dunia ini.

Sejak kebelakangan ini, saya sering terfikir soal ajal maut. Entah mengapa. Tapi, one of the major reasons is because of this one thing.

Remember that I've wrote a post before this about some sort of lump that I had at my waist? If not, maybe you could read it here. Just a short post from me :)

Semalam, saya pergi ke klinik kesihatan nak check, apakebenda actually benda tu tu. I kept asking myself, is that a CANCER? Frankly speaking, I'm so scared for the whole week after I wrote the post. Seriously. I can't imagine myself if I have a cancer. I can't even imagine if I've to be bedridden all the times at the hospital, need to undergo for chemotherapy and also lots of medicine that I've to take in a day. Gosh!! That is so scary.

Swallowing pills? Ewww..
Source : Google.com

Alhamdulillah, lepas check, doktor tu cakap, it wasn't a cancer. Alhamdulillah. I was very relieved at that time. Speechless? Definitely!

It was actually a lipoma. She asked me to do my own research about that after she knew that I'm a medical student. Hehehe. Lipoma is actually a benign tumor composed of adipose tissue. It is small can be bigger and bigger. She also said that it was permanent. But, if I wanted to remove it, I could.

To make a long story short, my mom decided that I should remove it, hence I need to undergo a surgery.
Well, that's all from me. I'll write more.

Laters! (I remembered how Sherlock used to say it to Mycroft. I couldn't help myself from laughing at him!)


without wax,

haniyahaya :)


notakaki : Takziah buat keluarga pelajar perubatan di Rusia yang meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya tempoh hari. Semoga Allah mengampuni dosa mereka dan menempatkan mereka dalam kalangan orang beriman. Insya-Allah. Orang yang dalam perjalanan menuntut ilmu dikira berjihad juga kan? Al-Fatihah.

Positifkan diri anda!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Apa khabar hati? 
Kenapa saya tanya berkaitan dengan hati? Hal ini demikian kerana hati ini sangat mudah untuk berbolak-balik. Hari ini kita rasa tenang sangat. Biat apa pun rasa seronok je. Tapi esok lusa, dah rasa keluh-kesah. Tak tenang je rasa. Apa yang dibuat hari itu, serba tak kena. Lagi pun pernah dengar tak hadith yang berbunyi,


 "Di dalam jasad manusia itu ada segumpal darah. Jika baik, maka baiklah keseluruhan jasad itu. Jika buruk, maka buruklah keseluruhan jasad tersebut. Ketahuilah, itu adalah hati." 
(H.R Bukhari dan Muslim)

Bercakap tentang hati, pagi tadi saya berpeluang mendengar slot Prof. Dr Muhaya di ikim.fm masa on the way jemput adik saya dari sekolah. Actually kalau ikutkan, banyak je yang Prof kata. Tapi saya tertarik dengan satu point ni.

Prof. Dr Muhaya ada beri nasihat, kalau kita bangun pagi, cuba lihat diri kita di hadapan cermin. Set kan minda dan hati kita untuk mulakan hari kita dengan positif. Insya-Allah, kalau permulaan hari kita dah niatkan yang baik-baik, Allah SWT akan permudahkan semua urusan kita pada hari itu.

Sumber : positivenotes.tumblr.com

Oleh yang demikian, apa kata mulai hari ini, lepas bangun dari tidur, kita baca doa dan set kan niat kita. Niatkan pada hari ini apa yang kita nak buat semuanya lillahi ta'ala. Dan jangan lupa, mulakan hari anda dengan senyuman. InsyaAllah, your day will be brighter! Always be positive! :)

Sumber : gastrawnomica.com



without wax, 

haniyahaya :)

Friday, August 31, 2012

Random post..I guess

Second post for today. Nothing much that I can say.

I am writting this post via my phone. So I don't know how it might appear. I hope it turns out very well :)

Oh ya! How about your 'puasa sunat 6 di bulan syawal'? Have you manage to finish them up? If the answer is yes, great! A big, round applause for you :)

If the answer is not, naaa.. It's okay. You still have time to do it! Don't give up!

Okay. Gtg. See you soon.

without wax,
haniyahaya :)

What is that?

