Sunday, November 27, 2011

Salam Maal Hijrah

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh.

Alhamdulillah, syukur pada Yang Maha Esa. Pejam celik-pejam celik, dah masuk tahun baru.
Tahun baru? Aik? Bukan sebulan lagi ke?

Tak dinafikan. Tahun 2011 memang bakal melabuhkan tirai tak lama lagi, tapi kalau mengikut kalendar Hijrah, kita semua sudah memasuki Tahun Baru, yakni Tahun 1433 H. Alhamdulillah :)

Sumber : Google.com
Namun, berapa ramai dalam kalangan kita yang betul-betul ingat 1 Muharram berbanding 1 Januari? Walhal, kedua-duanya sama. Kita menyambut Tahun Baru. Namun begitu, Tahun Baru itu selalu disignifikan dengan 1 Januari, berbanding 1 Muharram. Dan pastinya, konsert-konsert hiburan mewarnai hari yang disebut-sebut sebagai Tahun Baru. 

Cuba kita renungkan sejenak, berapa ramai dalam kalangan kita yang benar-benar tahu dan menggunakan  kalendar Hijrah dalam kehidupan seharian. Sebagai contoh ;

Situasi 1
A : Hari ni berapa hari bulan ?
B : 8 Mei 2011.
Berapa ramai yang bila ditanya soalan yang sama akan jawab seperti si B tu? Cuba angkat tangan? Mesti ya bukan? * termasuklah aku ni haa

Situasi 2
A : Hari ni berapa hari bulan?
C : 12 Zulkaedah 1432 H.

Dan berapa ramai dalam kalangan kita bila ditanya soalan sebegitu akan menjawab seperti si C? Agak janggal rasanya bukan? Mesti kita akan pandang dengan pandangan krik krik moment. Betul tak?

Dan agak susah nak jumpa setakat ni orang macam si C tu. Tak tahulah, mungkin ramai je kat luar sana, cuma aku je yang tak jumpa-jumpa lagi. -.-

Mungkin sebab biasanya orang akan guna kalendar Hijrah ni bila nak puasa dan raya. Kan?
*Okey, aku lah tu salah sorang daripadanya.

Dalam konteks ni, bukan nak suruh semua orang pakai kalendar Hijrah dalam kehidupan masing-masing dan tolak terus nak pakai kalendar Masihi tu. Boleh je nak pakai kalendar Masihi, bukan salah pun. Cumanya sebagai muslim, kita perlu peka dengan tarikh-tarikh dalam Islam. Betul tak? Pendek kata, kena seimbang. Kiranya kita perlu tahu tentang kalendar Hijrah dan juga Masihi. Baru syok kalau macam tu. Seimbang dua-dua :)

Bercakap tentang Maal Hijrah atau Awal Muharram ni, teringat pulak ceramah ustaz masa kat zaman maktab dulu-dulu. Maal Hijrah atau Awal Muharram ni merupakan hari yang penting bagi umat Islam sebab berlakunya peristiwa penting dalam sejarah Islam yakni penghijrahan Nabi Muhammad SAW dari Kota Makkah ke Kota Madinah pada 622M. Tujuan Baginda berhijrah adalah untuk meneruskan penyebaran Islam. Selain itu, ianya juga salah satu strategi Nabi Muhammad SAW untuk mengembangkan Islam dengan aman. 

Sebenarnya, kalau nak cerita pasal Hijrah ni memang panjang. Tak larat nak menulis. Jadi, rajin-rajin kan lah diri untuk membaca Sirah Nabi Muhammad SAW ni ye. Jangan malas-malas!

Bercakap pasal tahun baru, mesti orang mula sibuk-sibuk dengan azam tahun baru kan? Bagi aku, mungkin takde azam yang spesifik kot. Entahlah.. But here it goes..

1. Nak baiki diri supaya jadi lebih baik.
Rasanya setiap orang nak dirinya jadi yang terbaik bukan? Tipulah kalau orang tu dia tak nak jadi yang lebih baik. 
So, azam tahun ni, nak jadi hamba Allah yang lebih baik. Yes, I'm learning to be a better muslimah! Dan tak lupa, nak jadi anak yang solehah, pelajar yang baik dan sahabat yang setia. 

2. Perbaiki prestasi ibadah.
Maybe point ni sama je kut dengan point yang atas. Entah lah. Apaper je lah. -.- 
So, tahun ni tak nak lengh-lengahkan solat. Kalau boleh nak solat di awal waktu, so nanti tak de lah terhegeh-hegeh nak solat. Pukul 6.59 baru nak solat Asar lah apa lah.. Haih.. 

Sumber : haniyahaya.tumblr.com


3. Tingkatkan prestasi diri.
Lagi sekali, mungkin sama je dengan point nombor 1 dan 2. Hahaha. Gasak lah cik Hani oii..
So, tahun ni harap-harap aku dapat baiki diri aku tang mana yang lemah, especially when it comes to TIME. Tak nak tangguh-tangguh kerja dan kena punctual. Pastu kena improve lagi, jadi lebih berdisiplin dan positif. Maksudnya, aku dah kena buat peraturan ketat kot kat diri aku nih haa.. Jangan asyik nak main je. Kena belajar. Kau ingat ni zaman sekolah lagi apa Hani? Heh. Sedar diri sikit.

Sumber : haniyahaya.tumblr.com 

Tu je lah kot apa azam tahun baru aku. Entahlah. Maybe nampak macam lame gila. But who cares? I just wish that I could fulfill all those wishes. Insha Allah!

