Thursday, September 22, 2011

Sahabat selamanya #17

Bab 17

Air matanya sudah tidak mampu ditahan lagi. Dari kelas lagi dia hanya mampu manahan air matanya yang sudah bertakung daripada tumpah. Kalau tak, mahu banjir ibarat Empangan Temenggor yang pecah. Hatinya sungguh sedih. Ajakan teman-teman untuk makan tengahari bersama langsung tidak diendahkannya. Selepas bertemu dengan Puan Marina, Gee terus berlari ke blok Topaz. Tanpa disedari, air matanya sudah laju meluncur ke pipi.

Mengingatkan kembali peristiwa yang berlaku di kelas tadi, membuatkan hatinya bertambah sedih. Ya Allah, kau bantulah hambaMu ini, doa Gee.

" Najihah, kenapa dengan awak ni? Awak tak pernah dapat result seteruk ni. Awak tak study ke?" soal Puan Marina, Guru Add Maths Tingkatan 5 Aman.

Gee hanya diam membatu, tegak dan langsung menunjukkan wajah tak beriak. Puan Marina terus menanti jawapan daripada Gee

" Err.. saya..saya study cikgu," jawab Gee dengan teragak-agak.

" Kalau awak study, macam mana result awak boleh jatuh sampai macam ni? Selama ni awak tak pernah pun dapat result macam ni. Awak ada problem ke?"

" Tak, cikgu."

" Dah tu? Tak fokus?"

Gee hanya mampu menundukkan kepala. Dah tak tahu nak goreng ayat apa lagi. Lidahnya seakan-akan kelu, macam dah kena gam gajah. Diam seribu bahasa.

" Takpe. Lepas ni awak kena work harder. Focus! Jangan nak menerawang kat tempat lain. Tak payah dok sibuk nak berangan, nak bercinta. Final exam nanti saya nak awak dapat A."

Muktamad. Kata-kata Puan Marina seakan-akan menyentap hati dan perasaannya. Fokus? Bercinta? Macam mana cikgu boleh tahu? Aiseymen.

Tulah, orang kata, sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga. Ha, ni padan dengan muka kau Gee! Kena setepek dengan Puan Marina. Ambik kau! Tapi memang betul, masa dia tengah angau  dengan Reza dulu, memang study pun ala kadar. Bajet hebat gila. Ni sekarang, Allah nak tunjuk.

" Kenapa Gee tak join makan sekali?" tanya Diyanah.

" Aku pun tak tahulah. Tadi nampak dia bad mood je," jawab Adnin. Air sirap sudah habis diteguk. Ais pula dah selamat disumbat dalam mulut. Pinggannya licin. Nasi putih dengan ayam masak merah. Memang sedap!

" Dah, jom!" ajak Iman yang sudah selesai membaca doa selepas makan. Alhamdulillah, rezeki hari ni.



" Kau tahu, aku dengar si Reza tu ada suka someone dalam batch kita. Betul ke?" tanya Mira sambil meratakan pencuci muka ke kulit wajahnya dengan krim pencuci muka Garnier. Kawah-kawah jerawat sudah mula berani menepek di mukanya. Cis!

" Eh, kau ni. Tu pun kau tak tahu ke? Reza tu baru je lepas clash dengan si Gee," jawab si mulut tempayan, Pija.

" Kau biar betul? Dia couple ke? Gee 5 Aman?" soal Mira kembali. Terkejut.

" Betul lah. Takde masa aku nak tipu kau," ujar Pija yang dari tadi asyik membelek wajahnya di cermin berdekatan sinki di dalam tandas. Memang tak bagi peluang orang lain langsung nak guna sinki. Mandat besar betul mengalahkan kerabat diraja.

" Kira aku masih ada peluang lah nak masuk line ni," acah Mira, sengih.

" Nak ke dia kat kau? Hahaha," gelak Pija.

" Belum cuba belum tahu."

" Betul jugak. Aku pun tak tahu macam mana si Reza tu boleh jatuh hati dengan Gee. Pelik. Reza tu punyalah drop-dead handsome ala-ala Ben Barnes, Gee tu pulak. Biasa-biasa je. Student biasa."

Pecah tawa mereka berdua di dalam bilik air blok Topaz tersebut. Pelajar lain yang berada di dalam bilik air tersebut hanya mampun mendengar, tak berani kata apa-apa. Siapa tak kenal Mira dan Pija, dua sahabat yang bermulut laser dan selalu melanggar peraturan kolej.

Namun, tanpa mereka sedari, ada seseorang yang dari tadi hanya merenung dan mendengar dari jauh sahaja gelagat mereka berdua itu.

" Aku rasa, memang patut pun si Gee tu.."

Kata-kata Mira berhenti di situ. Seolah-olah ada anak panah yang sudah menusuk jantungnya. Mukanya sudah kelihatan pucat seolah-olah baru sahaja terserempak dengan hantu.

" Memang patut apa?" soal Gee. Matanya merenung tajam ke arah Mira dan Pija.

Pija yang dari tadi galak ketawa kini terdiam.

" La, ni apasal pulak? Dah takde suara dah? Tadi aku rasa bukan main lagi korang cakap pasal itu ini. Ni dah takde suara pulak?" perli Gee.

Pija dan Mira hanya berdiri sahaja di situ, langsung tak mampu untuk menjawab.

" Apa-apa pun, aku nak ucap terima kasih sebab korang bagi pahala kat aku. So, aku rasa aku patut bagi hadiah kat korang dua ni," ujar Gee sambil menarik senyum segaris.

Tangan Gee terus mencapai baldi merah yang penuh berisi air. Dan dalam sekelip mata, Mira dan Pija sudah disimbah air oleh Gee. Pelajar perempuan yang berada di dalam bilik air hanya memerhatikan sahaja drama spektra Melayu yang tak berbayar itu. Terkedu pelajar lain dengan kelakuan Gee. Sungguh tak sangka! Gee bukan jenis manusia yang panas baran.

" Best kan hadiah dari aku? Tu aku bagi secara ikhlas. By the way, kalau korang nak sangat si Reza tu aku tak heran. Aku bukannya ada apa-apa pun dengan dia. Tapi aku nak tahu juga, siapalah lelaki malang yang nak dengan korang yang mulut longkang ni kan?". Tegas betul suara Gee memberi kata dua.

Gee terus beredar dari situ dan kembali ke bilik. Iman yang dari tadi turut memerhati segera mendapatkan Gee.

" Gee, kau okey ke?" sapa Iman lembut.

Gee hanya menekupkan mukanya ke bantal. Iman dapat mendengar bunyi esakan suara yang terputus-putus.

" Gee.." pujuk Iman sambil mengelus perlahan rambut Gee.

" Iman, aku..aku tak tahan," kata Gee, tersekat-sekat. Air matanya dah mengalir.

" Kenapa ni Gee?"

" Kenapa bila kita nak berubah je, ada je orang nak nak kutuk macam-macam?"

Iman terdiam.

" Aku try nak berubah. Dah tak nak involve lagi benda cinta-cinta ni. Tapi kenapa mesti orang nak mengata jugak?"

Iman memeluk Gee erat.

" Gee, aku tahu. Bukan senang kalau kita nak berubah. Lagi kalau nak jadi baik. Anyone can change. You're never too far gone to change. Remember that. Memang hak orang nak mengata kita ke apa, tapi kita tak boleh nak tutup mulut orang. Kita pun bukannya boleh puaskan hati semua orang," pujuk Iman.

" Just stay strong Gee. Insya Allah, Allah will help you. Just kau kena bersabar. Berubah tu senang, tapi nak kekalkan momentum tu bukan senang," tambah Iman lagi.