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Apparently, I discover some sorts of a swollen (tak tahulah swollen ke apa, but it seems like ketulan macam tu. Lump maybe?) at the lateral side of my waist. (my Anatomy is getting bad since I left it about a month ago. Ggggaaahh!! This is bad!) I don't know what is that. I don't really pay much attention on that until this morning when I told my mom about this. And yes, it wrecks my nerves and freaks me out. Hopefully, everything will be just fine. InshaAllah :)

Do pray for me ^^

without wax,
haniyahaya :)

Random project during holidays #3

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

It's Jumu'ah. Sayyidul Ayyam.
Frankly speaking, I don't know what to write more.
I'll just post a photo. That will be enough. I guess..


That's all. I'll write more. InshaAllah.

without wax,
haniyahaya :)

Wednesday, August 29, 2012

Random project during holidays #2

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

So here is number two.

And He found you lost and guided (you). [Ad-Dhuha 93:7]

Hope it'll benefit us. InshaAllah :)

without wax,
haniyahaya :)

Tuesday, August 28, 2012

Random project during holidays #1

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

For your information, I'm now enjoying my two months of holidays. (Well, it has been reduced to one month more or less after the Eid).

Since I don't have any plan for a vacation or whatsoever during this holiday, I suddenly come out with a random project. Hahaha. Don't expect this project is a MEGA project! Trust me. I'm not going to build any skyscrapers. But, it is my first time doing this project. I bet you'll think that I've nothing much too do at home and I'm such a boring person. Well, that's who I am.

So, introducing you my first and random project for this holidays....



Well, here it goes.This is the first one. I'll update the rest. Just wait for it ya'!!

without wax,
haniyahaya :)

p.s : I'm deeply sorry if my English is so bad. It's been quite a long time I haven't write in English so I guess, my writting skill is bad, as the days go by. I'll try to improve my writting later. InshaAllah :)

Friday, August 24, 2012

Ibrah di bulan Syawal

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Alhamdulillah, syukur dengan izin-Nya, kita masih lagi diberikan kesempatan untuk bernafas di muka bumi ini. Suatu nikmat yang tiada tolok bandingnya bukan?

Hari ni dah masuk 5 Syawal. Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri (masih tidak terlambat lagi, bukan?) . Di samping itu memohon maaf seandainya ada salah silap saya terhadap kalian. Mohon ampun sangat-sangat! Last but not least, semoga amalan kita di sepanjang Ramadhan yang lalu diterima oleh Allah dan semoga kita dapat berjumpa lagi dengan Ramadhan di masa akan datang. Insya-Allah :)

Sumber : Google.com

Kalau diikutkan, raya tahun ni takde lah semeriah dulu. Kalau dulu, bila sebut raya je, mesti dah tergambar ketupat, rendang, kuah lodeh, kuah kacang, lontong, kari dan juga beraneka kuih raya. Tidak ketinggalan, jumlah kutipan duit raya yang kaching-kaching $____$ serta kemeriahan pesta bunga api, mercun dan juga meriam. Sinonim betul raya dengan benda-benda macam tu. 

Tapi tahun ini, rasanya suasana tak semeriah dulu. 

Sudah menginjak dewasa?
Barangkali ya.
Entah.

Namun, Aidilfitri kali ini ternyata memberi 1001 pengajaran buat diriku.

Pertama, masa pergi beraya di Shah Alam. Seperti biasa, bila dah lama tak jumpa sanak-saudara, sudah tentu banyak benda yang nak diceritakan. Macam-macam. Pendek kata, kalau buat hikayat, agaknya memang Hikayat 1001 Malam lah jawabnya! 

I always heard from my friends tentang soalan-soalan yang mencabar IQ tahap dewa yang selalu ditujukan khas kepada mereka seperti, " Eh, bila nak kahwin?" " Dah ada calon belum?". Even I, myself had came across with such questions too! Tapi tu dulu lah. Sekarang mujur tidak lagi. Yeaayy! :) 

Tapi, haritu pergi beraya pun, dah nampak gambaran. Early marriage doesn't suit me well :)
Di era modenisasi tanpa limitasi kini, kahwin muda bukanlah suatu perkara yang janggal lagi. Bahkan, semakin ramai generasi muda masa kini yang terjebak dengan kahwin muda. It's not kolot anymore. Orang takkan pandang kahwin muda tu hanya untuk zaman Pak kaduk atau Pak Pandir je lagi. Sekarang era SIII dan iPhone 4s ni pun orang dah tak kesah pun nak kahwin awal. Saya bukanlah membantah kahwin awal. Ianya satu niat yang baik bahkan saya sangat seronok dan teruja pabila mendengarkannya. Tetapi, kalau orang tanya saya, bila nak kahwin, I don't have any clue about that. 

