Saturday, December 31, 2011

PLKN...oh tidak!!

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Alhamdulillah, segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam.

Sedar atau pun tak, tirai 2011 bakal berlabuh tak lama lagi. Dan esok, Insya Allah, kita akan menyambut tahun 2012. Dan sudah semestinya, umur kita juga bakal bertambah. Whoa!! Macam tak percaya, aku dah nak ___ tahun. *Sila isikan tempat kosong dengan jawapan yang betul. Sekiranya betul, anda berpeluang memenangi choki-choki.. Okey, tipu. Choki-choki sekarang dah mahal oh!! -_____-

Okey berbalik pada tajuk asal. Siapa yang tak tahu, apa tu PLKN? PLKN atau nama penuhnya ialah Program Latihan Khidmat Negara. Objektif program ini adalah untuk meningkatkan semangat patriotisme dalam kalangan generasi muda, memupuk perpaduan kaum dan integriti nasional dan sebagainya. *Sila gunakan perkhidmatan Inche Google untuk memperoleh maklumat lanjut tentang PLKN. Maaf, saya bukan Inche Google.

Sumber: Google.com
Untuk pengetahuan semua, aku dulu pernah masuk program ni. Tapi tak lama pun. Dalam 10 hari je. Hahaha. Sila baca entri ini untuk mengetahui dengan lebih lanjut. Tapi serius aku cakap. Program ni memang syok sangat-sangat! Kalau ikutkan hati aku dulu, nak je aku sambung balik PLKN. Tak payah lah pengecualian. Tapi kalau ditawarkan sekarang, kirim salam je lah aku nak join balik. Baik ternak lemak, tanam anggur kat rumah. Hehehe.

Sebenarnya, aku tak sangka pun yang aku dapat masuk program ni. Aku ingat lagi, masa tu kat maktab. Tengah nak tunggu taklimat tentang sponsorship Khazanah ke apa ntah.. Aku duduk memang spot cantik punya kat belakang surau tu. Nak dijadikan cerita, masa tunggu orang tu datang, aku pun beradu sebentar. *Take a nap.. Muehehehe. Pastu, kaunselor aku tiba-tiba buat pengumuman. 
" Di sini ada senarai nama pelajar yang bertuah yang terpilih untuk menyertai Program Latihan Khidmat Negara bagi Kumpulan 1Siri 08/2011. Saya bacakan eh nama-namanya," ujar Kaunselor aku tu.
Tup..tup..
" Hani Yasmin Binti Yahaya. 516." 
Pffttt!!!!!!!!!!! Gila!! Aku memang syok tidur tak sedar apa lah kan. Tahu-tahu je, member aku dah bersorak cakap congrats, tahniah bagai kat aku. Aku yang masih lagi kebingungan cuba mencerna. Apa kes ni? Apahal lah nak congrats aku ni. Ingat aku dapat jackpot atau menang loteri percutian 7 hari 7 malam ke Kerajaan Bersatu ke apa? 

Lepas dua tiga minit, otak aku dah mula proses maklumat. Barulah aku faham. Masa dapat tahu tu rasa macam. Cett!! Saje je nak hancurkan aku punya pelan cuti lepas SPM. Baru cadang nak beronok-ronok kat rumah, mengonline kan diri 24/7. Aduiii!!!

Masa tu, riuh rendah juga lah. Ramai yang mengucapkan tahniah. Ada tu ikhlas, tapi tak kurang juga dengan nada penuh sarkastik. Choii!! Lepas dapat tahu tu juga, ramai lah cerita pasal baik buruk program ni. Aku pun dengan rela hati tadah je lah telinga dengar orang kata itu ini. Ada tu cerita pengalaman abang di lah, kakak dia lah, mak cik dia lah, semua lah yang seangkatan dengannya. Macam-macam cerita yang aku dengar. Ada tu kata best, ada tu kata duduk macam kat penjara dan macam-macam lagi. 

Ada satu malam nak dekat SPM tu, aku dapat SMS dari kawan aku. *Kantoi bawak handphone pergi  sekolah. Hikhikhik Dia kata tempat kem yang bakal kita pergi tu dah boleh check by SMS. Aku masa tu dengan penuh keterujaan, terus je SMS, tanpa menanggalkan telekung yang dipakai selepas solat Isyak dari surau. Setelah 5 saat gitu, aku pun dapat balasan. 

Nokia 2300
Source : Google.com
" Hani Yasmin Binti Yahaya.No K/P: 93XXXX-XX-XXXX
Tahniah! Anda berjaya ...... di KEM PLKN MILLENIUM, BERANANG, SELANGOR.Sila berkumpul di Hentian Kajang, Jalan Reko pada 3/1/ 2011"
Aku sengih je. Pastu terus inform kat mak aku. Dan selang 1 minit 28 saat kemudiaan, aku menerima balasan. 
" Dekat je. Kalau kentut pun boleh bau :) "
Cool betul mak aku kan? Hahaha. Tapi, aku dapat tahu, aku sorang je yang dapat kem tu. Budak batch aku yang lain dapat tempat lain-lain. Ada tu kena pergi Sabah lah, Sarawak, Perak, Kelantan, Terengganu, Johor. Macam-macam. Aku punya.. Perghh.. Dekat gila!! Dan aku still ingat lagi, malam dapat tahu kem kat mana, ada budak laki batch aku siap buat announcement kat surau untuk canang nama kem kawan kitorang. Haru betul! Mentang-mentang kawan tu dapat kem kat Sabah. Bukan setakat malam tu je. Esoknya lepas habis baca Al-Mathurat masa Subuh pun dibuatnya announcement yang sama. Sabar je la :D

Dan 3/1/2011 tu, aku pun pergi lah berkumpul kat Hentian Kajang. Ramainya manusia!! Haih.. Tak sangka betul. So, lepas mendaftar, aku pun pergi lah ke bas. Aku tengok orang ramai yang touching-touching, menangis sebab kena tinggalkan family. Maybe aku yang dah biasa dok asrama ni dah biasa, so tak de lah nak buat drama air mata kat situ pulak kan. Jatuh reputasi aku woi!

Perjalanan ke kem tu agak mengantuk. Ni semua gara-gara tidur lambat pada malam itu kerana ingin mengonlinekan diri buat kali terakhir sebelum pergi berkhidmat untuk negara. *Wah!! Ayat puitis gila.. Tapi aku tak tahu pasal apa aku tak boleh lelapkan mata. Adrenaline rush mungkin :)

Bila sampai kat kem tu, kitorang diberi taklimat. Pergi serahkan segala borang. Borang medical check-up, borang kebenaran ibu bapa dan segala bagai. Lepas tu, penyerahan handphone dan pemeriksaan beg.