" Man, aku rasa somehow dah tak larat dah. Okay, fine aku tahu aku salah sebab dulu dok angau bercinta dengan Reza, tapi sekarang dah tak dah. Memang pandangan orang gitu ke kalau orang yang couple-couple ni. Apa dorang ingat dorang jamin syurga ke kalau tak couple?" kata Gee yang sudah mengesat air mata.

" Gee, jangan cakap macam tu. Bagus kalau kau dah sedar. Takpe Gee. Kau kena kuat semangat. Jangan disebabkan orang kau jadi down. Allah nak uji kau. Sabar ye Gee. Kitorang kan ada. So, jangan risau okey."

" Thanks..Iman, one thing. Kau kena tolong aku. Aku dah kena start workout balik. Result aku kali ni macam hampeh. Please!"

" Iye, Gee. Chill lah, Kat kelas kita tu ramai lagi yang terer. Kita kan dah macam satu family."

Iman dan Gee tersenyum.

" Dah, tak payah nak menangis lagi. Buat malu je," kata Iman lalu bangun menuju ke pintu.

" Iman, kau rasa tadi aku simbah air kat Mira dengan Pija tu over sangat ke?"

" Tak lah. Terbaik!"


***


" Fathi, ni report haritu. Kau tengok dulu. Kut ada apa-apa yang nak kena betulkan ke," ujar Iman sambil menghulurkan fail miliknya.

Fathi terus mencapai fail tersebut. " Okey. Thanks Iman!"

Ahli MPP yang lain tengah sibuk berbincang tentang persiapan Kejohanan Olahraga Kolej Gemilang, dan sudah semestinya Fendi adalah orang yang paling sibuk sekarang. Nak urus itu ini. Memang tak menang tangan. Dah ada gaya zombie je tengok. Asyik tak cukup tidur. Tu yang waktu prep malam kadang-kadang bantai tidur.

" Iman," sapa Reza yang sudah duduk bersila setentang dengan Iman.

Iman yang dari tadi khusyuk bersila di atas lantai sambil meneliti kertas tentang tentatif Kejohanan Olahraga di meja kopi.

" Apa dia, Reza?" tanya Iman. Mukanya diangkat daripada meneliti kertas-kertas yang dah berselerak di atas meja.

" Aku nak tanya."

" Apa dia?"

" Gee macam mana? Okey?"

" Okey je. Apasal?"

" Aku dengar haritu result exam dia jatuh. Aku takut sebab aku. Kang tak pasal-pasal dia sumpah aku ke apa."

" Ha'ah. Tapi dia dah cool down. Dulu ye lah sedih. But, she's get over it."

" Really?"

" Yup."

" Good for her. Takde lah. Aku rasa bersalah lah pulak. Sebabnya.."

" Reza, it's okay. People makes mistake. But we learn from it right? So, jangan risau. Korang pun dah buat decision yang baik. So, it's okay. Just let the past be the past."

" Thanks, Iman. Really appreciate it."

" You're welcome. It's okay. That's what friends are for. Anyway, lepas ni jangan kau dok ulang benda yang sama dah la. Kita ni pemimpin. So, bila kita buat salah, even satu, even salah yang kecik pun, orang akan ingat kesalahan kita tu sampai bila-bila, tak kesah kalau kita dah buat banyak jasa pun. Kau ibaratkan macam kertas A4 ni. Then kau letak satu titik hitam kat tengah-tengah tu. Orang akan terus nampak titik hitam tu kan? Betul tak? Even kecik macam mana sekalipun. Macam tu jugak dengan kita yang jadi pemimpin ni. Kertas A4 yang putih ni ibarat jasa kita. Titik hitam tu ibarat kesalahan yang pernah kita buat. Orang akan selalu nampak kesalahan tu, even jasa kita banyak mana pun. So, kita kena selalu beringat lah since we are the role models right? Yes, people makes mistake. It is just that, we have to learn something from it and make sure that we won't repeat it back. Bear that in mind!"

" Yes, I will Iman! Thanks again. Kau banyak advice aku," kata Reza sambil tersenyum.

Tiba-tiba pintu bilik gerakan diketuk.

" Pergilah bukak. Cuba tengok sapa," kata Iman. Siapa pulak yang datang ke bilik gerakan ni,bisik Iman dalam hati kecilnya.

Reza terus bangkit dan membuka pintu tanpa melihat siapa gerangan orang yang datang.

" Assalamualaikum," ujar Gee.

" Wa'alaikumussalam..err..," jawab Reza. Terkejut. Lama tak nampak Gee. Walaupun kelas sebelah menyebelah, tapi memang dah lama tak jumpa sejak kes haritu. Nak kata masing-masing lari, entahlah.

" Eh, Gee! Mai lah masuk!" ajak Azah yang sudah menghampiri pintu dan terus menarik Gee masuk.

" Ada apa datang sini?" tanya Azah.

" Takde, macam ni. Pasal hadiah hamper yang korang mintak tu, koop dah uruskan. Tinggal ambik je. Bila korang nak datang ambik?" tanya Gee.

" Oh, esok koop bukak tak?" tanya Fathi.

" Esok pagi? Esok Sabtu kan? Bukak. Nak ambik esok ke?" tanya Gee kembali.

" Ha'ah, esok lah. Reza, Raja.. Korang ambik boleh?" arah Fathi.

" Okey. Bila?" tanya Raja.

" Around pukul 10 datanglah. Koop dah bukak," jawab Gee.

" Ha, Reza. Kau boleh tak esok?" soal Fathi.

" Err..aku? Boleh. Takde apa-apa hal esok," senyum Reza.

Gee kemudiannya meminta izin untuk beredar. Tak mahu lama-lama kat bilik gerakan MPP sebab dah janji dengan Ben dan Diyanah nak tolong dorang buat hiasan rumah sukan.


" Kau okey ke Reza. Macam nampak hantu je tadi," usik Hazman.

" Hish kau. Malam-malam ni ada pulak kata cenggitu. Aku okey je la." sengih Reza kemudian duduk di atas sofa di sebelah Hazman.

" Eleh kau. Entah-entah.." acah Ku.

" Dah, takde-takde. Jangan nak bukak cerita lagi. So, sekarang, let's proceed dengan kita punya event ni," kata putus dari Reza.



" Dia cakap, dia serba salah dengan kau. Mana tahu sebab dia kau punya result teruk," kata Iman sambil menghirup air nescafe.

Gee hanya diam. Tak bagi respon apa-apa. Matanya masih menala ke arah skrin TV. Malam hujung minggu memang banyak cerita best. Mujur dah lepas taklim. Boleh lah sambung tengok TV balik.

" Gee, dengar tak?" soal Iman setelah lama menunggu respon daripada Gee.

" Iye, dengar. Dah lah Iman. Aku tak kesah dah semua tu. Malas lah nak fikir. Aku rasa baik macam ni. Kawan macam biasa," kata Gee.

" Baguslah tu. Eh, anyway.. Aku nak tanya, macam mana hiasan rumah kita?"

" Okey je!"

" Baguslah!! Kau nanti lari laju-laju. Make sure kita dapat nombor satu lagi tahun ni," sengih Iman.

Gee mengangguk. " Insya Allah."


***

Kejohanan Olahraga Kolej Gemilang berlangsung dengan meriahnya pada hari Sabtu lepas. Memang ramai yang bagi semangat kepada para peserta. Tu belum campur dengan hiasan khemah rumah sukan masing-masing dan acara perbarisan. Memang menarik.

" Congrats Gee!" sapa Iman.

" Thanks! Eh, mana yang lain?" tanya Gee yang kelihatan kepenatan setelah berjaya mengalahkan peserta yang lain dalam acara trek 100m.

" Azah tadi tak silap aku dah habis dah acara dia. Dia kan long distance," jawab Iman.

Mereka berdua kini berada di bawah pokok di hujung padang untuk melepaskan lelah masing-masing.

" Amacam jadi helper?" tanya Gee.