Sumber : Google.com

Let's see. My family haven't talk about this very much. But I know that, they want me to achieve my dream first. So, whatever it is, I have to and I need to finish my studies first! That is my first priority besides Allah, Rasul and my parents. Lagipun, rasanya kena banyak buat preparation. Kahwin tu bukanlah suatu benda yang boleh dibuat main. Ni bukan zaman main kahwin-kahwin macam kecik-kecik dulu. Kahwin ni tanggungjawab dia besar and I need to prepare myself. Really do. Sekarang ni pun hidup tak tentu hala. Banyak yang perlu diperbaiki dan dipelajari. Plus, my financial is not really good. Kalau boleh, biarlah saya dah beli tanah dulu atau rumah dulu. Then, I'll think about getting married. LOL :D
(But seriously, about the part nak beli tanah atau rumah tu memang ada dalam my to-do-list)

Oleh yang demikian, lepas ni, tak payahlah tanya pasal kahwin ni pada saya. Banyak yang perlu dipelajari untuk mengharungi alam rumah tangga ni :)

Nak jadi doktor dulu!! ^^
Sumber : Google.com

Kedua, malam hari raya yang pertama tu, saya berkesempatan menziarahi jiran-jiran nenek saya. Malam tu serius pakai main redah je. Janji tutup aurat jadi lah kan? Apa yang bestnya, saya suka dengan kuih dan kerepek yang orang-orang lama ni buat. Ada satu rumah tu, saya dan mak cik saya habiskan satu balang kerepek keladi. Perghhh!! Nikmat!

Eh, jauh melencong pula. Sebenarnya, malam tu pengajaran yang dapat diambil ialah kita kena sentiasa doakan kebaikan orang. 
Kenapa pengajarannya begitu?
Nak dijadikan cerita, malam tu saya pergi beraya rumah pak cik X di kampung saya. Keadaan kesihatan pak cik X tidak begitu sihat. Biasalah, sakit tua orang kata. Apa yang membuatkan saya terharu, pak cik X ni sentiasa mendoakan kami yang menziarahi beliau. Doa yang baik-baik. Allah! Terharu rasanya tatkala itu. Walaupun tak berapa sihat, tapi dia semangat melayan kami. Sifatnya itu membuatkan saya terfikir, baiknya orang ni. Selalu doakan orang. 

Sumber : Google.com

Lepas ni bolehlah kita sama-sama praktikkan. Ye tak? Kita doakan semua orang, hatta orang yang kita tak suka sekalipun. Mana tahu, berkat doa kita tu, orang tu boleh jadi lembut hati dengan kita ke, apa ke? Ingat, doa itu senjata bagi orang yang beriman!

Ketiga, semalam baru balik dari beraya di Melaka. Kami pergi menziarahi saudara di sana. Apa yang membuatkan saya terharu ialah kisah pak cik W sekeluarga. Pak cik W bukanlah orang yang senang. Biasa-biasa. Kereta pun tiada. Hanya mengharapkan kudrat motosikal sahaja sejak dahulu. Masa pergi menziarah ke rumahnya tempoh hari, saya rasa terharu bila melihatkan kejayaan anak-anak beliau. Anak-anak beliau bukanlah orang besar-besar dan kenamaan. Ada sorang tu dah mula kerja, at the same time boleh lagi tolong adik-beradiknya dan juga kedua orang tuanya, ada sorang tu dah belajar, tapi sangat baik. Dengan elaun yang dia dapat, dia boleh lagi hulur sedikit buat kegunaan kedua ibu bapanya. Pendek kata, semua menjadi 'orang'. Rasa sangat terharu. Kalau nak compare dengan diri sendiri, rasa macam jauh gila beza. Yelah, saya yang dapat duit elaun ni pun, tak pernah lagi bagi kat mak ayah. Sobs sobs T_____T Siap mintak lagi adalah!

Rasanya itu sahaja yang dapat saya coretkan. Tak tahu nak olah bagaimana, hanya pakai main sedap je menulis. Harapnya kalian juga mendapat ibrah bersama. Insya-Allah :D

Allahu'alam.

without wax,
haniyahaya :)

Thursday, August 16, 2012

Aku, Saya

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Tengok balik entri-entri yang lepas, kelakar pula rasanya. Dari benda kecil sampai lah ke benda yang besar, dari benda yang merapu sampailah ke benda yang penting, pendek kata semua benda nak tulis. Ada tu siap tulis dengan nada memerli lagi.

