Sunday, May 22, 2011

Bersabarlah & nasihat untuk ke alam universiti?

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.



Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah SWT kerana aku masih lagi diberikan peluang untuk masih lagi bernafas di bumiNya ini.


Pertama sekali, maaf kerana sudah lama tak meng'update' blog ini. Banyak kerja sekarang. Dah masuk Semester 2, subjek semakin bertambah. Bertambah dari segi bilangan dan bertambah dari segi berat bebanannya.


Okey, minggu lepas memang banyak cerita yang menarik daripada kawan-kawan aku yang lepasan SPM 2010. Semua beria-ria nak cerita dapat offer mana. Mula-mula matrik, lepas tu UPU, lepas tu pulak JPA dan paling terbaru, MARA.

Masa dapat matrik dulu, kecohnya berada di tahap biasa je. Lepas UPU keluar, mula lah bising. Dan bila sampai result JPA dan MARA keluar, akaun facebook tu jadi medan untuk mencanang berita gembira itu.


Dan sudah semestinya, aku berasa agak sedih dan stress bila mana melihat kejayaan rakan-rakan aku yang dapat offer untuk belajar di luar negara sebab itu antara impian aku sejak kecil lagi. Memang dari kecil, nak belajar kat oversea. Alasan masa tu, nak rasa snow tu macam mana. Cett!! Memang tak matang lagi akal aku masa tu.






Serius, memang tipu kalau aku cakap aku tak jealous tengok kawan-kawan aku semua dapat offer pergi oversea especially dalam jurusan perubatan. Dapat offer pergi United Kingdom, Ireland, Rep. Chech, India dan Timur Tengah. Memang masa tu rasa sedih lah jugak sebab aku hanya dapat belajar kat bumi Malaysia ni je ha..






University of Edinburgh (frankly speaking, not one of my dream universities, but if I got the chance to go there, my answer will be definitely YES!)





Royal College of Surgeon Ireland (RSCI) - One of my dream univeristies!!

Tapi bila fikirkan dari sudut positif, aku kira beruntung jugak dapat belajar kat Malaysia. Sebab?
1. Aku ni sekarang dah dapat tajaan MARA. Duit elaun dah masuk, dah pakai dah pun. Tu pun tak reti-reti nak bersyukur lagi ke?

2. Dekat je. MSU dengan Bangi, jauh mana lah sangat. Kalau ditakdirkan aku ni belajar kat UK atau Ireland macam aku nak tu, kalau ada apa-apa terjadi kat rumah, macam mana nak balik? Terbang? Kalau lah aku ada power macam Superman tak pe lah jugak kan?

3. Sebabnya perubatan kat Malaysia ni kira berkualiti apa. Kat Malaysia, pelajar jurusan perubatan bakal belajar penyakit yang selalu dihidapi oleh rakyat Malaysia, kalau kat luar negara.. tak de pun.

4. Kalau aku dapat fly pergi UK atau Ireland, dah sah-sah lah aku ni kena kuat iman. As a muslim, memang banyak cabarannya bila berada di negara Barat tu. Sekali dia tanya, why Islam? Why must you cover your head with hijab? Why the muslim must peform their prayers? Why must the muslims need to follow the Kaabah when they peform their prayers? Isn't that the Kaabah is made from the stones? dan macam-macam lagi soalan yang kadang-kadang kita tak pernah jangka. Iman aku ni dah lah macam kulit bawang. Nipis dan halus..

5. Perut aku ni memang periuk belanga punya pesen. Makan banyak. Tekak pulak tekak Melayu. Kalau kena campak gi oversea, mana aku nak cekau sambal belacan segala tu.. nak suruh ibu pos ke tiap2 bulan? Lepas tu dah la tak reti masak. Nak makan nanti macam mana? Kalau beli kat sana, memang kopak la duit aku..

Kalau ikutkan banyak je lagi alasan munasababnya.. tapi yang penting.. bestnya aku belajar kat Malaysia ialah...

AKU JIMAT SETAHUN!


Sebabnya apa?


Aku ni dah ikut program MARA-SPC, jadi aku jimat setahun untuk belajar medic. Tak caya?
Okey, meh sini aku cerita.


Aku belajar foundation 8 bulan JER!! Kalau kadar biasa, 1.5 tahun..
lepas tu belajar untuk degree 5 tahun.
Jadi overall, 5 tahun 8 bulan aku di bumi MSU.

Kalau dicongak ikut umur,
18 tahun masuk foundatioItalicn.
18 tahun dah masuk degree.
Umur 24 tahun dah habis degree.
Umur 26 tahun dah habis housemanship (HO).


tak ke best tu? Hahaha~

Kalau macam tu, umur 30-an aku dah boleh apply buat specialist.. wah!! menarik kan bunyi nya?

So, nasihat aku untuk diri sendiri dan sahabat yang lain, takpe lah.. belajar kat mana-mana tu sebenanrnya bukan jadi bahan pengukur. Belajar tu yang penting tengok pada niat kita. Nawaitu kita tu mesti kerana Allah. Tu dikira jihad kalau kita kita belajar kerana Allah. Jihad tu tak semestinya berperang je. Kan jihad tu banyak pecahan dia.