" Not bad. Penat jugak."

" Woi Gee!!" sapa Zul dan Pa'an. Seorang lagi tu hanya diam membatu.

Air yang diteguk oleh Gee hampir tersembur keluar kerana terkejut disergah oleh suara yang sudah pasti siapa empunya badan.

" Aku yang tercongok depan mata korang ni tak nampak lah pulak kan," perli Iman.

" Alolo Iman. Terasa ke? Rasa apa Iman?" sengih Pa'an yang sudah berdiri di sebelah Iman.

" Rasa payau, kelas, masam, masin, pahit semua ada," jawab Iman. Air mineral kembali diteguk Iman untuk membasahkan anak tekak yang dari tadi menjerit kehausan.

" Ni masa bila korang ada dok tercongok kat sini?" soal Iman lagi.

" Dari tadi kitorang dok bersidai kat sini. Bagi support kat member," jawab Zul sambil menepuk belakang Reza yang dari tadi memilih untuk diam sahaja.

" Laa.. Reza. Kau pun ada kat sini jugak ke. Tak nampak pulak tadi," sengih Iman.

" Ha'ah. Acara aku dah habis dah," ujar Reza yang kini baru nak bersuara. Gaya macam suara tu emas pulak. Sekali bersuara, habis keluar jongkong emas sedozen.

" Eh, korang.. Tu dah ada announcement acara aku. Aku pergi dulu lah," pinta Gee. Kejap lagi acara 4x100m pulak.

" Oh, la..yeke? Ha, good luck Gee! Tak dapat nombor 3, nombor 1 pun jadilah," gelak Iman.

" Ye..ye.. Aku tau," senyum Gee.

" Amboi, mentang-mentang rumah kau biru ye Iman," sampuk Zul.

" Yelah.. Mestilah. kena sokong team sendiri. Takkan lah aku nak sokong rumah korang pulak. Musuh tradisi tu," ujar Iman.

" Break a leg, Gee!" tutur Reza.

" Err.. Thanks!" senyum Gee lalu beredar pergi.

" So, bro. Dengar cerita dapat first place tadi. Congrats!!" ucap Iman yang juga sudah bangun untuk mengatur langkah pergi.

" Alhamdulillah, thanks!" kata Reza.

" Apa lagi Reza. Open table lah lepas ni," sengih Pa'an.

"Yang tu aku setuju," cepat je Iman menyampuk.

" Amboi, banyak cantik. Ingat aku ni kaya raya maya ke? Kau tu lain lah. Anak tokey Petronas kan?" acah Reza.

Serentak, pecah ketawa mereka empat orang di hujung padang Kolej Gemilang tatkala itu.


***

Orang yang sungguh bahagia ialah mereka yang dijauhkan dari fitnah dan juga orang yang bila terkena ujian dan dugaan, dia bersabar.

Siapa yang tidak berusaha melepas diri dari cinta kepada dunia, maka akan sengsaralah hidupnya, kerana sumber fitnah dan kesalahan adalah ketika seseorang itu begitu cinta kepada dunia.

Seseorang yang telah melakukan kesalahan dan tidak membetulkannya telah melakukan satu kesalahan lagi - Confucius


Sunday, September 4, 2011

Tak semua bergembira tatkala Syawal

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Alhamdulillah, syukur kepada Allah SWT atas kurniaan rezeki yang tidak ternilai.
Selawat dan salam kepada Rasul Junjungan, Nabi Muhammad SAW serta keluarga baginda dan para sahabat.

Masih tak terlambat lagi kan untuk aku ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir Batin. (Okey, aku tahu, ayat ni memang tipikal. Cliche) Diharap semoga Aidilfitri ini disambut dengan penuh rasa syukur dan bersederhana. Harap-harap begitulah hendaknya.. kan, kan? Jangan jadikan Syawal ini sebagai medan atau pentas untuk kita berlumba-lumba untuk memperagakan baju siapa paling lawa, duit raya siapa paling banyak, kuih raya siapa paling banyak dapat tempahan dan bermacam lagi norma masyarakat di Malaysia tatkala menyambut Aidilfitri.

Okey, cukup setakat itu sahaja. Sebenarnya, aku nak ceritakan sedikit pengalaman aku menyambut Aidilfitri. Mungkin sedikit berbeza dengan pengalaman menyambut Syawal sebelum ini.

Tatkala anak bulan Syawal sudah kelihatan, dan Ramadhan pula sudah melabuhkan tirainya, sudah pasti setiap anak Adam rasa gembira. Hari kemenangan yang ditunggu-tunggu setelah bertungkus-lumus berjuang di institusi Ramadhan. Bukan itu sahaja, malah syaitan juga sudah bebas dan kembali untuk meneruskan misi bagi menyesatkan anak Adam.

Namun, bagi segelintir individu, Syawal 1432H ini mungkin disambut dengan air mata. Tak semua bernasib baik bukan?

Tanggal 2 Syawal 1432H bersamaan dengan 31 Ogos 2011, dua pupu aku telah pergi menemui Ilahi dan meninggalkan dunia fana' ini buat selama-lamanya.

Allahyarhamah telah meninggal dunia pada jam 12.34pm kerana kanser usus. Allahyarhamah telah menderitai penyakit tersebut selama 5 tahun, semenjak Form 1 lagi.

Allahyarhamah merupakan seorang baik, cantik dan pintar orangnya. Bak kata orang, serba-serbi. Semua boleh.

Apa yang membuatkan aku terharu ialah, Allahyarhamah merupakan top scorer trial SPM di sekolahnya (salah sebuah sekolah SBP yang terkemuka). Allahyarhamah tak datang ke kelas langsung selama setahun, sebabnya masa Form 4 tu, asyik terikat dengan rawatan. Genius ain't she?

Perkara yang paling membuat aku sekeluarga terharu ialah Allahyarhamah tak pernah miss buat Solat Sunat Hajat dan Solat Sunat Taubat. Kalau aku? Pergghhh!! Hampeh. Lama gila kut tak buat. Masya Allah!! Beza sangat-sangat.. =.="

Tapi, pengajaran yang paling besar aku rasa ialah ajal maut tu di tangan Tuhan. Kita bukan boleh tahu bila kita nak mati kan? Semua tu ketentuan Allah. Allah can make your next breath last. Who knows?


Masih ingat lagi dengan hadith yang kita belajar dalam subjek Pendidikan Islam di zaman SPM?

Kehidupan kita ibarat perantau. Di dunia ni, kita kena cari sebanyak mungkin bekalan untuk dibawa dan dibuat saham di destinasi kita, yakni AKHIRAT.

Daripada Abdullah Bin Bumar RA berkata: Rasulullah SAW memegang bahuk seraya bersabda : Jadikanlah diri kamu di atas dunia ini sebagai seorang perantau atau pengembara. Ibnu Umar berkata : Apabila kamu berada pada waktu petang, janganlah kamu tunggu menjelangnya waktu pagi. Apabila kamu berada pada waktu pagi, janganlah tunggu menjelangnya waktu petang. Gunakanlah peluang untuk beramal semasa kamu sihat untuk persediaan semasa kamu sakit dan semasa kamu hidup untuk persediaan matimu.

Jadi apa tunggu lagi? Ayuh, sama-sama kita beramal. Tempoh masa kita di dunia ini kian singkat. Oleh itu, kita seharusnya merebut peluang yang ada ini untuk mencari bekalan untuk dibawa bersama menuju ke destinasi kita kelak. Insya Allah, sama-sama kita berusaha ya?

“Beramallah untuk duniamu seakan-akan engkau hidup akan selamanya dan beramallah untuk akhiratmu seakan-akan engkau akan mati esok”

Sekian sahaja coretan untuk kali ini.