Entahlah, kadangkala terfikir juga, apa hala tuju blog ini. Tidak ada jawapan yang sahih untuk itu. Kerana aku sendiri tidak mempunya skema jawapannya.

Apa yang pasti, aku hanya menulis berdasarkan apa yang aku rasa, apa yang aku lihat dan apa yang aku fikir.

Mungkin ramai yang pelik, kejap saya, kejap aku.
Tiada penggunaan kata ganti nama diri yang tetap.

Namun, aku mohon kemaafan jauh dari benak sanubari aku yang kerdil ini andai ada penulisan aku yang menyinggung perasaan mana-mana pihak. Mohon ampun ya!

without wax,
haniyahaya :)

nota kaki : Ada sesiapa rindu cerita 'Sahabat Selamanya'? ----> Okay, this is lame. I know -.-

Maut

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Pejam celik, pejam celik, tak sampai tiga hari sahaja lagi Ramadhan bakal meninggalkan kita. 

Pagi tadi, kami sekeluarga baru sahaja mendapat berita yang anak lelaki kepada kawan ayah saya meninggal dunia akibat denggi. Hari Sabtu minggu lepas baru sahaja berjumpa dengan arwah semasa iftar bersama. Nampak sihat wal afiat sahaja. Arwah kalau tak silap saya masih lagi bersekolah rendah. Muda lagi. Tup.. tup Subuh tadi dapat berita yang dia sudah tiada lagi. Innalillahi wainna ilaihi raji'un.

Sumber : Google.com

Kelmarin, kami sekeluarga (keluarga besar; yakni termasuk nenek, pak cik, mak cik dan lain-lain) mendapat berita bahawa Kak Yanti, pembantu rumah kepada mak cik saya telah kembali ke rahmatullah pada jam 8 pagi waktu Indonesia. Kak Yanti sebelum ini telah di-diagnose menghidapi kanser tulang. Saya tidak berkesempatan untuk menzirahi Allahyarhamah sebelum pulang ke Indonesia kerana pada ketika itu saya terikat dengan peperiksaan semester II saya. Allahyarhamah sangat baik dan rajin orangnya. Kalau di kampung, dialah yang mengemas, dialah yang memasak, dialah yang membasuh dan bermacam-macam lagi yang dia buat. Pendek kata, dialah orang yang paling sibuk sekali jikalau kami semua pulang ke kampung, tambahan lagi pada Hari Raya.

Kedua-dua cerita ini saya kongsikan bersama supaya kita semua refleksi diri kita balik. Ajal maut itu tidak mengira waktu dan tempat. Bila-bila masa sahaja nyawa kita bakal dicabut oleh Malaikat Izrail. Kadang-kadang kita tak sedar yang kita sebenarnya dekat dengan kematian. Dan cuba bayangkan, adakah kita bersedia untuk bertemu dengan Allah? Cukupkah amalan kita?

Ada diceritakan bahawa orang-orang yang beriman dan hebat suatu ketika dahulu pada waktu malamnya, mereka akan tidur sebentar di dalam lubang yang digali sendiri seperti di dalam kubur. Tujuannya ialah untuk merasakan bahawa betapa hampirnya mereka dengan mati. Mereka juga berbuat demikian untuk berehat sebentar sebelum menyambung semula ibadah mereka kepada Allah SWT. Subhanallah! Betapa hebatnya mereka ini. Betapa kerdilnya diri ini jika dibandingkan dengan mereka! T______T

Ayuh, mari kita sama-sama muhasabah diri. Semoga segala amalan kita di sepanjang bulan Ramadhan ini diterima oleh Allah SWT dan semoga apa yang telah kita didik jiwa kita ini akan berkekalan sampai bila-bila, bukan hanya di bulan Ramadhan ini sahaja. Jadikanlah bulan Ramadhan ini Ramadhan yang terbaik. Insya-Allah :)

Sumber :  khadimulquran.tumblr.com


without wax,
haniyahaya :)

nota kaki : Saya tujukan entri ini buat peringatan diri sendiri yang selalu lalai ini terutamanya. Semoga kalian juga mendapat pengajaran. Insya-Allah :)

Tuesday, August 14, 2012

New Addiction

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Cuti kali ini tersangatlah panjang. Walaupun 2 bulan, tapi cukup untuk saya nyatakan ianya suatu tempoh yang agak panjang kerana tak pernah dapat cuti sepanjang itu. Jika dilihat kembali, kalau lepas SPM, terus masuk PLKN, then keluar kejap, pastu terus masuk U. Masuk foundation pulak, fast track programme. Cuti semester hanya seminggu sahaja. Jadual padat memang tak terkira. Lepas tu, terus masuk degree. Habis first year barulah merasa nikmat cuti yang sebenar-benarnya! Eh.