Untuk makluman, kat kem tak boleh pegang handphone. Hujung minggu je boleh pegang. Ala-ala sistem kat maktab aku dulu. Tapi aku dengan selamba badak je pegang handphone 24/7. Masa pemeriksaan beg, segala alat elektronik macam seterika dan cerek elektrik akan diambil untuk simpanan. Begitu juga dengan ubat-ubatan, rokok, maggi dan alatan tajam termasuklah gunting. Benda tu akan disimpan buat sementara waktu je. Nanti bila dah habis masa bulan 3, dapatlah balik :)

Disarankan agar anda tidak membawa beg roda seperti ini.
Ini menyukarkan anda untuk menyimpannya.
Kalau perlu sebab naik flight tu takpelah.
Jangan lupa bawa baldi, penyangkut baju dll.
Baldi tak disediakan. Sekian.

Lepas tu, check in barang. Aku dapat Dorm D. Dorm yang kat tengah-tengah. Jadi senang jugak kalau nak bergerak. So far, dia ada Dorm A - Dorm H. Dan basically, korang akan dicampurkan dengan pelbagai bangsa dan agama dalam satu dorm. Tambahan pulak, kema aku tu ramai budak Sabah dan Sarawak. So, memang macam-macam bangsa kitorang ada. Seronok sebenarnya. Korang dapat expose dengan dunia luar. Mungkin selam ni korang asyik berkawan dengan orang Melayu, *macam aku ni haa.. Jadi, PLKN ni satu platform untuk korang kenali dunia luar :D

Bercakap tentang aktiviti, maybe aku tak lah banyak pengalam sangat berbanding kawan-kawan kau yang lain sebab aku dapat join 10 hari je kan. Tapi apa yang aku tahu, kalau solat tu kitorang kena solat berjemaah. Pagi-pagi ada latihan kawad, ada PT pagi kat Padang Kawad. Lepas tu, breakfast dan ada kelas. Kelas tu dia ada banyak modul. Aku sempat join kelas CB/PK - Character Building/ Pembinaan Karakter. Masa tu aku masuk PK2, dan group aku, Malaya Tiger. Ahli group aku rasanya paling best, sempoi, happening.. Serious!! Aku just ingat ahli group aku, Mazni, Gabrielle, Amir Hakim, Nazeem, Faizal, Endy, Deshriin.. Lagi tu, aku ingat-ingat lupa lah.. Sorry guys. My bad! :(

Lepas tu, yang bestnya, korang nanti akan dibahagikan ikut kompeni; Alpha, Bravo, Charlie & Delta. Aku dapat kompeni Bravo. Serious syok gila sebab kompeni aku selalu je menang! Even masa last day tu tak lah menang kompeni terbaik, tapi dapat menang banyak gila pertandingan and etc..

Actually, if orang kata PLKN tu tak best, aku rasa salah. If orang kata PLKN tu macam wasting time or whatsoever, it is NOT! Serius.. Kalau korang duk rumah, nanti masa terbuang begitu saja. At least kalau masuk situ, dapat juga lah kawan baru. Syok apa.. Terisi juga masa. Korang pun nanti dapat banyak benefits. Dapat elaun, dapat kad pintar!! Serious, jealous gila tengok member yang dapat kad pintar nih tau tak?? Aku tak dapat pun since aku tak cukup sebulan dok kat kem tu. Kad pintar tu banyak benefits dia. Bila korang tahu nanti, baru korang akan rasa heaven

And tell you what.. I felt so grateful that I was chosen to be in there. Really. PLKN tu beri satu impak kat aku untuk buat major turning point dalam hidup aku. Bila kita dah keluar dari kepompong dunia asrama, kita akan rasa macam.. Oh, ini rupanya dunia luar.  Bukan nak kata dunia luar ni jahat. Tak!  Maksud aku, selama ni dok kat asrama ada warden semua nak suruh itu ini. Then sekarang, bila dah bergaul, kau kena pandai bawak arah tuju kau sendiri. Macam mana kau nak handle, nak bergaul dengan orang. It's up to you man! Nobody is going to force you. Heaven isn't it?


Kenapa aku kata major turning point.. Sebab kat sana aku dapat kenal ramai orang, ramai latar belakang yang berbeza. Orang kata, lain rumput, lain belalang. Bila kita kenal ramai orang, maka lebih banyak perangai atau kerenah yang kita dah jumpa. Dan itu sekali gus membuatkan aku terfikir, takkan sampai takat ni je.. Aku kena buat something. Aku kena ubah. Kena banyakkan tarbiyyah diri. Seriously, aku rasa kerdil sangat. Polish up mana yang patut. Macam-macam lagi.

Jadi, buat adik-adik yang bakal ke PLKN nanti. Jangan risau! Seriously, you'll have so much fun there! You'll gain new knowledges, make new friends and much more. So, cheer up! Fix your niat (intention) for Allah. Just ignore what people have said :)

[Al Baqarah 2: 216]
Source : abidasays.tumblr.com
Last but not least...
inspiredbythisfeeling.tumblr.com

Jutaan terima kasih buat rakan-rakan PLKN. Walaupun kenal korang tak lama, tapi pengalaman dengan korang takkan dilupakan. Hopefully, we'll meet again each other. Do keep in touch! 
May Allah bless ^__^

without wax,
haniyahaya :)

nota kaki : kalau anda dapat Kem Millenium, jangan risau. Cikgu-cikgu kat sana semuanya baik-baik! 

Thursday, December 29, 2011

Soto

Salam 'alaik. 
Oh hari tu aku ada cakap pasal nak buat soto kan masa cuti Krismas haritu? 
Hehehe~ Pada awalnya plan tu musnah gara-gara ketiadaan sup bunjut. 
Namun, keesokan harinya, setelah menggeledah kabinet dapur, aku telah mendapati ada satu paket perencah sup sayur. Yeay!!
Maka dengan kepakaran yang ada mengalahkan Masterchef *angkat bakul, aku pun pakai main redah je buat sup. Gasaklah jadi ke idak kan. Aku je pun yang makan dengan Arina dan Fatin Azreen. 