Wallahu'alam.

without wax,

haniyahaya :)


nota kaki: Saya mungkin tidak sehebat sahabat yang lain. Tapi , there's always room for improvement :)


Saturday, September 3, 2011

Sahabat selamanya #16

Bab 16

Hujung minggu. Seperti kebiasaannya hujung minggu merupakan hari yang ditunggu-tunggu oleh setiap pelajar Kolej Gemilang. Pada masa itulah peluang untuk qada' tidur, nak basuh baju, keluar outing, menelaah bagi sesiapa yang rajin dan stay up sampai ke Subuh hanya boleh tercapai. Kalau masa lain, jangan haraplah. Lagi-lagi kalau dah jadi Fivers.

Dan bulan Mac, kebiasaannya Ujian Bulanan akan diadakan untuk menguji setakat mana kefahaman pelajar tentang topik-topik tertentu mengikut subjek. Pada kali ini, hujung minggu lebih meriah berbanding hujung minggu sebelumnya kerana kebanyakkan Fivers sibuk menghadap buku. Study last minute. Berapa banyak yang boleh masuk, entahlah.

Jumaat malam Sabtu memang tiada prep. Jadi peluang ini biasanya akan digunakan para pelajar Kolej Gemilang untuk menonton drama di slot 'Zehra' di saluran TV3 dan kemudiannya akan disambung dengan Mega Movie. Rutin mingguan bagi kebanyakkan pelajar kolej tersebut. Namun ada juga segelintir Fivers yang bijak memanfaatkan peluang ini untuk belajar silibus Tingkatan Empat memandangkan SPM dah nak dekat. Tetapi, nisbah bagi golongan ini tidak begitu ramai jikalau hendak dibandingkan dengan pelajar yang tidak menelaah dan menghabiskan masa dengan aktiviti lain seperti pergi ke kafe untuk membeli makanan, menikmati supper di DM sambil menonton televisyen, 'bergayut' dengan buah hati yang tersayang dan juga membasuh pakaian hasil pengumpulan selama beberapa minggu. Kira ni balas dendam balik sebab minggu exam tak boleh nak buat macam tu.

" Gee, kau tak apa-apa ke ni?" tanya Iman yang sudah duduk di kerusi yang terletak tengah-tengah dataran di blok Topaz itu.

Lamunan Gee terhenti.

" Tak..tak.. Takde apa-apa. Okey je," kata Gee sambil mengukir segaris senyum. Senyum yang kelihatan tawar dan paksa rela.

" Dah tu, awat hang tengok tv macam nak tembus tv tu ja? Hang ada masalah ka?" duga Iman yang sudah menggunakan loghat Utara.

" Amboi, kau Iman! Bukan main lagi. Takde, mana ada apa-apa. Dah, dah. Jom pi tengok tv tu. Satgi movie  best," ajak Gee yang ingin mengubah topik.

Iman mengangguk perlahan. Air nescafe buatan sendiri dihirup. Memang malam ni tak tidur malam la gara-gara nescafe. Filem 'The Game Plan' lakonan Dwayne Johnson a.k.a The Rock itu sudah mula ditayangkan, namun Gee tidak mengendahkannya. Fikirannya jauh melayang memikirkan tazkirah Maghrib yang disampaikan oleh Ustaz Ahmad selepas solat Maghrib secara berjemaah tadi.

" Okey, topik yang saya nak kupas ni tentang isu couple yang begitu hangat diperkatakan di abad ini terutamanya di Kolej Gemilang," ujar Ustaz Ahmad selaku guru yang mengajar subjek Pendidikan Islam dan juga Tasawwur Islam dan merangkap warden Kolej Gemilang. Walaupun Ustaz Ahmad ni garang, namun beliau kadang kala ada sense of humor juga. Beliau begitu disenangi oleh ramai pelajar.

" Saya tahu lah, baya-baya awak ni memang gatal nak cari pasangan..konon-konon pasangan sehidup semati. Saya pun pernah juga jadi remaja. Pernah juga melalui fasa kegatalan tu."

Ketawa para pelajar sudai berderai. Gamat suasana di surau seketika.

" Time remaja ni ramai orang cakap masa untuk try semua benda. Kalau boleh, semua benda nak try. Nak try rokok lah, couple lah, fly dari kolej.. Macam-macam lagi idea kreatif yang timbul yang kadang-kadang cikgu-cikgu tak pernah terfikir pun. 

Tapi, time remaja ni jugaklah remaja ni lupa diri. Mak ayah awak tolak tepi. Allah apatah lagi. Tapi kalau kat buah hati, cinta sayang sepenuh hati. Betul tak?"

"Betul!!" sahut para pelajar yang berada di dalam surau tanda bersetuju dengan kenyataan Ustaz Ahmad. Mungkin tak semua setuju, tapi saja nak cakap serentak, biar bergema satu surau.

" Sebab tu Islam haramkan budaya couple. Benda tu bukan setakat mengundang maksiat, tapi benda tu akan jadikan para remaja untuk jadi anak derhaka. 

Ingat lagi Surah Al Israa' ayat 32,


'Dan janganlah kalian mendekati zina. Sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk.'

Saya jamin, kebanyakkan kamu semua mesti pernah dengar ayat ni kan? Betul tak? Awak semua tahu, bukannya tak tahu. Cumanya tak amal," seloroh Ustaz Ahmad.

Masing-masing diam sambil menunggu kata-kata Ustaz Ahmad yang seterusnya.

" Mungkin ada certain tu akan cakap,' ala rileks la. Bukan semua yang couple tu derhaka kat mak ayah dia.' Memang tak semua, tapi ada segelintir. Cuba kita buat analogi, kalau dalam satu situasi, mak suruh kita pergi kedai beli barang, kita mesti tangguh dulu. 'Ala, kejaplah mak. Nanti kakak beli.' 'Ala kejaplah mak. Abang baru je balik, nanti-nantilah ye?" Tapi kalau makwe atau pakwe suruh pergi top-up kan, perghh!! Laju betul. Tu kalau lawan Usain Bolt pun, Bolt pun belum tentu menang. Ntah-ntah kalah."

" Iye, saya tak nafikan, perasaan itu bukannya kita minta. Dah suka, nak buat macam mana kan? Tapi, perasaan tu sebenarnya kita boleh kawal kan? Tu fitrah manusia untuk menyayangi dah rasa disayangi. Normal lah tu. Tipulah kalau saya kata zaman saya remaja dulu saya tak pernah suka kat seseorang. Apa? Awak ingat saya ni tak berperasaan ke?"

"Tapi apa-apa pun, kita boleh kawal perasaan tu dengan cara ingat Allah selalu. Istighfar banyak-banyak. Kalau betul dia jodoh kita, tak ke mananya. Insya Allah, satu hari nanti pasti Allah satukan juga."

Pelajar lain kelihatan khusyuk mendengar. Tak kurang juga yang merengus tanda tak setuju dengan apa yang diperkatakan oleh ustaz Ahmad. 

" Dan saya juga ada perasan yang sekarang ni timbul istilah cinta islamik. Konon-konon berlandaskan agama lah tu. Mula-mula iyelah sayang berlandaskan agama, tapi sebenarnya nanti akan timbullah satu perasaan iaitu R-I-N-D-U. Ha, sebab perasaan ni, mulalah berangan sana sini. Mandi tak basah, makan tak lalu, tidur tak lena. Orang kemaruk bercinta.

Nanti mulalah si teruna akan kata 'macam mana nak cakap ni? Aku sayang gila kat dia separuh mati.' Yang si gadis pula akan cakap, 'kalau break up nanti sanggup ke dia tunggu aku? Ke ntah-ntah dia ada yang lain?' Macam-macam sandiwara orang hangat dilamun cinta. 