Okey, entri kali ni takde apa sangat pun. Just nak kongsi satu one of my new addiction. So, here it goes..


Sherlock!
Have anyone here has watched it before?

Sherlock Holmes and Dr John Watson
Source : Google.com

Bagi sesiapa yang minat cerita jenis penyiasatan, adventure semua tu, cerita ni memang best! Tambahan pula, jikalau anda peminat Sherlock Holmes, memang cerita ni best untuk ditonton.

Actually cerita ni drama TV, based on Sir Arthur Conan Doyle punya masterpieces yang menarik which is Sherlock Holmes lah kan. Dalam drama ni, dia ada 2 seasons so far. Each seasons ada 3 episodes, so that's mean tak payah tunggu lama-lama nak habis! That's why I like it! :D

Yang menariknya, Holmes ni versi moden sikit. Case dia pun still based on what the author had wrote before, just diolah menjadi lebih menarik sesuai dengan keadaan semasa.

Yang bestnya lagi, I love their accents!! British accents are so sexy!
Okay, itu lebih-lebih pula.
Tapi serious best sebab teruja bila tengok cara dia solve kan case tu, ditambahi pula dengan nada sarcasm. Teeheeee :)

So far, I have finished the Season 1. Currently in Season 2. Can't wait for Season 3.

That's all.

Sorry sebab entri ni bercampur aduk. Dah nak buka. Kthanksbai.

without wax,
haniyahaya :)


nota kaki : Kthanksbai ---> It really annoys me. Very much. 



Sunday, August 12, 2012

Wajah baru

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Entri ini dijamin pendek. Percayalah! (sambil menyanyi lagu Percayalah nyanyian Siti Nurhaliza)

Nak cakap yang blog ni telah mengalami transformasi. Kalau dulu siap ada bunga-bunga, kali ni nehi! Takde bunga-bunga. Putih bersih je sekarang ni. Hehehe :)

Sebab apa tukar?
Suka hati iolls lah! Iolls punya blog kan?

Okey, tu jawapan yang gedik!
Sebenarnya, saje je nak ubah mood. Dok tengok benda sama je, kadang-kadang nak juga sesuatu yang lain. Moga transformasi ini berjaya meningkatkan usaha saya untuk menulis dengan lebih giat lagi dan tidak lagi bermalas-malasan.

Sekian,

without wax,
haniyahaya :)

nota kaki 1 : Pendek bukan entri kali ini? Dah habaq mai dah, hampa tak nak caya!

nota kaki 2 : Penggunaan iolls TIDAK dibenarkan dalam penggunaan urusan rasmi. Jangan dok gatai tangan tulih tu kat esei hampa atau sebarang surat-menyurat rasmi.

Sunday, August 5, 2012

Being a First Year of Medical Student

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Rasanya blog ini semakin lama, semakin menyepi. Ibarat sebuah rumah yang usang di pinggir desa yang tidak berpenghuni setelah sekian lama. Bukan niat di hati untuk bermalas-malasan menulis (padahal hakikatnya memang ya pun!). Namun begitu, bakat menulis yang terpendam dalam diri ini kian tumpul, seperti pensel Stabillo 2B yang sudah diasah tajam pada awalnya, namun kian tumpul dan tumpul setelah menggunakannya untuk menghitamkan ruang jawapan di kertas OMR tempoh hari.  O.o

(Okey, peribahasa rekaan sendiri. Jangan gunakan peribahasa di atas dalam mana-mana urusan rasmi. Sekian)

Berbalik kepada tajuk asal, Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi kerana limpah dan kurniaNya, kita kini sudah berada di pertengahan bulan Ramadhan. bagaimana dengan Ramadhan kalian pada tahun ini? Tepuk dada, tanya iman. Persoalan itu biarkan diri anda yang menjawabnya. Saya tidak mempunyai sebarang kuasa untuk itu.

