Sunday, June 19, 2011

bahan bacaan



Bismillahirrahmanirrahim.
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah SWT kerana diberi kesempatan untuk terus hidup di alam ini.

Okey, sudah lama tidak menulis. Almaklum sahajalah, sekarang ni tengah sibuk dengan mid sem exam, assignment segala. Jadi peluang untuk menulis tu agak terhad.

Jadi, balik semula ke tajuk utama. Ya, bahan bacaan.

Anda suka membaca? Bahan bacaan yang bagaimanakah yang anda minat?
Setiap orang ada perspektif dan sudut pandangan yang berbeza. Kita tak boleh nak salahkan orang tu kalau dia minat baca novel cintan-cintun tangkap leleh. Kita juga tak boleh nak salah kan orang yang minat baca komik ke apa. Dah tu minat mereka kan?

Aku percaya, setiap orang mempunyai citarasa yang berbeza sebab skop membaca ini begitu luas. Membaca tu bukan hanya baca buku teks sekolah atau baca buku pelajaran yang tebal-tebal mengalahkan kamus dewan. Ada tu memang rajin gila baca majalah yang berunsurkan humor, majalah yang berunsurkan ilmiah. Macam-macam.

Kalau kita tinjau, berapa ramai sangat yang minat membaca. Padahal membaca ni bukannya kerja yang susah. Senang je kan? Tak perlu nak perah keringat atau tulang empat kerat.
Jadi di kesempatan yang ada ini, aku nak sarankan supaya kita semua termasuk diri ini untuk rajin membaca. Bukannya salah atau dosa pun kan? Membaca ni sebenarnya akan beri kita banyak faedah. Tak rugi pun. Kalau yang malas-malas tu, rajin-rajinkanlah diri anda untuk membaca. Kalau anda tak mula sekarang, bila lagi nak mula? Tahun depan? 10 tahun depan? 20 tahun depan? Fikir-fikirkanlah! Jangan jadikan alasan tak best, tak sempat ataupun yang sama waktu dengannya sebagai pengahalang. Ingat, orang yang gagal tu selalu memberi alasan.


اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِى خَلَقَ



Read! In the Name of your Lord Who created.
Bacalah dengan (menyebut) nama Rabbmu Yang menciptakan( Surah Al 'Alaq 96:1)


Sebelum terlupa, di kesempatan ini, aku nak beritahu..Mungkin benda ni dah lama tapi tak mengapalah, tetap nak juga beritahu.

Kalau kalian perasaan, dalam blog ini ada dua cerita yang sedang on-going.
1. Hikayat Penglipur Lara
2. Ceriteraku - Sahabat selamanya

Untuk makluman semua, cerita ini merupakan hakcipta rasmi penulis dan X (tidak mahu dikenali. Cukuplah sekadar menulis dan melontarkan idea) Dilarang sama sekali untuk meniru atau mencilok, atau dengan bahasa mudahnya, copy & paste.

Buah cempedak di luar pagar,
Ambil galah tolong jolokkan;
Kami budak baru belajar,
Kalau salah tolong tunjukkan.

Ya, mungkin gaya penulisan tak begitu menarik. Plot cerita juga tak best seperti penulis yang lain. Ini hanya sekadar tulisan daripada kami. Idea hanya dilontarkan untuk menulis bila mana idea datang dan juga masih mentah lagi. Segala komen dan tunjuk ajar bolehlah diberitahu ye :)

Sekian,

Wallahu'alam.

without wax,

haniyahaya :)



2 comments:

hanisa sabrina said...

rajin betul hani buat .
sab tak baca lagi pun sebab tak suka baca online . haha .


nantilah ada masa sab nak print lepastu baca . ala ala buku .wawaw. #semangatpulak

haniyahaya :) said...

oh, rajin lah sangat. ni masa zaman cuti lepas spm yang buat. kalau tak, takde maknanya.. hahaha~

wah!! semangatlah sab! sampai nak print.. hehehe #terharu