Ada tu akan cakap,'ala, takpelah. Kami bukan macam couple lain. Tak pernah dating dua-dua. Tak pernah cakap benda-benda lagha.' Tak pun cakap,'kita couple ni sebab nak sama-sama berubaah ke arah lebih baik. Demi Islam.' "

Aduh! Terasa macam kena kat batang hidung sendiri lah pulak.

" Anak-anak yang saya kasihi, yelah, saya rasa awak semua ni dah pangkat anak-anak lah. Anak sulung saya tu pun baya-baya awak. Apa yang saya nak cakap kat sini, takde istilah cinta islamik ni. Semua tu palsu belaka. Janganlah awak semua terpengaruh dengan nafsu. Tu semua mainan nafsu."

"Bukan saya nak kata yang kita ni tak boleh langsung nak berhubung antara laki dan perempuan. Boleh je. Tapi kena jaga batas pergaulan tu. Awak semua kan bijak-bijak. Kan dah belajar bab Batas-batas pergaulan dalam subjek PAI. Takkan lupa? Ingat, ilmu tanpa amal ibarat pokok tak berbuah. Jangan harap nak A je dalam SPM, tapi sampai praktikal, hancur lebur."

" Sebab tu couple tu haram. Ni bukan saya suka-suka nak keluarkan fatwa saya. Satu je yang awak semua kena ingat, ingat Allah. Kalau awak ingat Allah, saya rasa confirm awak tak terjebak dengan benda-benda macam tu. Percayalah! Ingat janji Allah, Allah dah ciptakan lelaki yang terbaik adalah untuk perempuan yang baik, dan begitulah sebaliknya.

Saya harap awak semua sedar apa yang saya dok pot pet pot pet depan ni. Jangan yang masuk telinga kanan, keluar telinga kiri. Kalau yang gatal sangat nak menikah, ha, meh saya nikahkan! Pastu kita buat majlis persandingan gilang-gemilang. Nak ke?" soal Ustaz Ahmad.

" Nak!" jawab para pelajar lelaki.

" Amboi, suka betul. Laju je awak semua bila masuk bab munakahat ni. Kalau dalam kelas tu, seronok aje belajar bab munakahat. Bila masuk bab sirah, semua syahid ye?" perli Ustaz Ahmad.

Ramai yang tersengih. Biasalah tu. Topik kegemaran ramai mestilah munakahat. Kalau bab lain, memang semua syahid kat kelas PAI. Memang tak masuk apa pun. Ustaz-ustaz pun dah masak benar dengan perangai pelajar-pelajar.

" Iman," ujar Gee.

" Ye, kenapa?" tanya Iman yang baru sahaja menghabiskan air nescafe dalam mug biru miliknya.

" Aku ada benda nak cakap dengan kau ni," kata Gee yang sudah mula untuk bercerita.

" Apa dia? Cakaplah."

" Er..aku tak tahulah nak mula macam mana."

" Pulak dah. Kau mula jelah. Pada suatu hari, terdapat seorang.."

" Iman. Main pulak kau ni."

" Dah tu? Cepat la. Kau kenapa? Ada problem ye?"

" Kinda. Well, actually..Aku ada masalah besar ni...Hurm..Macam ni.. Kau tahu kan yang aku memang berkawan rapat dengan Reza?"

" Ha, then?"

" Well, aku macam.."

" Suka kat dia? Gitu?" teka Iman.

" Yeah. Lebih kurang la. But then.."

" Kau tak tahu nak buat apa sekarang ni. Nak-nak bila dengar tazkirah ustaz tadi. Betul?"

" Betul. Serba salah aku dibuatnya. Memanglah aku sayang kat dia, tapi susah tu nak hilangkan perasaan tu. Aku ni bukannya alim mana."

" Gee, it is not the matter of alim ke tak. It's actually depends on you, whether you want it or not. Look, aku pun bukannya pro dalam hal ni. Tapi aku rasa, ada baiknya kalau korang kawan macam biasa je. Tak payah nak rapat sangat sampai selalu je sms, tinggal study," nasihat Iman.

" Tu lah. Test haritu pun, aku rasa aku banyak tak dapat jawab. Even Maths yang aku selalu score pun aku rasa payah gila nak jawab."

" See? Kau boleh tengok kesan dia. So sekarang, ikut kau lah. Aku memang tak nak masuk campur. Tapi Gee, aku sayangkan kau. Aku tak nak tengok kau hanyut. Benda ni memang nampak indah, tapi..kau kena fikir masak-masak. Kau still study lagi. jauh lagi perjalanan kau."

" Aku tahu. So, macam mana sekarang ni? Kau rasa aku patut jumpa dia cakap pasal benda ni ataupun just sms or call?"

" Entahlah. Kalau kau segan nak jumpa, baik call atau sms. Much better. Lagipun, kalau jumpa, nampak macam tak manis. Kang timbul fitnah macam-macam, payah kau."

Gee baru sahaja memegang handset miliknya untuk mendail Reza. Tiba-tiba..

" Siapa call?" tanya Iman.

" Reza," jawab Gee sepatah lalu menekan butang 'answer'.



" Ha, gitulah. Memang aku admit, aku suka dia. Tapi bila fikir balik apa yang Ustaz Ahmad cakap tadi, Masya Allah. Aku rasa macam berdosa gila!" kata Reza kepada Hazman. " So, macam mana ni? Apa yang patut aku buat?"

" Kau cakap elok-elok kat dia, yang kau tak nak perhubungan macam ni. Kau cakaplah yang kau nak fokus study dulu. Kau cerita kat dia, pasal keburukan couple ni semua. Mungkin dia akan marah, tapi aku rasa, slowly dia faham punya," tutur Hazman lembut.

Suasana bilik B11 hening seketika.

" Thanks, Man!" ucap Reza.

" You're welcome. Eh, aku nak pergi kafe ni. Kau nak kirim apa-apa tak?"

" Aaa.. ABC satu dengan nasi goreng campur telur mata kerbau satu. Duit kau amik je lah dalam loker tu," kata Reza yang sedang mencari handset miliknya.

" Takpelah. Malam ni aku belanja. Esok lusa kau lah pulak."

" Okey, okey. Thank you! Esok lusa aku belanja maggi la jawabnya."

Hazman tersengih. " Kalau kau belanja maggi, memang masak lah kau aku rebus."

Reza tersenyum. Macam-macam hal. Mana dia handset dia. Ha! Jumpa pun! Dalam timbunan buku-buku rupanya. Macam mana boleh sampai ke situ, tak tahulah.

Reza lantas mendail Gee. Apa nak jadi, jadilah. Asalkan hati ni tenang. Dah tak payah nak fikir masalah ni. Fokus SPM je lepas ni.



" So, sekarang macam mana? Feeling better?" tanya Iman sambil tersengih.

" Yup, much better dari tadi. Tak payah lah aku susah-susah nak karang ayat. Dia sendiri call aku untuk explain benda yang sama. So, I guess sekarang dah takde pape la. I'm free!"

" Alhamdulillah. Finally.. Baguslah tu korang mencapai kata sepakat serentak. Aku dengar tadi pun macam nak tergelak pun ada! Takpe Gee. Kau anggaplah ni satu pengorbanan untuk kau. Pengorbanan demi nak SPM. Paling penting..Pengorbanan demi melawan hawa nafsu. Niat tu kena betul."

" Hehehe. Terima kasih banyak-banyaklah Iman sayang. Nanti aku belanja kau."

" Yelah! Kau jangan buat-buat lupa pulak. Karang aku tuntut tiap-tiap hari kat koop tu."


***


" Zah, bangun! Kejap lagi gotong royong asrama," kejut Fatin selaku roommate Azah. Badan Azah sudah digoncangkan beberapa kali.

Azah langsung tidak mengendahkannya. Badannya terus diselubung dengan kain selimut.

" Azah, baik kau bangun sekarang. Kejap lagi warden nak buat spot-check la. Karang tak pasal bilik kita kena denda," sambung Fatin lagi.