Sup, daun sup, ayam yang dah disiat halus, begedil dan sambal kicap.
Bawang goreng dan nasi himpit tiada dalam gambar.
Kredit : Fatin Azreen

Tara!! Ni lah ghupe soto nya..
Amacam? Agak-agak boleh buka kedai tak lepas ni? :D
Kredit : Fatin Azreen
Terima kasih kepada Arina dan Fatin Azreen yang turut sama memasak. Bukan aku sorang je.. Hahaha. Ada tiga orang semuanya. Arina punya begedil dan sambal kicap memang uummpphhh lah!! Terbaik! Aku pun tak ingat berapa banyak cili api dalam tu. Tapi yang pasti, ianya sedap sampai menjilat jari! Hehehe :)

Sekian,

without wax,
haniyahaya :)

nota kaki 1 : Lepas ni ada plan nak bukak restoran kat Prima ni. Nak kalahkan restoran Kak Yong. Memang keusahawanan kerjaya pilihan, selaras dengan misi ke moto ke apakebenda ntah masa kat maktab dulu. Hahaha. 

nota kaki 2 : Aku suka memasak, tapi tak suka mengemas. Hahaha *sila bayangkan gelak dengan penuh keji dan kejam.

Wednesday, December 28, 2011

Wordless Wednesday #3

Salam 'alaik.
It's Wednesday. Time for Wordless Wednesday!! Wohoo!!
Okay, I'm seriously addicted with blogging since I haven't been writting for a long time. Muehehehe *evil laugh

So, here it goes...

Source : supermanlovesfireworks.tumblr.com
That's all from me.
May peace be upon you!

without wax,
haniyahaya :)

p.s : This photo used to be my desktop wallpaper once :)
p.s.s : This is my third posts for tonight! Whoa! Seriously O.o
p.s.s.s : I haven't do my homework yet, but apparently spending most of my time tonight with blogging and watching movie. How bad is that? Gosh!! -______-
p.s.s.s : I can't wait for this Froday! I'll be going back home! Wohooo!!
p.s.s.s.s: ....... So many p.s for today. Heh :p

Adakah masih ada hari esok untuk saya?

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah SWT kerana kita masih lagi diberikan kesempatan untuk masih lagi bernafas di bumiNya. 

Baru-baru ini, saya telah dikejutkan dengan pemergian junior saya di MRSM TGB, Fathi Ihsan ( Allahyarham berusia 17 tahun). Biarpun tidak mengenali arwah secara personal, namun berita itu cukup untuk membuatkan saya dan rakan-rakan lain terkejut dan bersedih atas pemergiannya. Sungguh awal Allah menjemputnya kembali. Dan sungguh, Allah lebih menyayangi Allahyarham berbanding kita semua. 

Saya tak pasti ini keratan akhbar apa dan bila tarikhnya.
Saya hanya mengambil dari group batch saya. Maaf
-__-

Status terakhir junior saya di Facebook ialah :
"aku syg kawan kawan aku *masuk syurga same same eh :)
selamat malam dunia
harap harap esok masih ada tuk aq"
Serius, tatkala saya membacanya, saya tersa sebak. Jujur saya katakan, saya tidak mengenali arwah, tidak pernah bertegur sapa dan sebagainya. Tetapi jauh di sudut hati kecil saya, saya terasa sebak.
" I keep on remembering Fathi Ihsan and his last words on Facebook. He is considered a family. I don't know him, never met him, in fact might not like him (junior-what'd you expect?), but he's a family." - Tweets from one of my friend, Nurul Afifah

Benar kata sahabat saya itu, dia merupakan sebahagian daripada keluarga kami di maktab dahulu. 

Saya difahamkan Allahyarham merupakan salah seorang anggota Badar di maktab saya dahulu. Sudah semestinya Allahyarham terlibat dalam kerja-kerja dakwah, samada secara langsung atau tidak langsung. Semoga usahanya berdakwah di jalan Allah diberikan ganjaran pahala untuk dibuat bekalan di hari akhirat. Insya Allah. 

Berita ini membuatkan saya terfikir. Adakah saya sempat untuk berjumpa dengan hari esok? Adakah saya sempat untuk menamatkan pengajian saya? Adakah saya sempat untuk bekerja sebagai seorang doktor kelak? 

Sungguh, kematian itu adalah suatu yang pasti. Firman Allah SWT ;
"Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. Dan sesungguhnya pada hari kiamat sajalah disempurnakan pahalamu. Barangsiapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam surga, maka sungguh ia telah beruntung. Kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan."
"Every soul will taste death, and you will only be given your [full] compensation on the Day of Resurrection. So he who is drawn away from the Fire and admitted to Paradise has attained [his desire]. And what is the life of this world except the enjoyment of delusion." [Ali Imran 3:185]
Bila bercakap tentang kematian, saya terfikir. Bagaimana agaknya saya mati nanti? Sempatkah saya untuk bertaubat kepada-Nya? Bagaimana dengan bekalan untuk dibuat saham di akhirat kelak? Masya Allah.

Saya bukan lah alim mana. Saya hanya insan biasa yang tak lari daripada khilaf dan dosa. Saya masih cuba untuk memperbaiki diri ini. Untuk sesorang itu berubah secara total dalam sekelip mata, amatlah mustahil. Jadi, tak mungkin saya ataupun kita semua dapat berubah secara total dalam tempoh yang singkat dan mengekalkan momentum itu untuk jangka masa yang lama.

Apa-apa pun, kita semua kena mengambil ibrah atas setiap yang berlaku. Sementara kita masih lagi diberikan peluang untuk bernafas di muka bumi ini, maka rebutlah. Ini sebenarnya pengajaran buat diri saya  yang sering lalai dan leka. Selalu leka dengan kesenangan dunia ini tanpa memikirkan hari akhirat yang kekal abadi. Saya terfikir sejenak. Saya perlu berubah. Berubah ke arah yang lebih baik demi mengejar redha Ilahi. Kalau saya tak mulakan, siapa lagi bukan? 
"Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri."  
"Indeed, Allah will not change the condition of a people until they change what is in themselves." [Ar Ra'd 13"11]
Memang sukar. Siapa kata untuk berubah itu senang? Dan apatah lagi untuk mengekalkan momentum itu? Saya juga menghadapi masalah yang sama. Apa-apa pun, kita sama-sama berusaha ya! Insya Allah. Sama-sama kita doa ye :)



Sekian sahaja untuk kali ini. Al Fatihah buat Allahyarham Fathi Ihsan. Semoga Allah mengampuni dosa-dosanya dan ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman. Amin.