Memang timbul rasa sedih, tapi apa-apa pun, kena kuat semangat. Sampai bila nak down macam ni kan? Memang kadangkala Allah bagi ujian ni memang berat. Apa yang kita hajatkan tu tak dapat.




Allah tidak akan sekali-kali menguji hambaNya diluar kemampuan hambaNya.

Surah Al Baqarah 286.

Memang aku ni tak rasa macam mana rakan-rakan yang lain rasa, jadi aku tak pandai nak menasihati orang. Tapi apa-apa pun kita kena bersyukur. Well, at least aku dapat jugak peluang untuk belajar. Belajar medic lagi tu. Kalau nak compare dengan saudara aku di bumi Palestin, jangan harap.

Memang minggu lepas aku rasa depressed lah jugak. Memang orang tak nampak sebab luaran aku nampak je okey tapi bila tanya hati.. hanya Allah je lah tahu kan? Dan bila aku rasa stress dan sedih, Tafsir Al Quran tu memang ubat paling mujarab. Dan bila difikirkan, aku ni memang selayaknya dapat macam ni. Insya Allah ada hikmahNya kan?

Firman Allah SWT yang aku pegang sampai sekarang..



“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.”

Surah Al-Baqarah Ayat 216




Apa-apa pun, untuk rakan-rakan yang bakal menjejakkan kaki ke alam universiti (gaya macam aku ni dah final year je.. tapi, takpe, nak jugak bagitahu..)kalian harus tabah. Be prepared for mentally and physically. Trust me, the university life is really challenging. Bukan macam zaman SPM kita dulu-dulu. Yang dah pernah duduk asrama, maybe dapat la sesuaikan diri, tapi tu pun tak jamin jugak. Iman kena kuat. Tu pokok pangkal nya.




Memang bila dah masuk U, kita rasa bebas. Nak-nak bila dah dapat duit elaun. Wah! terasa bahagia sangat. Macam kaya raya macam Donald Trump je rasa. Tapi harus diingat, kalau yang dapat duit MARA atau JPA (yang macam aku ni dapat duit MARA).. duit tu duit rakyat. Diulang sekali lagi, DUIT RAKYAT!

Jangan nak membazir ke jalan yang tak berfaedah. Kalau makan tu fikir lah, tu duit rakyat. Duit tu nanti kalau kita makan jadi darah daging kita. Kalau kita belanja duit tu ke jalan yang tak betul, untuk benda-benda lagha.. tu duit rakyat! Kat akhirat kelak kita akan dipersoalkan tentang duit tu.

Dan lagi satu, jangan lupa bawa Tafsir Al Quran sekali ye bila dah masuk U. Tu love letter yang paling mujarab untuk kita. Surat Cinta dari Tuhan, tidak akan mampu menandingi bait-bait cinta manusia yang penuh dengan noda dosa kan?

Kalau ada usrah, join je. Sebagai santapan rohani. Kita kena balance dunia dan akhirat kan?
Kalau takde, buat usrah dengan kawan-kawan sendiri. Takpe, biar sikit. Asalkan ada juga pengisian ilmu itu. Berkongsi tu kan lebih baik?

Bagi sesiapa yang masih tak tahu nak pilih U mana, buatlah Istikharah. Insya Allah, Allah tu Maha Mendengar. Dia tahu apa yang terbaik untuk hambaNya.

Sekian sahaja buat kali ini..

Wallahu'alam.

without wax,
haniyahaya :)

4 comments:

Amira Nabiha Jamalludin said...

Hai Senior! Hehe
Best sgt entry kali ni
Serius entry kau membuatkan aku bersemangat utk balancekan dunia dan akhirat aku, insya-Allah
Doakan aku hani :)

amy :) said...

hani,,amy ni,,btw,,aku un dpt spc,,n ble tgk kwn2 dpt g overc aku un jeles sgt2,,frankly speaking,,aku ngis je ary 2 sbb ak apply mara tpi x dpt..untuk overc pnye la..den,,i took a deeeppppp breath,,hmm,,mmg un,,byk advantage ikot program spc ni..pling penting JIMAT MASA en,,aku amik accounting,,4 thun 1/2 je..so,,jum sme2 xyah sedih n juz hargai ape yang kte ade skrg! nak fly?? jum ikot aku mse ak nk wt acca nnty..kui3..kalo sudi,,jempot la ke blog ak.. http://amirah-amy467.blogspot.com

balqis said...

hani, cmner nak jd positive and kuat mcm awk? sy takut la. sjak dpt offer dr MARA, sy asyik pikir je. bkn tak nak bersyukur, tp sy rse mcm, blh ke sy menjadi lebih baik(dr sudut keimanan). sy takut saya terbabas ke:( dah la sy ni dr TGB lg dah xbrape nk btol. hehe.

Dato' Dr. Nurul 'Afifah :) said...

Haii! first of all, congrats lah dapat spc.. untunglah, dapat jimat masa. kat msu tu amek foundation ke?

okay lah dapat blaja kat malaysia. mude2 dah dapat jadi medical officer(MO), kot2 nanti time sy wat housemanship, awk jadi MO yg conduct sy. hehee. *kidding* ape yg sy tau, dak2 yg amek medic kat m'sia semuanya top2, cream2. ahax. n you're one of them! ;)