Azah bingkas bangun. " Spot check? Biar betul?" soalnya.

" Betul lah, kau ingat aku nak tipu kau? Takde maknanya. Baik kau bangun cepat. Barang-barang kau dah lah tak berkemas lagi."

Di luar bilik Azah dan Fatin, kelihatan pelajar lain yang sudah mula membersihkan kawasan sekitar blok Topaz. Ada yang cuci longkang, cuci koridor dan buang sampah. Masing-masing ada kerja.

"Weh, yang ni tak sabun lagi. Pergi amik sabun kat toilet tu. Bantai je lah sesapa punya pun."

" Kau pergi tadah air pastu jirus kat sini. Aku dah sental daki-daki kat longkang ni."

" Tingkap bilik kau dah lap ke belum?"

" Blok Topaz!!! Siapa yang tinggal barang dalam toilet cepat amik sekarang!"

" Siapa punya baju dalam washing machine ni sila amik!"

Begitulah ragam ahli blok Topaz ketika operasi gotong royong. Memang riuh rendah dengan suara orang dok menjerit, melaung sana sini.

" Fatin, kau tolong lipatkan selimut aku. Aku nak pergi toilet kejap. Kita bertugas mana hari ni?" tanya Azah.

" Basuh toilet."

Kelam kabut Azah pada pagi Ahad tu nak gotong-royong. Nak kena basuh toilet la, nak kemas katil lagi, meja belajar. Macam-macam. Mujur baju kotor selama seminggu dah siap basuh. Kurang sikit beban. Kalau tak lagi azab nak fikir macam mana nak sorok.

" Hoi, Zah! Kau dah habis kemas ke belum?" sapa Adnin.

" Dah. Lambat-lambat aku pun siap jugak tau!" balas Azah sambil menutup pintu stor.

" Baguslah. Eh.. Tu Miss Kas kan? Dia nak spot check sekarang la. Jom..jom masuk bilik. Kang tak pasal kita kena denda,"ajak Adnin.

Kedua-dua mereka terus berlari ke arah bilik masing-masing. Kesemua ahli blok Topaz hanya menunggu kedatangan warden blok mereka di hujung katil masing-masing.

Bilik T06.

" Bagus! Kemas bilik ni. Ha, sekarang bukak loker tu, saya nak tengok khazanah dalam loker awak tu," ujar Miss Kas yang kini sudah berada di tengah-tengah bilik T06.

Loker? Habislah aku macam ni. Loker tu dah lah macam hutan Amazon, bisik Azah dalam hati.

" Ha, Azah. Yang awak tercegat kat situ lagi kenapa? Bukak loker awak, saya nak tengok," perintah Miss Kas.

Azah senyum kambing. Ya Allah, kau selamatkanlah hambaMu ini, doa Azah. Azah membuka lokernya.

Barang-barang dalam loker Azah habis jatuh terburai ibarat gunung berapi Tambora memuntahkan laharnya. Habis segala baju-baju dan barang-barangnya jatuh bersepah ke lantai.


" Ya Allah! Azah, Azah.. Macam hutan Amazon dah ni. Awak tak kemas ke?"

" Err..saya kemas Miss. Tapi.."

" Tapi..tapi.. Tapi apanya?"

" Hari ni saya bangun lambat. Tak sempat nak kemas,"

" Ada-ada je alasan kamu ye. Dah awak pergi join kawan-kawan awak yang kat luar tu. Saya nak bagi 'hadiah' kejap lagi."

Azah akur dengan arahan Miss Kas. Habis sahaja spot check, giliran Azah dan lain-lain menerima habuan daripada Miss Kas. Hampir 20 orang juga yang terlibat sama.

" Ha, awak semua ni pergi beratur and buat satu line lurus kat luar. Awak tampal kat baju bahagian depan dengan kertas A4 yang bertulis,'Saya malas. Saya tak suka kemas bilik'. Saya tak kira. Jangan masuk blok selagi tak pukul 11. Biarlah student laki tengok awak. Biar awak semua malu sikit. Dah jadi anak dara pun malas lagi. Baru awak malu dengan boyfriend awak semua kan? Cepat! Saya bagi masa 5 minit je," arah Miss Kas.

Haihla.. Nasib badan. Pagi-pagi Ahad lagi dah kena gelak dengan budak laki. Kalau sama batch takpe jugak, ni junior pun ikut sekali. Sabar je la. Malunya tak usah kata la.


Malam prep tu, Azah sekali lagi teruk diketawakan oleh teman sekelasnya terutamanya yang lelaki.

" Zah, seronok bersidai kat luar?" ejek Pa'an.

" Boleh tahanlah jugak. Kenapa? Kau nak ke?" bidas Azah.

" Tak nak aku. Tak cool," ketawa Pa'an.

Azah tersenyum selamba. Malas nak layan. Memang salah dia juga. Siapa suruh bangun lambat. Padan muka.

" Kau memang hebat lah Zah! Kerek habis," sambung Adi.

" Ni namanya MPP contoh. Fathi pun boleh kalah tau!" gelak Azah.

Satu, satu orang datang membahan. Azah pun dah tak kesah. Memang riuh-rendah kelas 5 Aman sejak Azah melangkah masuk ke kelas. Sabar je lah Azah ye. Ada hikmah di sebalik apa yang berlaku.

***

Love is a natural and essential aspect of our being. But when it is transformed into 'true love' - love of the Creator- it acquire its true nature and colour, and later becomes 'pure' pleasure at the threshold of union.


A women's heart should be so lost in God, that a man needs to seek Him in order to find her. 
-iluvislam.com-


Hidup penuh pengorbanan
Pengorbanan perlukan perjuangan
Perjuangan perlukan ketabahan
Ketabahan perlukan keyakinan
Keyakinan pula menentukan kejayaan
Kejayaan pula menentukan kebaagiaan





p/s: maaf andai entri kali ini ada menyinggung mana-mana pihak. jikalau ada salah silap, harap diperbetulkan ya! Thanks again for reading :)

Friday, September 2, 2011

Sahabat selamanya #15

Bab 15

Usai sahaja solat Asar, Azah dan Iman pergi bertemu dengan Izzah di belakang surau. Balqis dan Athirah juga turut serta untuk betemu dengan Izzah sepert yang telah mereka janjikan.

" So, amacam Izzah? Petang ni jadi ke kita nak buat perjumpaan dengan prefect and Puan Sanisah?" soal Iman yang sedang melipat telekung putihnya.

" Jadi..jadi. Tadi aku dengan Aira dah pergi jumpa Puan Sanisah. Dia suruh kita pergi jumpa dia dekat bilik mesyuarat pukul 5 petang ni. Nanti dia briefing pasal majlis esok. Sekali dengan Badan Pengawas and certain students yang volunteer," jawab Izzah.

" Wokey!! Nanti ni esok kita nak kena pakai baju yang mana satu ni Izzah? Aku dah lah tak iron baju lagi ni ha.. Alamatnya malam ni memang aku kena chop tempat awal-awal," tanya Balqis. 

" Baju rasmi lah. Sekali dengan blazer," jawab Izzah lagi. Telekung sudah dilipat dan disusun rapi di rak telekung.

" Alright then. Dah, aku nak pergi cop tempat iron dulu. Nanti malam ni tak payah aku nak sibuk-sibuk balik prep awal semata-mata nak iron baju," ujar Balqis yang sudah meminta izin untuk beredar dari Surau An-Nur itu.

" Balqis, aku after!" tutur Azah. Cepat aje dia chop lepas giliran Balqis. Almaklum sahajalah. Soket kat bilik common room tu hanya ada empat je. Tu pun kalau nak pakai kena hati-hati. Kalau tak, mau terbakar. Ada yang pergi kelas tak bergosok baju.