Sekian, maaf andai kata-kata saya tidaklah begitu puitis dan menusuk kalbu. Mungkin ada salah-silapnya. Apa-apa pun, diharap dapat memberi sedikit ibrah kepada kalian yang membacanya. Yang baik itu datangnya daripada Allah, dan yang buruk itu datangnya daripada Allah jua atas kelemahan diri saya sendiri. 

Allahu 'alam.

without wax,
haniyahaya 

I am who I am

Salam 'alaik.
Mungkin ada yang rasa blog ni macam ntahapepape.. Well, pengisian dalam blog ni pun bukan banyak mana. Hampir kesemuanya macam ditulis ikut suka-suki je. And somehow, I really really mix it up till it becomes mess.. A major disaster perhaps? Oh, crap! What am I talking about now?

Okay, frankly speaking.. Aku pun tak tahu nak bahasakan diri aku apa.. Aku, saya, awak, kita, kamu, I ?? Oh!! Maybe I'm just follow the flow.. Kejap saya, kejap aku.. Entahlah.. Apa-apa je lah kan.. Ikut mood. Kalau time to mood tengah gembira berbunga-bunga, okey lah. Kalau masa tu mood swing.. Memang wassalam lah dengan hamburan 'kata-kata hikmah' dari aku. 

Blog ni memang banyak curahan perasaan daripada aku. Kalau tengok first entry, macam apa je aku tulis. Dengan penggunaan Bahasa Melayu yang sangat buruk.. Cett! Tak matang sungguh aku tatkala itu.. Dan kemudiannya, bila menukar arah dengan menaip entri-entri dengan Bahasa Inggeris. Masa tu kiranya nak polish up writting skill aku lah kan sebab zaman SPM. And, not too forget.. Maybe it's because I love writting so much and I love to spill it in my blog rather that complaining to the others. 


Err.. Serius.. Apakah ini? Apakah yang aku taip ni? Okey.. Abaikan je lah. Nothing is important here. Confirm tak masuk silibus exam korang pun. Hahaha. Aku jamin!

without wax,
haniyahaya 


nota kaki: Terima kasih kepada sesiapa sahaja yang sudi menjengah blog aku yang tak seberapa ni. Tak kool dan tak osem pun. Again, thank you so much!! I really appreciate that! And for those yang tak minat, sila klik butang 'X' kat bahagian atas, hujung belah kanan. 

Saturday, December 24, 2011

Tak kool pun

Assalamualaikum.

Minggu ni tak berapa busy sangat. Aku rasa lah sebabnya practical dengan tutorial pun tak lah banyak. Seminar pun tajuk dia menarik perhatian, (walaupun pada hakikatnya aku tidur time seminar). Muehehe~ 
p/s: Jangan tiru aksi ini!

So, berakhirnya minggu ni, maka berakhirlah juga Hemopoietic and Lymphoid System. Wohooo!! Seriously, system kali ni best! Aku tetibe rasa nak jadi Hematologist lah pulak. Hahaha~ Macam-macam. Kejap nak jadi neurologist, kejap nak jadi orthopaedist lah, apa lah. Chaitt!! Takde pendirian yang teguh betul. 

Nak dijadikan cerita, practical Khamis lepas tu pasal Bleeding Time (BT), Clotting Time (CT) dengan Blood Group. So, masa buat practical tu aku excited lah jugak, sebab boleh cucuk kawan-kawan. Hahaha. Aura kejam di situ.

Aku serius tak kesah dengan darah-darah ni. Kalau ikutkan, aku nak je derma darah dulu masa Pusat Darah Negara buat kempen derma darah. Tapi berat badan aku tak cukup. Hahaha. Jadi konklusinya, aku memang tak boleh derma darah, bukannya tak mahu. Habis karang, kalau aku jadi anemia macam mana? 

Err.. apahal dah lari tajuk ni? Oh!! Pasal practical tu kan.. Masa buat experiment CT tu, aku pun teruja lah jugak nak tahu. So, bila Dr. Ani tengah explain, aku pun join lah dengar. Tiba-tiba aku rasa macam mual semacam. Aku tak tahu lah apa kes tetiba rasa macam tu. Sampaikan, aku tengok darah dalam capillary tu aku rasa nak makan je.. (Err..adakah aku sedang berhalusinasi ataupun sedang mengalami proses transformasi untuk menjadi pontianak seperti Damon Salvatore yang super kool tu?) 

Mr Damon Salvatore who is super cool and awesome!
Source: Google.com
Lepas tu, aku mula pening. Ah sudah. Apahal pulak ni. Aku serius rasa nak pengsan je time tu. Tapi mana boleh. Jatuh lah saham aku karang. Malu woo.. Takkan darah punya pasal aku sampai nak pengsan pulak! Chaitt!! This-is-so-not-Hani!

Aku pun mengambil keputusan mengundur diri. Aku terus jalan terhuyung-hayang kat kerusi aku, terus cakap dengan Jiha, aku nak pengsan. Jiha terus urut belakang aku, walaupun aku tak mintak. Hahaha~ Like a boss!! Click Me~

Lepas 5-10 minit macam tu, baru aku okey. Aku tak tahu lah pasal apa tetibe aku jadi dizzy macam tu. Maybe sebab perut aku masa tu kosong gila kot. Tu yang tengok darah sampai ada sensation and desire nak makan. Perghh!! Pasnih boleh join in the Salvatore brothers lah kan? Yeay!! 

Kesimpulannya, aku tak tahu apa pasal aku boleh jadi macam tu. 

Ha.. Pastu semalam kelas habis pukul 11 lebih. Perghh!! Memang seronok gila lah kan.. Kelas haritu pulak macam tak berat sangat. Pulak tu hari Jumaat, dan dapat extend cuti sehari sebab Krismas.. Lagi lah ramai orang macam lemau gila datang kelas. 

Lepas habis kelas tu, aku pergi Tesco Extra depan MSU tu dengan Arina dan Georgie sebab aku dengan Arina semangat benau nak masak Soto hujung minggu ni. Hahaha. Sila jealous okay? 

Soto ayam + Begedil. Perghh!!!
Sumber : Google.com

So, tengah nak beli daun sup bagai, tetiba Arina dapat call. Aku yang dok sebelah dia ni pelik juga. Apahal sound formal macam cakap dengan menteri. Musykil aku seketika.