Syukur dipanjatkan ke hadrat Allah SWT, saya kini akhirnya sudah tamat First Year as a medical student.
(Hek eleh minah ni. Baru First Year kot. Bajet lah tu. Nak canang bagi satu dunia tahu ke kak oiii??)
Rasa macam tak percaya pula yang saya dan rakan-rakan yang lain dah habis First Year. Sungguh pantas masa berlalu. Pejam celik-pejam celik, dah habis first year. Rasa macam baru sangat masuk kelas untuk module Fundamental dulu. Ni tup-tup, dah habis. 

Kalau diikutkan, pengalaman masa first year ni tersangatlah banyak. Rasanya kalau dicoretkan, mahu berkajang. Jenuh juga kalau nak diceritakan. Apa pun, saya akan berkongsi serba-sedikit tentang pengalaman saya sebagai pelajar medik di tahun 1.

Kali Pertama

Untuk pengetahuan semua, saya dan sebilangan kecil daripada rakan sekelas saya masuk 2 minggu lambat untuk program MBBS Year I. Dipendekkan cerita, masa mula-mula masuk tu, rasa macam rusa masuk kampung. Terpinga-pinga kami dibuatnya. Tambahan pula, suasana baru. Rakan-rakan satu batch pula ramai. Rasa macam, betul ke ni? Ke aku bermimpi? Sebabnya sebelum ni tak pernah duduk dalam lecture hall untuk dengar lecture dalam satu kelas yang mempunyai 204 orang pelajar. Memang masa awal-awal masuk tu agak blur lah jugak. Ibarat anak kecil yang terkapai-kapai.

Batch saya. Ramaikan? Ini pun ada yang takde dalam gambar

Masih segar lagi dalam ingatan, first lecture yang saya attend ialah tajuk Ovulation and Implantation oleh Dr Manah. Even dulu pernah belajar tentang ni masa SPM dan Foundation, tapi disebabkan culture shock, saya masa tu rasa otak saya tak mampu nak hadam apa yang Dr Manah cakap. Terkejut kut bila dengar slang dan term-term yang pelik. 

Apa yang kami belajar di Tahun 1? 

Tapi bila dah dua minggu, Alhamdulillah saya rasa dah boleh adapt dengan situasi sekeliling. Untuk pengetahuan semua, masa first year di medical school kami, kami ada belajar 3 subjek, yakni Anatomy, Biochemistry dan Physiology. Kami di sini belajar ikut Integrated Systems. Meaning to say, kami belajar ikut system. Contohnya kalau module Musculoskeletal System (MSK), kami akan belajar pasal MSK je untuk subjek Anat, Biochem dan Physio. Kalau module Cardiovascular System (CVS), kami akan belajar pasal jantung je untuk Anat, Biochem dan Physio. Mungkin di sesetengah medical school belajar dengan sistem yang lain. Different medical schools have their own systems. Sebabnya ada juga kawan-kawan saya yang kat kolej/universiti lain yang belajar lain daripada sistem kami. Contohnya pakai sistem block dan sebagainya. 

Dan buat pengetahuan semua juga, lecturer yang mengajar kami di Tahun 1 sangatlah best! Seriously, mereka langsung tak kedekut ilmu dan sangat ikhlas dalam mendidik kami semua. Mostly lecturer kami dari India, dan ada juga dari Middle East. Walaupun pada awalnya, saya agak sukar untuk memahami apa yang diperkatakan oleh mereka, tapi lama-lama alah bisa tegal biasa. Lecturer kami semuanya baik-baik. Bila kami tak faham, mereka akan terangkan sampailah kami faham. 

Oh ya, untuk module tu, kami ada 11 module untuk dihabiskan dalam tempoh setahun.
1. Fundamental module
2. Musculoskeletal System (MSK)
3. Hemopoietic and Lymphoid System
4. Cardiovascular System (CVS)
5. Respiratory System
6. Gastrointestinal System (GIT)
7. Renal System
8. Endocrine System
9. Reproductive System
10. Nervous System 
11. Nutrition module

Untuk semester 1, saya belajar Fundamental module sampailah ke Respiratory System dan semester 2, saya belajar GIT sampailah ke Nutrition module.

Buku-buku Medic Tahun I yang saya gunakan


Antara nota masa module MSK

Ni pun antara nota masa module MSK.
Tengah konon-konon rajin lah time ni


Favourite Subject

Memandangkan hanya ada 3 subjek sahaja, yakni Anatomy, Biochemistry dan Physiology, saya tak tahulah favourite subject saya apa. Haisy...