" Farah, jom pergi saing!" ajak Iman. Baju kurung sekolah sudah ditukar ke baju t-shirt biasa dan seluar track. Tudung bawal hitam kemudian disarung ke kepala.

" Kejap. Eh, Alex dengan Adnin pun join sama kan?" soal Farah yang sedang mencari tudung di almari untuk dipakai. Bukannya nak melaram, tetapi kebanyakkan tudung sedang dijemur di ampaian. Ni memang sah stok baju dah takde. " Iman, pinjam tudung kau. Aku punya tudung takde dah. Ada pun yang tak jahit tengah lagi."

" Amik je lah dalam loker tu ha. Aku dah gosok. Pilih je," ujar Iman yang sedang memakai sandal. Malas nak berkasut sukan. Bukannya nak pergi riadah pun.

" Alex, Adnin, Azah.. Tunggu sat!" laung Iman. Iman kemudiannya berlari ke tengah dataran tempat Alex, Adnin dan Azah berkumpul.

" Mana Farah? Kata nak pi saing," tanya Alex.

" Tu satgi dia mai lah. Dari tadi dok kalut caghi tudung," jawab Iman.

Farah kemudiannya datang sambil tersengih-sengih. " Sorrylah lambat sikit."

" Dah, jom gerak. Karang Izzah marah pulak. Tadi Izzah dah gerak dengan Aira and Athirah," seloroh Azah.



Selepas briefing tentang perjalanan Program Kemasukan Pelajar Tingkatan 4 ke Kolej Gemilang pada esok hari, Adnin, Alex, Azah, Farah dan Iman berjalan beriringan keluar dari bilik mesyuarat.

So esok gamaknya tak menang tangan lah kita kan. Banyak benda nak kena tolong. Registration la, angkat barang la, perghh!!" tutur Adnin.

" Betul..betul. Tapi yang paling bestnya nak dapat junior la. Tak sangka aku. Nanti dorang mesti panggil, Kak Iman..Kak Iman," sengih Iman.

" Eleh, banyak lah kau punya kakak.Tu pun kalau dorang rasa nak panggil gitu. Kalau dibuatnya dia tak cam kita ni senior dorang macam mana? Kempunan lah kau nak dapat title 'akak' tu," perli Alex.

" Ha, Iman. Kau kena buat perangai elok-elok sikit. Jangan nak terjal sangat. Haru nanti. Kau tu dah Form 5. Bersara je lah daripada buat kerja yang keanak-anakan," sambung Azah.

" Eh, mana boleh. Selagi aku tak cakap aku nak pencen, selagi tu la aku akan meneruskan legasi aku ni," tambah Iman. " Ala, benda apa je yang aku buat terjal sangat, kau ni."

" Benda apa je? Kau jangan Man. Aku bukak hikayat karang. 1001 malam tak habis," ugut Farah.

" Okey, okey. Aku tak buat la. Eh, aku lapar dah ni. Sekarang pukul berapa?" soal Iman, padahal pakai je jam tangan. Sibuk nak tanya orang.

" Pukul 6.10. DM dah bukak dah tu. Jom la pergi makan," ajak Farah.

" Menu apa hari ni?" tanya Azah.

" Nasi putih, ikan A, masak lemak kobis, buah tembikai dengan air kordial," jawab Alex yang memang hafal menu makanan di DM tu.

" Ikan A.. maksudnya makan ikan jaket lah tu kan?" soal Azah.

" Ha'ah."

" Dah, dah.. Jom pergi. Karang jenuh nak beratur. Kejang otot gastrocnemius aku nanti," kata Iman sambil tersenyum.



" So, aku rasa korang semua dah jelas kan pasal tugas korang esok. Ada sapa-sapa lagi yang tak jelas?" tanya Fathi yang sedang berdiri di bilik gerakan MPP. Fathi memandang kesemua ahli MPP yang lain. Malam tu kesemua ahli MPP sedang berkumpul untuk berbincang buat kali terakhir tentang program esok hari.

" Kalau takde, baguslah. So aku harap esok korang semua boleh bagi full commitment. Jangan lupa, esok baju korang mesti lengkap. Benda ni benda rasmi, karang apa pulak orang kata kalau kita tak seragam," pesan Fathi lagi.

Yang lain semua mengiayakan dan mengangguk faham.

" Iman, kau bawak tak homework Chemistry?" tanya Fendi.

" Ada, kenapa?" soal Iman kembali sambil menoleh ke kanan untuk melihat Fendi. Sembangnya bersama Reza dan Hazman dihentikan seketika.

" Pinjam," sengih Fendi.

" Nak sekarang ke?"

" Yup!"

" Kau nampak fail hitam aku tu kan? Amik je lah dalam tu. Carik elok-elok. Berterabur nanti, aku cincang 18 kau buat sup," tegas Iman. Pantang betul kalau ada orang menyepahkan barang miliknya, lagi-lagi homework.

" Thanks!"

" You're welcome."

Iman menggeleng kepala. Macam-macam hal. Tu mesti kes tak siap homework lagi lah tu. Ikut sedap je copy and paste. Dah masak sangat dengan rutin kehidupan di asrama. Memang lumrah para pelajar yang tinggal di asrama copy and paste sahaja homework member. Ala, cikgu bukannya perasan sangat pun. Nanti pandai-pandailah edit ye tak? Alah bisa, tegal biasa.

" Kau ni memang stokis homework ye Iman?" ujar Hazman sambil tersenyum-senyum menampakkan lesung pipit mahalnya di kedua-dua belah pipinya. Memang patutlah ramai yang minat. Hazman ni antara senarai jejaka yang masuk dalam senarai jejaka hot stuff di Kolej Gemilang. Kalau dulu sampai kakak senior pun boleh tertawan, apatah lagi batch sendiri. Ni kalau junior dah masuk, memang bertambah-tambah lagi lah peminat Hazman ni. Calon menantu pilihanlah katakan. Pandai, alim, baik dan serba-serbi. Nasib Hazman tak layan semua benda tu.

" Macam kau tak tahu. Tu roommate korang la peng-copy homework aku yang paling setia. Mana taknye," jawab Iman.

" Siapa? Afiq? Zul?" tanya Reza.

" Eleh, kau. Buat-buat tak tahu pulak. Iyelah, sapa lagi. Ni memang seangkatan dengan si Fendi, Pa'an, Syed," seloroh Iman sambil membuat muka. " Lepas ni aku rasa aku nak pencen la daripada jadi supplier homework. Tak larat aku."

" Ala, janganlah macam tu Iman. Nanti nak mintak kat sapa lagi. Kau je lah satu-satunya sahabat aku yang paling baik," pujuk Fendi yang sudah duduk di sofa bersama Hazman dan Reza.

" Eleh, ayat.. Tak boleh nak kencang lagi apa? Ah, tak kira. Ikut suka aku lah," tegas Iman.

" Alah Iman. Dapat pahala," kata Fendi lagi.

" Iman, jangan jadi pemalas. Tak baik," sakat Reza pula.

" Ah, sudah. Ni sat lagi habis aku kena buli dengan korang. Macam-macam lagi korang mintak. Dah, tak kuasa aku," kata Iman sambil bangun untuk meninggalkan bilik gerakan. Jam di dinding pula sudah menunjukkan pukul 11.25 pm. Lagi lima minit light-off.

" Zah, jom balik!" ajak Iman.

Azah yang sedang berbincang sesuatu dengan Raja, Ku, Aira, Balqis dan Fathi terus menyahut.

" Kejap. Lima minit," katanya.

Iman terus mengemaskan barang-barang miliknya di atas meja. Tiba-tiba, Reza datang mendekati Iman.

" Iman, aku nak cakap something dengan kau sikit," kata Reza.

Iman segera mendongak. Ni apahal pulak mamat sorang ni? Nada serius merius.Gaya macam ada kes besar je ni.