But then, I sensed something. Yeah.. something.. Aku terus pandang dia dan tanya dia, " Duit dah masuk ke?"
Dia terus senyum dan angguk kepala, walaupun sedang berinteraksi dengan orang Account Dept. tu..Aku dah agak dah. Memang aku ada gaya macam Nujum Pak Belalang. Memang berjimba sakan lah member aku hujung minggu ni.  Click Me~

Petang tu, aku pergi ambil cek tu. Pastu pergi Bank Islam dengan CIMB Bank untuk depositkan cek tu. Aku serius tak tahu menahu pasal deposit cek ni. Shame on you! Sebab selama ni aku suruh ayahanda aku je buat. Manja Tak berdikari gila aku. 

Malam tu, hantar Aina Sakina ke bus station sebab Aina nak balik Kelantan. First time aku lalu highway. Serius cuak gila aku. Kecut perut aku. Dah lah bawak kereta orang. Tu satu hal. Pastu nak carik parking pulak lagi lah.. Haih.. Aku ni baru P. Memang bab parking ni aku tak pro mana. So, aku punyalah parking ikut suka aku je. Gasaklah senget ke apa. Janji aku parking kat tempat sebetulnya :)

Pastu, aku, Fatin Azreen dengan Arina decide nak berhuha sebentar. So, kitorang decide lah nak pergi i-City. At first tu macam sesat kejap pergi i-City tu. Lepas tu.. jumpa.. Kitorang decide nak drive-thru je. Tak nak masuk dalam untuk main ke apa. So, lalu je lah. Tetibe kena amik parking ticket. Apa-apa je lah kan. Aku pun drive tahap romantik gila macam apa lah kan. Orang tak pernah jejak i-City lagi lah katakan. Hahaha. Tengok cuci-cuci mata. Banyak lampu. Kalau boleh seludup satu dua pastu letak kat rumah aku pun best jugak. Memang macam fun fair ke apa lah nanti rumah aku. Dibuatnya letak kat bilik aku, memang aku insomnia lah sebulan.

Pastu bila nak keluar, ada orang tu kata kitorang kena bayar juga. RM 10 pulak tu. Aiyoo!! Aku ingatkan RM5 je sebab haritu kawan aku kata benda tu kalau kita parking atau drive-thru ke, just bayor RM5 je. So, aku tak lah kesah mana. Tiba dapat tahu RM10.. Pfffttt..Rasa macam nak patah balik je time-time tu jugak. Cis! Rasa nak bagi penampaq Jepun pun ada! Jadi dengan serta paksanya, kuhulur jua not RM10. Dalam hati rasa nak bakor je i-City tu. Untung gilak kau!! Padahal lampu je pun. Baik aku light-gazing lampu neon atau lampu kalimantang kat rumah aku. View dari rumah aku pun lawa apa, Siap boleh nampak KLCC, KL Tower, KTM Batu 3, Menara Telekom. Lagi class you!!

Pasnih, memang tobat tak nak lagi pi i-City tu. Buat rugi duit aku ja.. RM10 tu boleh tampung duit lunch aku untuk 3 hari kot!!!!! 

Dan pagi ni.. Hari Sabtu. Aku buat lah house chores. Mengemas, menyapu, basuh baju semua tu lah kan. Tiba-tiba, hidung aku bau something. Something yang aku kenal bau tu bau apa. Aku pun mula mencari dan mengihidu.. Dari mana arah bau tu. Dah ada gaya werewolves dah ni.. Tup-tup.. Aku nampak putung rokok kat balkoni rumah. Masih berasap lagi bhaii!! Cis! Kejadah!Click Me~

Apahal ada putung rokok kat sini. Nak kata aku yang merokok.. Memang bukan aku. Rumah aku pun siapa je kaki halau nyamuk. Pulak tu, memang cun dia punya abu putung rokok tu jatuh atas seluar track aku yang baru saja dijemur. Aku memang berasap gila time tu. Memang mood pagi tu hancur! Aku rasa kalau aku jumpa tuan empunya rokok ni, nak je aku bagi habuan kat dia. Sabau je lah. Jadi, terpaksalah aku basuh semula baju-baju aku yang ada bau rokok. Nasib baik ada Cik Mesin Basuh yang sedia berkhidmat untuk aku. Weeee!! 

Seriously, aku benci gila orang merokok ni. Kut ye pun kau nak buang putung rokok tu, tak boleh ke buang kat tempat sepatutnya? Hang tak kan tak dak ashtray kot? Tak pun buang lah kat tong sampah. Yang dok campak kat rumah aku tu awatnya? Uncivilized betoii!!

Stop smoking or stop breathing.
You choose.


Sekian sahaja untuk minggu ni. Memang dull pun. But, who cares?

without wax,
haniyahaya.

nota kaki: Terima kasih Aina Sakina sebab sudi pinjamkan kereta dan beri kepercayaan untuk drive kereta awak. Sorry kalau bawak macam orang nak berlakon Fast & Furious 6!

nota kuku kaki: Minggu depan Community Medicine. Nice!! Jadual tak padat. Sukanya dalam hati..*imagine lagu P.Ramlee tu

nota kuku kaki ku: Hujung minggu ni bakal dihabiskan dengan menonton filem, drama dan anime. Aku dah gelak bagai orang gila tengok How I Met Your Mother.

nota kuku kaki kakakku : Sila abaikan kekasaran bahasa di bahagian cerita tentang rokok. Memang sedang menaip dengan nada marah. Harap maklum.


Wednesday, December 14, 2011

Makan

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Alhamdulillah. Hari ni takde kelas. So yeah!! Boleh lah duduk bersenang-lenang di rumah sambil study movie marathon. Amboi.. Minggu ni memang minggu bersantai apakah ini? Hari Isnin lepas memang satu negeri Selangor cuti sebab birthday Sultan Selangor, lepas tu kelas hari Selasa pulak ada lecture dengan Dr. Ani selama satu jam, pastu practical yang gaya macam tak practical tu lebih kurang sejam. Hari Rabu memang langsung takde kelas tapi sebelah malamnya ada IMS 2nd Annual Dinner. Esoknya Khamis pun takde kelas langsung. Jumaat kelas satu jam je dengan Dr Manah. Tu pun belajar pasal Thymus dengan Lymph Nodes. Tapi otak aku menerawang. Ibarat macam masuk, pastu keluar balik. Ala-ala berhenti kejap kat otak tu macam bayar tol je. Err.. lebih kurang la.. -_____-"

Pasal dinner hari Rabu tu. Rasanya okeylah. Err.. tak berani nak komen banyak-banyak sebab aku jadi tukang bayar dan makan dan memenuhkan ruang kat dalam dewan tu je. Walaupun aku sebenarnya tak gemar pergi benda-benda macam tu. Pulak tu ada banyak benda-benda lagha. Tak perlu aku nyatakan kat sini macam mana. Malas nak ulas.