Kalau anatomy, basically kena ada daya ingatan yang kuat sebab banyak nak kena hafal. Tapi bila sampai part Histology dan Embryology, saya memang awal-awal lagi dah serah bendera putih sebab tak minat. -__-
Kalau Physiology dan Biochemistry pulak, basically, kena faham concept dia. Tapi jenuh juga kalau nak baca, especially bila anda menghadap buku Guyton yang tebalnya mengalahkan Kamus Dewan tetapi saiz vesi A4.
Gray's Anatomy & Textbook of Medical Physiology
Buku Guyton ni sangat tebal! Sobs sobs T__T

Tapi overall, belajar ketiga-tiga subject ni memang best. Kalau bab practical Anat, saya tak suka sangat pergi ke Dissection Hall pada awalnya. Bukannya takut tengok cadaver, tapi sebab bau formalin tu sangat kuat! Bau itu akan menerjah ke hidung sekali gus menyebabkan mata anda berair. But, the fun thing about practical session is, we can actually touch all the specimen provided in the room (I don't mean that you can use you bare hands to touch them! Gloves are needed. That's the rule.)

Professional Exam

Dalam satu semester, kami ada progress test dan semester exam. Cumanya ada tambahan Professional Exam (Pro Exam) di semester 2. Professional Exam ni dia lain sikit daripada semester exam. Kalau semester exam, dia hanya akan cover the whole module yang kita belajar masa sem tu je. Tapi kalau Pro Exam, dia akan cover the whole module start dari Fundamental module sampailah ke Nutrition module. Bayangkanlah nak study the whole module. Kebanyakkan yang semester 1 semua dah ingat-ingat lupa. Hihihi :)
Dan yang paling menarik, Pro Exam ni lah yang akan menentukan kita either kita dapat proceed ke Second Year atau tak dan juga adanya VIVA! 

Viva? Apa itu viva? Viva itu bukannya lagu Viva la Vida nyanyian Coldplay, bukannya Viva Forever nyanyian Spice Girl, dan bukan juga kereta Perodua Viva. Viva ini merupakan oral exam yang mana akan ada panel yang menilai untuk bertanyakan kepada pelajar tentang sesuatu perkara. Dan untuk viva di tempat saya, ada dua jenis viva yakni Distinction Viva dan Borderline Viva. Distiction viva ni untuk pelajar yang dapat markah tinggi tapi sipi-sipi je lagi untuk dapat Distinction. Kalau yang Borderline Viva, tu untuk student yang dapat markah atas pagar, antara fail atau pass. Basically, viva ni tak tolak markah. Dia hanyalah nak tambah markah supaya pelajar tu boleh pergi ke gred yang lebih baik. 

Untuk Viva, kesemua module ni kena study sebab kita
 tak tahu soalan apa yang bakal ditanya

Alhamdulillah, saya dah lepas Pro Exam dan pass. Syukur sangat-sangat tak kena viva. Saya masih ingat, kami habis Pro Exam hari Rabu. Kiranya hari Khamis tu sepatutnya result untuk Viva dah keluar. Tunggu punya tunggu siang tu, tapi tak keluar. Takpelah. Tiba-tiba, malam tu housemate saya ni dia bagitahu suruh bukak twitter. Ada tweet daripada salah seorang rakan kami yang mengatakan bahawa list name for viva akan dikeluarkan pada malam tu pukul 10. Masa tu saya tengah baca Al-Quran sementara menanti Isya' , terus stop baca. Berderau darah. Pucat betul muka masa tu. Alih-alih tengok, silap info. Pukul 10 malam. Masa tu saya rasa jantung macam nak gugur, terkejut punya pasal.

Alhamdulillah, semuanya dah berakhir. Saya pun dah pass. Even, saya takde lah dapat Distinction atau Honour, tapi syukur Alhamdulillah saya dapat proceed ke Second Year. Insya-Allah. Tak perlu repeat year, tu paling penting!

Saya masih ingat kata-kata Dean saya, 

" First year and Second year are nothing. They are only based on textbooks. The real challenges are when you're in Third, Fourth and Fifth Year. That will be determine your true personality and how are you going to be a good doctor."

Kata-kata beliau masa tu memang menyedarkan saya. Betul. Masa 3rd until 5th year nanti clinical. Masa tu skill kita sangat penting. Skill tu lah yang akan tentukan kita ni boleh jadi doktor yang baik atau tidak.