Anyway, lupa pulak. Sempena bulan Muharram ni, jom kita lipat gandakan amalan kita! Antara amalan sunat dalam bulan Muharram ni termasuklah berpuasa, solat sunat, zikir dan sebagainya. Apapun..Kejar yang sunat, tapi at the same time yang wajib pun jangan dilupa, okey? *PERINGATAN INI DITUJUKAN KHAS UNTUK DIRI SENDIRI TERUTAMANYA.

Insya Allah.

Sekian,
Selamat beramal! :D

without wax,
haniyahaya

Tuesday, November 15, 2011

Kehidupan kini..

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan selamat sejahtera.
Alhamdulillah, syukur kerana masih lagi diberi kesempatan untuk menjalani kehidupan di muka bumi ini. Suatu nikmat yang tiada tolok tandingnya.

So, first and foremost, sorry sebab lama gilak tak update blog. *Okey, bajet gilak ramai follower! Bajet hotsetap lettew.

Bukan bermakna nak campak dan buang jauh-jauh blog ni, namun kekangan masa tu yang menjadi batu penghalang selama ini. *Ecece

Tapi, seriously, sekarang memang busy sangat-sangat jadi masa untuk berblogging tu pun dah kurang. Kalau ada pun, setakat blogwalking dua tiga blog. Nak harapkan menulis, memang jauh panggang dari api lah! Dasar pemalas. 

Lagipun, bila tatap skin ni lama-lama, idea untuk menulis tu tak kunjung tiba, apatah lagi nak sambung cerita 'Sahabat selamanya'.. For those who keep asking about it, I'm so sorry because I'm not so into the mood to continue writting the story.. Ggaahhh!! Maybe I shall give you the one that I've written in the book (since the original story of it was written by hand).. *Okay, ni memang angkat bakul sekali lagi

Okey, udah-udah lah tu pasal cerita 'Sahabat selamanya' yang mengarut hasil karangan aku tu haa.. Bukannya menarik pun. Mungkin aku kena ubah balik la. Kena letak perencah segala bagai. Letak la asam jawa, asam keping, gula dan garam..asalkan bukan ajinomoto! Tak baik untuk kesihatan. Hehehe~

So, sekarang aku nak cerita pasal rutin harian aku sebagai budak yang belajar medik. Orang kata belajar medik ni bukan senang. Ya, memang aku akui, bukan senang *bagi aku lah, orang lain mungkin kacang je kot!

Tapi tak bermakna benda tu akan jadi susah buat selama-lamanya kan? Kalau susah, takkan lah ada orang yang boleh berjaya? Betul tak? Kalau macam tu, takkan lahirlah tokoh-tokoh perubatan seperti Ibnu Sina, Az- Zahrawi dan lain-lain. Selaras dengan firman Allah SWT dalam Al Quran,
" Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain. Dan hanya kepada TuhanMu hendaknya kamu berharap."
 " So verily, with the hardship, there is relief. Verily, with the hardship, there is relief. So when you have finished (from your occupation), then stand up for Allah's worship. And to your Lord turn (all your intentions and hopes and) your invocations." (94 : 5-8) 

Jadi, susah macam mana sekali pun, aku kena digest jugak benda tu. Tu lah cabarannya kan? Apa, ingat nak jadi doktor ni macam nak jadi doktor masa zaman main kecik-kecik ke? Habislaa nanti pesakit aku. Ada yang tercabut tangan, kaki nanti.. Memang habis aku kena saman. Buatnya dia saman berjuta-juta.. Pfffttt!! Mana nak kaut duit? Lain lah kalau aku anak Sultan! -________-

Dan bukan takat tu je, belajar medik ni memang memerlukan kos yang tinggi. Haritu aku pergi beli buku, baru 3 buku dah habis RM 390!! Habis duit elaun MARA yang aku simpan selama ni.. Huhuhu~

Eh, lupa pulak. Untuk first year ni, ada tiga subjek je. Anatomy, Physiology and Biochemistry. Kitorang belajar sekarang guna integrated module. Meaning to say that, kitorang belajar system by system. Untuk sekarang, tengah belajar Musculoskeletal System. Habis aku kena belajar otot-otot, urat-urat segala tu. Siap nak kena hafal namanya. Tapi aku suka belajar benda tu sebab menarik!!:D

Antara apa yang aku belajar dan perlu dihafal
Apapun, lagi dua minggu aku ada Progress Test (Pro Test). 
Peratus ulangkaji setakat ni : 0 %

I'm doomed!! -________-


Okey, dah dah. Get back to your study Hani! 
Ingat, duit MARA tu duit rakyat. Jangan nak membazir dan buat benda lagha. Karang nak jawab apa kat akhirat?

p.s: Please pray for my success. Tak nak lah buat undang-undang jampi pastu jawab. Tu hentam kromo namanya. 

ps.s : The most successful and fulfilled doctors were NOT necessarily the best students. -Unknown

without wax,

haniyahaya :)




Saturday, November 5, 2011

The beauty of a woman :)






The beauty of a woman is not in the clothes she wears, the figure that she carries, or the way she combs her hair.

The beauty of a woman must be seen in her eyes, because that is the doorway to the heart, the place where love resides.

The beauty of a woman is not in a facial mole,

But true beauty in a woman is reflected in her soul.

It is the caring that she lovingly gives, the passion that she shows and the beauty of a woman.

With passing years-only grows!




without wax,
haniyahaya :)