Apa-apa pun, aku punya dress up malam tu tersangatlah simple. Aku bukannya reti bab-bab nak melaram sakan ni. Tak de maknanya. Baik baca Vampire Knight yang osem gila tu. Lagi pun, aku pegang satu prinsip ni. 
Dress up for Allah. Simple. Beautiful.
Betul tak? Buat apa nak melaram bagai. Aku bukan nak halang orang pakai lawa-lawa. Tu hak setiap individu. Ikut citarasa masing-masing lah kan? Tapi bagi aku, aku malas tak suka.

Tentang makanan pulak, entahlah. Kalau ikutkan, memang lah. Makanan tu macam tak setimpal dengan apa yang kitorang bayar *kot! Tapi, before aku pergi dinner tu, aku ada lah terbaca status kat Facebook.

Sumber : facebook.com/DoodleDakwah

"Apabila sesuatu makanan yang dihidangkan itu tidak disukai, tidak sedap atau tidak menyelerakan, maka janganlah makanan itu dicela. Cukuplah sekadar diam ataupun tidak memakannya." - Imam al-Ghazali (Ihya' Ulumiddin)

Bila baca tu rasa macam.. Ya Allah! Sentap kot! Menusuk kalbu habis. Kena beringat ni. Kot lah nanti dinner dorang serve makanan apa ke.. So takde lah nak mengata ke apa. Kena beringat!

Apa-apa pun, masa dinner tu aku tak makan banyak. Mungkin sebab perut dah masuk angin sebab makan pukul 10 lebih. Aku pulak bangsa yang makan awal. So, memang aku tak jamah sangatlah makanan tu. Mujur sebelum pergi dah makan nasi dengan telur goreng satu round. Hahaha. 


Bersama housemates
Menu makan malam
Aku hanya habis appetizer, spaghetti chicken bolognaise
& dessert. Dan bahana minum kopi malam tu,
aku tak boleh tidur sampai pukul 2 pagi!
Bersama housemates lagi.
 Fatin Najihah

Rakan-rakan MARA Express yang vogue gila!
Bersama Dr Israa, lecturer Anatomy kami :)
Sempat lagi singgah funfair sebelum blik rumah.
Alangkah sedihnya, kitorang jejak kaki je, terus dia kata dah tutup.

-____________-

Itu sahajalah bebelan nukilan ikhlas untuk kali ini. Sehingga berjumpa lagi. InsyaAllah.

Sekian, 

without wax,
haniyahaya :)


Saturday, December 10, 2011

Merdeka sudah kita!

Bismillahirrahmanirrahim. 
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Alhamdulillah syukur. Syukur kerana diri ini telah dianugerahkan kesempatan oleh Allah untuk terus lagi berada di bumiNya. 

Sedar tak sedar, hari ni dah 10 Disember 2011. Maka sudah genap setahun satu hari aku tamat menduduki SPM. Ya! Lambat.. Tahun lepas aku habis SPM 9 Disember 2010. Agak lambat berbanding kawan-kawan yang ambil sembilan subjek yang lain memandangkan paper last aku masa tu ialah PSV. Ye, aku ambil seni. Kenapa? Dosa ke kalau ambil seni? 

Aku tahu, bila aku cakap yang aku ambil 10 subjek untuk SPM dan PSV sebagai subjek ke-10 aku, ramai yang tertanya-tanya. Apahal budak ni ambik Seni? Bukan ke kau ambik pure science? Heh. Apasal kau tak ambik Akaun ke, EST ke? Baru namanya budak science!
Aku pun dah lali dengan soalan tu. Alah bisa, tegal biasa orang kata. Aku pun tak kesah. Lantak lah orang nak kata apa pun kan? Kita pun bukan boleh tutup mulut orang. Tu hak mereka untuk berkata. 

Sebenarnya, aku malas nak ambil Akaun atau EST. Memang malas. Hahaha. Kalau seni at least aku boleh relax-relax sikit. *Tak pun sebenarnya okey? Click Me~

Dan bila mana orang tengok carrier tag aku dulu, mesti orang tanya, kenapa nak ambil seni sedangkan cita-cita nak jadi doktor? Haa.. Tu satu lagi soalan famous. Kalau ikutkan hati, nak je jawab, orang seni pun boleh jadi doktor. Dan doktor pun boleh jadi orang seni. Macam Frank H. Netter. Hahahaha. Tapi takdelah aku jawab macam tu. Tu jawapan dalam hati je. Kalau orang tanya macam tu, biasanya aku akan jawab, 'Dah minat. Nak buat macam mana.' Click Me~

Okay.. Ni sebenarnya dah lari daripada tajuk. Tajuk lain, bebel lain. Hailaa.. Okey, sejak akhir-akhir ni aku selalu tengok status-status Facebook adik-adik junior aku yang dah merdeka SPM. Bukan bermakna aku stalker.. Oh tidak sama sekali!! Dah benda tu naik kat News Feed aku. Aku pun baca je lah kan. Hahaha. 

Sumber : Google.com

Rata-rata semua rasa dah merdeka sebab semua bebanan yang ada kat dalam kepala, bahu semua dah habis. yelah. Perjuangan sudah selesai lah katakan. Yeah, I know those feelings because I used to be in the same boats as you guys! 

I'm free!!! Oh yeaahh!!
Sumber : Google.com
Jadi masa free ni kebanyakkannya akan diisi dengan perkara-perkara yang masuk dalam list qada' atau to-do-list-after-SPM. Antaranya ialah:

1. Drama/Movie marathon. 
Selalunya budak-budak perempuan la yang akan buat benda ni. Laki mungkin jarang kot. Dan of course, drama-drama atau filem Korea menjadi pilihan hati. Dan juga juga tak terlepas daripada aktiviti ini. Err.. tapi bukan Korea lah. Aku bantai semua mat saleh punya cerita dan juga drama Melayu. Hahaha~

2. Membaca.
Biasanya bahan bacaan yang menjadi pilihan ialah novel dan mungkin juga bahan bacaan yang ringan-ringan seperti majalah dan komik. Biasanya novel-novel tu mesti novel cinta yang disimpan sebelum SPM tu akan menjadi santapan. *kecuali aku. Kira qada' baca novel cinta lah ni..Betul tak? Dan seperti biasa, aktiviti ini jugak aku tak pernah miss. Habis semua kad library family aku ditibai oleh aku gara-gara nak pinjam buku kat public library dulu. Balik tu memang tinggi menggunung stok buku cerita aku. Bila baca tu, kadang-kadang sampai jadi psycho sekejap sebab terlalu feel. Ada jugak rasa macam kenyang je bila mengadap cerita tu. Tak payah nak turun makan ke apa. Hahaha. 