" Apahal Reza?" tanya Iman.

" Err.. Iman. Mintak tolong sikit."

"Hurm.. apa dia?"

" Pesan kat Farah. Nanti tolong buat report pasal meeting haritu. Pastu kau suruh dia jumpa aku esok waktu prep. Ada hal nak kena settle. Tolong eh."

" La.. Tu je ke? Ingatkan apalah tadi. Muka serius semacam je. Ingatkan nak mintak tolong apa lah sangat."

" Lagi satu..."

" Ha? Apa dia? Suruh pesan kat sapa pulak kali ni? Ke kau nak suruh aku pos surat pulak?"

" Amboi Iman! Perli habis kau ni."

" Dah tu? Cepatlah cakap. Aku dah nak balik ni. Nak tidur. Ngantuk!"

Iman menutup mulut menahan kuap. Badannya sudah tak larat lagi. Segala urat sendi dah terasa bersimpul. Matanya mahu lelap.

" Aa..tolong kirim salam kat Gee."

Iman membeliakkan matanya yang sudah kuyu itu. Biar betul? Hai, Reza ni dah dilamun cinta ke apa?

" Kau ni biar betul. Kau serius?"

" Serius lah. Kau ni. Muka aku ni nampak macam main-main ke?"

" Takdelah. Setahu aku.. Eh, korang ni ada apa-apa ke?"

" Tak, kawan je."

" Betul? ke korang dah couple?"

" Mana ada. Tak lah. Kawan je."

" Kau jangan buang tabiat Reza. Kalau kau couple, nahas kau. Aku tak kira la, either you or Gee, dua-dua nanti aku tetak!"

" Haisy..Kau ni Iman. Kejam gila! Ayat kau ni tak boleh kencang lagi ke? Kecut perut aku dengar."

" Tak kesahlah kau nak fikir apa. Kalau betul, nahas korang dua. Bukan apa. Aku sayang Gee tu sebab dia kawan aku. Aku tak nak dia kecundang. Tahun ni SPM. Karang kalau dia tak lepas macam mana? Nak suruh kahwin je dengan kau?"

" Iye..iye Iman. Kau ni, dah mengalahkan FBI, CIA. Dah rupa mak orang pun ada jugak. Takut aku."

" Dah. Aku nak balik ni. Nanti aku sampaikan," kata Iman, acuh tak acuh. Mukanya kelihatan sedikit tidak puas hati. Masam mencuka je.

" Thank you Iman!"

Iman mengangguk perlahan dan terus beredar pergi meninggalkan bilik gerakan bersama Azah dan juga Aira.

" Bro, yang kau pergi cakap dengan Iman tu apahal? Kan dia dah sound kau," sapa Fendi sambil menepuk bahu kana Reza.

" Manalah aku nak tahu angin dia macam tu. Kalau aku tahu,takdelah aku nak kata gitu. Aku saja je nak bergurau. Tak sangka respon dia lain macam. Adeh.." keluh Reza.

" Tu lah kau. Padan muka. Tapi, kau dengan Gee tu ada apa-apa ke tak sebenarnya. Kau ni.. Musykil aku dibuatnya."

Reza diam membatu. Macam dah kena sumpah macam Si Tanggang lah pulak. Tak cakap apa-apa seolah-olah tak dengar apa yang dikatakan Fendi.

" Hazman tahu tak?"

" Dah la. Aku penat. Jom balik blok. Tak larat," ajak Reza yang sudah mengubah topik perbualan. Fendi segera mengikut Reza untuk pulang ke blok mereka. Malam pun sudah semakin larut. Esok nak kena bangun awal.

Reza tidak bercakap dengan Fendi sepanjang berjalan menuju ke blok. Dia memilih untuk berbisik kepada dirinya sendiri. Suka kat Gee? Suka tu memanglah ada perasaan suka. Sayang tu..entahlah. Tapi seronok bila dapat berkawan dengan orang yang berlainan gender dan boleh bercerita sakan tentang apa sahaja. Is this love? 

***

Hari Pendaftaran Pelajar Tingkatan 4 Kolej Gemilang berjalan dengan jayanya. Memang tak menang tangan para guru, ibu bapa dan juga pelajar yang lain. Dan seperti yang Adnin pernah kata, kebanyakkan daripada mereka boleh dikatakan anak orang berada. Selepas sesi pendaftaran, kesemua pelajar Tingkatan 4 dan ibu bapa masing-masing dikehendaki berada di Dewan Pujangga untuk mendengar sesi taklimat bersama Pengetua dan juga guru-guru yang lain.

" Iman! Puas aku cari kau. Jom makan!" ajak Farah.

" Oh, aku pun cari kau jugak. Amacam jaga registration? Best? " tanya Iman. Blazer sudah dibuka. Mati kepanasan jugak karang. Dah lah cuaca hari ni terik.

" Banyak lah kau punya best. Penat tahu tak. Ni rasa nak pengsan je. Tapi takpelah. Pengalaman. Bila lagi nak merasa."

" Jumpa junior dari sekolah dulu tak?"

" Ada. Tapi kebanyakkannya aku tak rapat. Biasalah, aku mana rapat dengan junior ni."

" Yang handsome-handsome jumpa?"

" Hahaha. Banyak lah kau punya handsome. Ada lah kut. Entah, aku pun tak usha sangat. Mana sempat cik Iman oii nak cuci mata. Ni kalau tahu dek Ben, mahu kita kena sound dengan dia."

" Alah, aku main je. Tak maksudkan betul-betul pun. Eh, jap. Aku nak.."

Kata-kata Iman terhenti di situ setelah disergah oleh Azah, Adnin dan Alex yang sudah selesai dengan tugas masing-masing.

" Azah, nasib baik aku takde sakit jantung. Kalau tak, lama dah aku mati katak kat sini tau," kata Farah.

" Isy kau ni. Ada pulak ke situ. Kau ni kut ye nak perli, jangan lah sampai ke situ," tutur Azah. Blazer yang dipakainya juga sudah dibuka.

" Tapi Zah, kena ingat. Kita semua akan mati. Tapi tak tahu bila. Entah-entah aku mati esok lusa ke, tahun depan ke..mana tahu," sengih Farah. " Nanti kalau aku mati, korang jangan rindu pulak kat aku. Nak nangis bagai nak rak. Tak dan aku nak pujuk korang semua. "

" Dah..dah.. Closed topic. Aku lapar ni. Dengar cerita hari ni makan nasi ayam," potong Iman. " Jom makan!"

Selepas kesemua mereka beratur mengambil makanan dan air, mereka memilih untuk duduk di meja yang terletak di bawah kipas. Biar sejuk sikit. Badan memang sudah basah lencun bermandi peluh. Mujur tak ramai orang yang makan. Mungkin masing-masing memilih untuk tidur di dalam blok sebab terlalu penat menolong adik-adik junior.

" Gee, Diyanah dengan Ben mana?" tanya Adnin.

" Gee bertugas koop. Diyanah dengan Ben tak tahu menghilang ke mana," jawab Alex sebelum membaca doa makan.

" Alhamdulillah, akhirnya... Kering tekak aku dari tadi," kata Iman selepas meneguk air sirap ais.

" Dah, makan. Karang kalau kau dok minum, kembung perut. Nanti mulalah merengek lapar," kata Farah.

Yang lain semua tersengih. Begitulah rutin mereka. Bila waktu makan, ada je benda yang ingin dibualkan. Bukannya berilmiah sangat pun. Lebih kepada sembang kosong. Takkan dua puluh empat jam asyik nak bercerita pasal pelajaran je.


***

Sahabat yang baik adalah sahabat yang berani membetulkan kita ketika kita berbuat kesalahan sehingga kita tidak hanyut di dalam kesalahan dan dosa.