Monday, May 23, 2011

Persediaan ke MSU :)

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah SWT kerana diberikan kesempatan untuk masih lagi di bumiNya. Selawat dan salam buat rasul junjungan, Nabi Muhammad SAW serta kaum kerabat Baginda dan para sahabat.


Okey, sejak minggu lepas aku dapat banyak berita yang ramai antara sahabat-sahabatku yang bakal menjejakkan kaki ke alam universiti. Tahniah buat kalian semua. Semoga berjaya di tempat baru.


Dan aku ramai juga dapat berita yang ada sebahagian daripada mereka yang bakal menjejakkan kaki ke MSU. Yay!! Tahniah.. Jom2 masuk MSU ramai2.. (promote MSU nih)



Okey, ni nak cerita sikit. For those Mara scholar yg dpt MSU lah. Bukan nak berlagak senior ke apa. Aku ni pun baru berapa bulan masuk MSU. But just want to share my experience with the others. Sebab ramai orang dah bertanya kat aku pasal MSU.. hehehe~


tempoh masa:

untuk foundation, kalau rate biasa 1.5 tahun. Means 1 tahun 6 bulan lah lebih kurang. 3 semester. Dan semuanya long sem. Kat MSU ada short sem and long sem. Short sem dalam lebih kurang 8 minggu. Kalau long sem 15 minggu macam tu lah. Aku pun actually tak tahu kalau buat 1.5 tahun foundation ni macam mana since aku ni foundation 8 bulan je. 1st sem dengan 3rd sem tu short sem. Dan sem 2 sekarang ni long sem. ( Faham tak ni? )

Duit Elaun:
Kalau foundation RM430 tidak termasuk penginapan dan pengangkutan. MARA bayarkan untuk sepanjang tempoh foundation.(tak tau kalau korang dapat banyak lagi. hihi) Kalau degree di MSU RM 770 termasuk penginapan dan pengangkutan. Students dah start kena bayar sendiri semua tu. :)

tempat tinggal:
free setakat tempoh foundation :) tak perlu bayar apa2. Kalau macam aku, aku tinggal kat Delta Hostel di Seksyen 20, Shah Alam Tapi tak tahulah korang macam mana nanti. Maybe kat Seksyen lain.( dekat dengan KPJ Selangor @ Selangor Specialist Hospital ) Rupa dia macam rumah flat. (It IS a flat house!) Ramai jugak budak2 MSU dan PTPL yang duduk kat sini. Dan tak kurang juga ramai foreigners dari Indonesia, Nepal, Vietnam dan lain-lain yang tinggal sekitar ni. (well, jiran aku pekerja kilang berwarganegara Indon!) Kadang-kadang terasa macam bukan di Tanah Melayu sebab ramai foreigners dari orang kita. But don't worry. Insya Allah, everything will be fine sebab ada pak guard. Lagi pun, yang laki tinggal kat tingkat bawah. Tingkat 2, 3, 4 semua perempuan . Rumah aku siap ada TV lagi.. weee!!




rumah aku di kala subuh~



Pengangkutan:
Bas MSU ada je. Teksi pun ada kalau korang miss bas MSU :)

boleh bawak kereta?:
Boleh je. Make sure dah dapat lesen lah! Kalau macam aku ni.. Wassalam awal-awal.

Jarak dari MSU ke tempat tinggal:
15 minutes or more sebab uncle driver bas tu suka pusing-pusing.Tapi kalau drive sendiri, cepat je sampai.

subjek:
Depends lah. Total semua kalau korang ambil course FMS ( Foundation in Biological/ Health Science) ada Biology, Maths I, Co-curriculum I & II, Islamic Studies, Maths II, Physics, Chemistry I, Basic Anatomy and Physiology, Malaysian Studies, Health Science, English for General Purposes, English for Academic Purposes,Chemistry II, Genetics, Computer Science (tak silap lah) Untuk keselamatan, revise your add maths, physics and biology; they might be really useful..

grading system:
pointer. I bet all the MRSM students are very used to it, right? Probably, u guys pun kena dapat TPNG 3.50 and above. fyi, TPNG tu timbunan purata nilai gred, where they take the average of your pointers from all three semesters. Kalau macam nak fly ke Bangalore, India pun nak kena dapat TPNG 3.50 above.

lecturers:
Insya Allah, okey je. No comment la. Semua okey je :)

Makanan:
Ni kena guna duit poket sendiri lah. Kalau macam di MSU, rate makanan dia agak murah berbanding kedai2 lain kat luar. Kalau tak nak makan kat MSU, boleh tukar selera untuk makan kat Tesco atau Giant. (Kalau pergi Giant, naik teksi dari MSU RM5 la average)
Kalau lunch kat MSU, dia dah pakai sistem baru sekarang ni.
Kalau amik nasi (tak kira banyak mana) + lauk (sejenis je) =RM 3.50.
Kalau nasi+1 lauk+ sayur = RM 4.70

laundry:
they have a laundry service here. Macam aku yang tinggal kat Seksyen 20 ni, ada je kedai dobi. Just sediakan $$$ je lah. Tapi kalau nak jimat, basuh sendiri. Alah, macam tak biasa masa zaman duduk asrama dulu.

cashing out money:
Kat MSU ada Affin Bank. Tapi kalau kat Tesco, ada CIMB, Maybank and BSN :)

Barang yang perlu dibawa:
Basic boarding school stuff macam stationaries like pen, pencils, calculator, dictionary, baldi, toileteries, penyangkut baju la dan segala bagai tu. But be reminded that you're now staying in a some sort of like a rumah sewa, so you might wanna consider having a fridge, multipurpose cooker, toaster and whatever other things you feel are necessary. As for Muslim,Tafsir Al Quran, Yasin, Al-Mathurat amat digalakkan untuk dibawa sekali. Kita kena seimbangkan dunia dan akhirat kan? Macam rumah aku, siap ada dapur, fridge, rice cooker, iron semua tu. Memang heaven gila lah kan!

Jadi tu je lah kot rasanya sedikit perkongsian ilmu dari aku. Kalau ada apa-apa hal, just let me know okay? Nak hantar SMS ke, call ke apa ke.. It's okay. Insya Allah, I'll try my best to help you guys :)


Sekian, Wallahu'alam :)
without wax,
haniyahaya :)

5 comments:

Dato' Dr. Nurul 'Afifah :) said...

wah. dah mcm duk rumah sewa plak. huhu. 1 rumah brape orang duk? slalunye dak2 MARA duk delta hostel ni ke?

p/s: tq for sharing! lagi2 direct drpd MARA scholar. hee. ^_^

anis said...

salam . hani nanti masuk 1st year bulan september ni ke ?
macamana dengan yang masuk foundation bulan ni tajaan mara ? akan masuk bila 1st year ye ? :)

metaljegg said...

hi,,,naka tanyer ni,sebab bakal masuk MSU next year,rumah flat tu,sorang sajer je ke dalam satu bilik,ataupun kongsi ngan rakan-rakan yang lain?

haniyahaya :) said...

metaljegg : hi! rumah flat tu, kitorang kongsi. sebab yang ni mara bagi. kongsi 1 rumah 5 orang. tapi bila dah start degree, kitorang dah kena pandai cari sendiri rumah sewa. hehe~ mara dh tak bagi dah

iffa said...

salam nk tye..klau degree mara ade bg tak rumah?