Hlovate's writtings are truly inspiring.
And I start loving her masterpieces during
school holidays after SPM was over.
Tunas really reminded me of my college. Seriously :(
Sumber : Google.com

3. Kerja part-time.
Habis SPM ni lah masanya untuk kita mengenal dunia luar dan menimba pengalaman. Salah satu caranya ialah melalui kerja sambilan di mana-mana. Biasanya francais-francais seperti KFC, Mc Donald's, Pizza Hut, 7 Eleven dan lain-lain lah menjadi pilihan budak-budak lepasan SPM ni. Aku tak pernah lagi try buat kerja part-time sebab dulu aku malas. Lagipun aku busy lepas SPM dulu. *Dusta semata. Tapi serius, best sebenarnya aku rasa buat kerja part-time ni. Maybe lah orang kata penat, gaji ciput je.. Tapi cuba fikir balik, pengalaman tu yang aku rasa penting. Dan pengalaman tu lah yang akan mengajar kita untuk menjadi lebih dewasa dan matang. Insya Allah.

4. Bercuti.
Tak kesah lah sama ada bercuti dengan keluarga atau rakan-rakan, tapi aktiviti ni memang best. tambah pulak kalau duit dalam poket tu banyak. Memang best travel. Destinasi pilihan seperti Europe, rantau Asia, Australia dan pulau-pulau yang menarik sudah pasti menjadi pilihan. Tapi tu bagi yang ada budget besar lah. Tapi kalau bercuti dalam Malaysia pun, apa kurangnya. Malaysia ni pun banyak jugak destinasi perlancongan yang menarik di samping boleh berjimat-cermat demi keamanan sejagat.. -____-"
*aku rasa macam dah boleh jadi duta Kementerian Perlancongan lah pulak. Ngeee~~

5. Belajar memandu.
Yeah!! Basically, inilah perkara yang majoriti budak akan buat. Masing-masing mesti sibuk nak buat lesen kan? Barulah cool kalau ada lesen. Betul tak? *seriously, tak de lah cool mana pun.. Biasa je.
Ecehh!! Alah, mestilah. Nanti boleh lah meronggeng sakan. Boleh lah ke sana ke mari tanpa mak ayah. Boleh hantar adik pergi sekolah. Boleh hantar mak pergi pasar. Hahaha. Tapi yang paling penting, boleh update sakan kat Facebook dan Twitter dan juga Blog tentang diri kita yang sudah pergi ke kelas KPP, dah dapat L, dah passed JPJ test, failed JPJ test, pegawai JPJ tu garang macam singa lah.. Macam-macam. *Aku pun pernah buat gitu jugak. Ngeee~~ Tak malu betul.

6. Belajar memasak
Penting! Sangat penting! Paling penting!Hahaha. Bagi sesiapa yang berhajat untuk meneruskan pengajian ke luar negara, baiklah kiranya anda mula belajar memasak sementara cuti sakan ni. Salin lah resepi siap-siap daripada mak anda buat bekalan. Aku pun mula-mula rasa macam ala.. malasnya masak ni walaupun pada hakikatnya aku perempuan. Cukuplah sekadar tahu teori, praktikal tak perlu kot. Tapi, anggapan tu sebenarnya salah. 
Sebenarnya penting belajar masak. Karang nak makan apa. Tak kesah lah laki ke perempuan, benda ni penting. Nak-nak kalau dah nak fly oversea. Lagi lah kan. Mana ada nasi lemak, ayam masak merah, tom yam bagai. Mana ada mapley 24 hours bukak kat oversea nuunn.. Kan? Lainlah Malaysia. Hahaha. Tu pasai aku belajar kat Malaysia je. Syurga makanan bak kata orang! Kalau nak, buat sendiri lah! Kesimpulannya, belajarlah memasak dari sekarang. Tapi jangan paksa diri nak masak terus jadi. Biasalah tu. Adat belajar. Mungkin awal-awal tu tak sedap, tapi lama-kelamaan sedaplah. Practice makes perfet, don't ya?! 
Tiba-tiba rasa nak makan pai epal pulak. hehehe :)
Sumber : Wikipedia

7. Misi pemantapan diri.
Yang ni paling best. Sangat best! Terlalu paling best! *err..terlalu dan paling mana boleh dalam satu ayat cik kak oii!! Aku rasalah! Aku tak tahu kalau orang lain anggap apa. Tapi bagi aku, masa lepas SPM ni, banyak benda yang boleh dipelajari untuk memantapkan diri. Bagi yang tinggal di asrama macam aku ni haa.. Lepas habis je SPM ni, korang akan rasa sedikit culture shock atau dalam Bahasa Melayu, kejutan budaya. Bukan apa.. Kita dah biasa tinggal kat asrama. Persekitaran kita dulu lain. Dulu ada warden nak tegur kita kalau kita tak pergi solat ke apa. Dulu ada cikgu yang nak nasihatkan kita kalau kita ada buat silap. tapi bila lepas habis sekolah ni.. Dah takde semua tu. Kita dah bebas. Bebas untuk memilih mana arah tuju kita. Bebas untuk memilih untuk menjadi siapa sahaja yang kita mahukan. 
Jadi, di kesempatan yang ada ni, boleh lah cari mana-mana ruang untuk belajar. Bukan bermakna belajar Matematik ke apa. Tapi cubalah belajar ilmu-ilmu yang tak mungkin kita dapat pelajari dalam dewan kuliah tatkala di universiti. Antaranya kita boleh cuba join mana-mana persatuan atau badan NGO untuk pergi tolong anak yatim ke, tolong orang asli ke, atau mungkin kita boleh try pergi dengar ceramah atau kuliah di mana-mana surau atau masjid. Secara langsung atau tak langsung, kita boleh timba ilmu. Ilmu tu bukan hanya ilmu akademik, malah ilmu tu sebenarnya luas cabangnya. 

