Wednesday, August 10, 2011

London Riot

Bismillahirrahmanirrahim.
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Syukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah dan kurniaNya, kita masih lagi diberikan kesempatan untuk terus hidup di atas bumi milikNya ini. Selawat dan salam buat Rasul Junjungan, Nabi Muhammad SAW.

Hari ini sudah 10 Ogos 2011, dan bersamaan 10 Ramadhan 1432H. Sudah 10 hari umat Islam berpuasa, ye tak? Jadi bagaimana dengan ibadah anda sepanjang bulan Ramadhan ini? Ada peningkatan ke? Diharapkan Ramadhan kali ini lebih bermakna buat kalian, termasuk diri ini. Insya Allah.

Baiklah, seperti yang tertera pada tajuk di atas, entri kali ini aku ingin bercerita tentang London Riot ataupun dalam Bahasa Melayu, Rusuhan London yang agak panas dan sering dibicarakan sekarang. Seorang sahabat semalam telah bertanya aku semasa berada di surau untuk menunaikan solat Tarawih.

X: Eh, Hani. Kau tahu apa-apa tak pasal London Riot ni? Apa yang berlaku sebenarnya pasal London Riot ni?

Aku : Entahlah, apa yang aku tahu, dorang buat rusuhan. Aku tahu ni pun kat twitter dorang dok sibuh letak hash tag dalam tweet dorang.

X: Apa yang aku tahu, sampai kat Liverpool pun kena eh?

Aku: Err.. tu tak pasti. Takpe, nanti malam ni aku check balik.


Okey, nampak sangat di situ yang aku kurang peka tentang isu semasa. Haih..apa nak jadi lah kan? Teruk benor.. Sudah, abaikan. Let's proceed to our main topic. ( For some reasons, I'm sorry if I mixed this entry with Malay and English. I knew that some of you might don't like it. But I think, if I posted in English, some people might don't want to read and they couldn't understand since they would be a very, very long list right?)


Apa sebenarnya Rusuhan London dan apa puncanya?

What is London Riot is all about and what is the cause of it?

Rusuhan London 2011 merupakan siri kekacauan awam di London, terutamanya di Tottenham yang bermula pada hari Sabtu, 6 Ogos 2011 selepas seorang seorang suspek mati ditembak polis.

Rusuhan bermula di Tottenham, kemudian merebak ke Wood Green, Enfield Town, Ponders End dan Brixton. Laku musnah dan pelbagai kelakuan ganas merebak ke seluruh kawasan-kawasan lain di London. Polis Metropolitan London diserang manakala kedai dirompak dan bangunan dibaling batu. 35 pegawai polis cedera.


Mereka membantah apabila pemuda bernama 29 tahun ,Mark Duggan ditembak polis mati ketika polis berusaha menangkap pengedah dadah kokain dan ahli 'Star Gang' sedangkan beliau tidak bersenjata.

Tembakan juga berlaku di jambatan Ferry Lane bersebelah stesen Tottenham Hale. Sebelum ini banyak kejadian polis melakukan tembakan rambang, tanpa bukti mencukupi. IPCC memberi alasan bahawa penangkapan yang dirancang itu adalah sebahagian daripada Operasi Trident, sebuah unit yang menyiasat jenayah senjata api di kalangan masyarakat kulit hitam di London. Operasi Trident bertujuan memberantas perdagangan haram dadah .

Siasatan awal menemui peluru ditemui tertanam dalam radio polis yang membayangkan Duggan melepaskan tembakan terlebih dahulu.Ujian balistik mendapati peluru itu konsisten dengan yang digunakan oleh polis itu sendiri .

Pada 6 Ogos bantahan aman diadakan bermula di Ladang Broadwater dan tamat di Balai Polis Tottenham. Bantahan itu dianjurkan oleh rakan-rakan dan saudara-mara Duggan untuk menuntut keadilan untuk keluarga. Sekitar 200 orang mengambil bahagian dalam protes ini.



Itu petikan daripada Wikipedia hasil pencarian aku. Terima kasih kepada Inche Google.

Selain itu, punca lain rusuhan ini terjadi juga ialah mereka semua tak cukup makan. Bukan bermakna mereka ni dilanda kemarau berpanjangan ataupun sumber makanan tak cukup. Tapi disebabkan kebanyakkan daripada mereka tak dapat menampung kos sara hidup yang saban hari kian tinggi. Kebanyakkan anak muda pula menganggur. Kalau yang kerja pun, gaji yang diterima tu apalah sangat kan kalau dah kos sara hidup tinggi. Macam mana nak survive ye tak?

Okay, well. For summary of this topic;

*Police shot a man named Mark Duggan who happens to be black, this happened in low employed area of London he was involved with drugs and stuff
* They gunned him down instead of arrested him this caused a lot of stir, because supposedly he was unarmed.
* There was a peaceful protest held in London of august the 6th , for justice
* Black youths thought he was only gunned down because he was black so they got pissed off and they had nothing better to do than start a riot
*Also since it was low employed area , there was high thug-police tension as it is
* So since they have nothing better to do they started a riot, many others joined so they could loot and stuff
* It eventually spreaded to other cities in England


To read more, you can check out this link. And also this link. Hope it well helps you for better understandings :)

Dan dalam kejadian ini juga, seorang pelajar Malaysia yang ingin membeli juadah berbuka puasa telah dipukul dan dirompak. Kasihan! Cuba lihat video ni. (Sila klik di sini)










So, itu sahaja entri untuk kali ini. Harap sedikit sebanyak dapat membantu. Minta maaf andai ada salah dalam informasi yang diberikan.

Sekian sahaja buat kali ini. Wallahu'alam~

without wax,
haniyahaya :)


1 comment:

amier said...

i still wonder why the teenagers are involved