Doktor & Skil 

Haa.. Bercakap tentang skill, teringat pula, masa Pro Exam haritu, untuk paper OSPE/OSCE, ada satu station untuk OSCE. Kami dikehendaki mengambil blood pressure (BP) subject. At the same time masa tu, ada juga communication skill sebab kita kena explain, kenapa nak ambil BP dan kena mintak permission terlebih dahulu dengan subject. Masa tu, nervous sangat. Mujur examiner masa tu lecturer sendiri, bukan external examiner. Kalau tak, mesti BP saya lebih tinggi daripada subject tu. Hehehe :)

Sebenarnya, skill tu kita boleh develop. For example, communication skill. Saya actually bukanlah petah berbicara. Kalau dulu masa zaman sekolah, bila cikgu suruh present kat depan, saya punyalah takut. Mesti ada gagap aaa...aaa..aaa.. Tapi kalau suruh cakap sesama member, takde masalah. Dan bila dah makin besar, saya sedar, benda tu kita kena develop sendiri. Memang akan ada rasa gemuruh, malu dan sebagainya, tapi benda tu kita berani hadapi. Kalau tak, sampai bila kita nak berada dalam keadaan sebegitu rupa? Masih di takuk lama.

Saya rasa, masa kami pergi Hospital Visit beberapa bulan yang lepas adalah pengalaman yang tak dapat saya lupakan. Hospital Visit merupakan salah satu aktiviti wajib masa dalam Nutrition module. Dipendekkan cerita, group saya telah pergi ke Kediaman Bekas Pesakit Kusta, Sungai Buloh. First time rasa, ala.. kenapa mesti pergi sini? Group lain dapat hospital best-best, boleh tengok post-mortem. Tapi, Allah itu Maha Mengetahui. Sabar, sabar!

Kami semua dah bersepakat nak beri goodie bag kepada semua bekas pesakit kusta di situ. At the same time, kami kena lah beramah mesra dengan mereka sekali. Masa awal-awal tu kan, just datang then.. krikk..krikk.. Tak tahu nak buat apa dan cakap apa. Just bagi je goodie bag. Lepas habis je sesi penyampaian goodie bag, kami pun cabut sebab dah tak tahu nak mula conversation apa dengan mereka. Lepas tu, lecturer yang mengiringi kami, Dr Faez terangkan sikit-sikit cara nak start conversation dengan bekas pesakit kusta tu. Saya dan beberapa orang rakan yang lain pun ikut lah cakap beliau. Tapi, tak bertahan lama. Kami akhirnya terus berdesup keluar tatkala Dr Faez dah keluar dari situ. Mentang-mentang Dr Faez tak tengok kan.. Hihihi :)


Bersama dengan Dr Faez semasa program Hospital Visit

Tapi bila tengok rakan-rakan yang lain rancak berbual, kami rasa macam, isy..takleh jadi ni!
Kami jumpa lagi sekali dengan Dr Faez. Dr Faez apa lagi, terangkan satu per satu, bagaimana nak approach patients. Then, he asked us to do that in front of him. He said that, " It's not history taking. I won't ask you to do that. That's why you are here for; to develop your communication skills."

Masa tu saya rasa, alahai.. Dr Faez nak tengok ke? Eee.. Scary kot! Akhirnya, saya dan Jiha berpakat untuk pergi approach seorang pak cik Cina. Dan Alhamdulillah, cara yang Dr faez kongsikan tu memang ternyata berkesan. Dan hasilnya, banyak input yang kami dapat. Akhirnya, bukan seorang yang kami approach, malahan dua! Rasa seronok sangat!


Di hadapan pintu masuk Kompleks Kediaman Dormitori untuk bekas pesakit kusta


Kesimpulannya, skil dan doktor memang tak boleh dipisahkan. And to develop such skills, you need to learn and gain new experiences! Don't be afraid of being wrong. We all learn from our mistakes so that we will never repeat the same things all over again!

Rasanya, itu sahaja yang dapat saya coretkan. Kalau ikutkan hati, banyak je lagi nak tulis. Tapi nak taip entri ni sahaja dah memakan masa dekat 2 hari T_____T

Sekian,

Sumber inspirasi :)

Last but not least,

Wajah kegembiraan selepas habis Pro Exam. Congratulations guys!
See you in the Second Year! InsyaAllah ^^


without wax,
haniyahaya :)