Sumber : khadimulquran.tumblr.com

Sampai setakat tu je lah kot. Aku pun dah takde idea nak menulis apa lagi dah. Mungkin sebenarnya banyak lagi aktiviti yang boleh dibuat, cuma aku tak list kan. Dasar pemalas. Click Me~

Okey, sampai sini je lah kot bebelan aku. Mungkin lain daripada biasa, atau mungkin tak seronok. Entah. Aku pun tidak mengerti. Anda baca, anda yang nilai. Yang baik tu ambil, yang buruk tu campak dalam Laut China Selatan jauh-jauh okey? 


Demi Masa. [103:1]
Sesungguhnya manusia itu berada dalam kerugian. [103:2]
Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula yang berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan sabar. [103:3]

By time. [103:1]
Indeed, mankind is in loss. [103:2]
Except for those who have believed and done righteous deeds and advised each other to truth and advised each other to patience. [103:3]

Surah Al-Asr[103:1-3]


Sekian, 

without wax,
haniyahaya :)


Wednesday, December 7, 2011

Wordless Wednesday #2

Salam 'alaik.
So, it's Wednesday today!
Time for Wordless Wednesday! Yeay!!


Source : khadimulquran.tumblr.com
'Till then..
Cheers!
May peace be upon you!

without wax,
haniyahaya :)

Monday, December 5, 2011

Pengalaman ke Gua Tempurung

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Alhamdulillah. Syukur kerana sekali lagi diizinkan oleh-Nya untuk terus bernafas di muka bumi ini. 

Okey, sudah lama sebenarnya kan tak mengupdate blog ni. Kalau ikutkan hati, nak je.. Tapi kekangan masa selalunya akan membantutkan usaha tu. Haihh. Selalunya entri-entri yang sudah dikarang akan tersimpan rapi di dalam kotak draft. Maaf lah ye.. *Eceh, bajet gila ramai orang dok baca blog ni..

Alhamdulillah, tamat sudah Pro Test I pada minggu lepas. Susahnya tak payah kata!! Mungkin aku je kot yang rasa macam tu sebab aku study last minute. Orang lain siap dah hafal segala muscle, bones, nerves, veins and arteries.. Tapi aku releks-releks dulu. Haiyaa.. Dah.. Ni jadikan pengajaran. Belajar medik bukan semudah yang disangka. Only one word to describe it : Tough! But, it is very fun! Trust me! And not too forget, you need to have a good memorizing skill! 5 bintang punya!! Hahaha~

Okey, cukup setakat itu. Ha.. Bila nak masuk tajuk kat atas tu? Okey.. Sabtu baru ni aku pergi Gua Tempurung dengan keluarga aku. Bertolak dari Bangi kira-kira pukul tujuh pagi dan sampai sana dalam pukul sembilan pagi. Masa kitorang sampai tu tak ramai lagi. Adalah dalam beberapa kumpulan. Jadi, kitorang pun pergi lah beli tiket masuk. Dia ada 4 pakej tak silap. 2 aktiviti yang melibatkan aktiviti kering (dry) dan 2 lagi aktiviti basah (wet). And of course, we chose wet instead of dry. Hehehe~ 

Laluan sebelum masuk ke gua
Sumber : http://www.guatempurung.com/gua.htm
Tour guide kami tu dia ada cerita sikit pasal stuktur gua tu yang dah unik. Pasal stalaktit dan stalagmit. Ada tu bentuk macam perempuan mengandung. Serius memang nampak macam perempuan mengandung, tapi entah kenapa aku terbayang muka hantu macam kat komik Doraemon. Hahaha. Pengaruh komik banyak betul! Lepas tu ada bentuk monyet bawa kereta. Tapi part tu memang aku langsung tak boleh tengok. Tang mana monyet, tang mana stereng. Haihh
 -_________________-

Keadaan di dalam gua
Sumber : http://www.guatempurung.com/gua.htm
Subhanallah!
Sumber : http://www.guatempurung.com/gua.htm
Tapi yang best kan, ada satu part tu aku nampak macam pelvic gidle. Hahaha~ kelakar betul. Sempat lagi masuk Anatomy. Kalau Dr Israa tahu ni, mesti dia akan cakap, "I love you!" :D

Best tu memang best sebab benda ni challenging. Awal-awal tu kena naik turun tangga. Tu pun agak memenatkan sebenarnya sebab gua ni tinggi. Lepas tu, kena menggelongsor la, redah air yang sejuk.. Memang seronok! Jadi kepada sesiapa yang minat dengan aktiviti lasak, memang sesuai sangat! 

Lepas habis aktiviti kat Gua Tempurung, kami pergi check-in homestay dekat Taiping. Haa.. Lama dah tak pergi Taiping. The last time I remembered when I was in Form 3. That was when I went to MRSM Taiping for Dr Sheikh Muzaphar's talk. Hehehe~ Petang tu sempat ronda-ronda Taiping sampai lah ke Kuala Sepetang. Kuala Sepetang pun last time pergi masa Form 3 lanjutan (Form 4 dah sebenarnya, tapi ni masa program KIKA kat MRSM Gerik dulu). 

Lepas meronda, kitorang pergi Zoo Taping sebelah malamnya. Nak pergi Night Safari. Memandangkan benda tu mula buka pukul 8.30 malam, jadi kami pun solat Maghrib dulu. Ramai juga yang datang. Memang kena berhimpit jugalah nak beli tiket. Cuti sekolah lah katakan.

Kalau orang Taiping / Perak dapat diskaun :) 
Sumber : http://www.zootaiping.gov.my/
Night Safari tu boleh tahanlah, tapi.. Gelap benor. Susah nak cam haiwan-haiwan kat situ. Lepas habis je pusing zoo tu, kami pun balik. Penat. Esoknya nak berjalan lagi. Nak pergi rumah orang kahwin kat Sungai Siput. Lepas tu nak balik Bangi. Memang confirm penat punyalah!

So, basically.. That is how my holiday went. Biasa-biasa je. Takde lah gah mana pun.

Oh lupa pulak, segmen pesanan penaja ikhlas dari hati. Kalau nak pergi Gua Tempurung tu, jangan lupa bawa lampu picit a.k.a torch light sebab keadaan dalam tu gelap. Boleh je nak beli kat situ, tapi kalau siap-siap bawa dari rumah, kan senang dan jimat! Hehehe~ 



Sekian, 

without wax,
haniyahaya :)