Saturday, April 9, 2011

Kisah 5 Sahabat #1

Ini ialah hasil karya aku. Maksud aku, cerita yang dikarang oleh aku berdasarkan pengalaman sebenar. Mungkin ada terselit pengalaman aku dan juga pengalaman rakan-rakan yang lain. Kalau tak minat untuk membaca, tekan je butang 'X' kat bahagian atas, belah kanan. Sekian.

***

Jam menunjukkan pukul 5.30 pagi, Ana terus bergegas turun daripada katil 'double decker' dan terus mencapai tualanya. Kehidupan di asrama memang begitu. Seawal jam 5.30 pagi memanga dah kena bangun untuk bersiap-siap untuk Solat Subuh secara berjemaah. Mujur setiap bilik mempunyai tandas tersendiri. Jadi tidak akan timbul soal berebut-renut bilik air. Cuma masalah yang timbul ialah bilamana teman sebilik mandi atau menggunakan bilik air tersebut dengan begitu lama.

Setelah mandi, Ana mengejutkan teman sebiliknya yang lain; Sara, Siti, Mar dan Nor. Sara dan Nor katanya uzur. Jadi hanya Siti dan Mar sahaja yang boleh solat. Puas juga ingin mengejut 2 sahabatnya ini.

" Nanti 5 minit lagi aku bangun. Kau pergilah surau dulu," kata Mar dan terus membaluti tubuhnya kembali dengan selimut. Ana menggeleng kepalanya.

Suasana Subuh yang dingin memang mengajak manusia untuk terus diulit mimpi yang indah daripada beribadat kepada Yang Maha Esa. Ana mengeluh keseorangan.

Kali ini dia mencuba nasib untuk mengejut Siti pula selepas misi mengejut Mar tidak berjaya. Siti bangun. Masih mamai lagi. Tapi dah boleh bangun kira baguslah tu. Ana terus bersiap dan melangkah kaki keluar dari bilik untuk pergi ke surau.

Jam kini menunjukkan jam 6.55 pagi. Siti baru pulang dari surau. Ana dan Sara sedang bersiap untuk pergi makan sarapan pagi di Dewan Makan. Nor dan Mar masih lena lagi. Puas sudah dikejutkan, tak juga bangun-bangun. Kali ini Siti pula mencuba nasib untuk mengejutkan mereka berdua dan akhirnya... Berjaya! Terkejut bila melihat jam di dinding sudah menunjukkan jam 7.00 pagi. Pukul 7.10 dah kena roll-call pagi. Sempat ke? Aiseyman!

" Mar sodom ke tadi?" soal Ana. Sara menggelengkan kepalanya menandakan tidak tahu. Siti juga begitu.

Hakikatnya memang Mar tidak solat Subuh pada pagi itu. Berdosakah Ana kerana sahabatnya tidak menunaikan solat Subuh?

1 comment:

fatin azreen said...

da try kejut... kire ok la 2... da kire cam tunaikan tggungjwb sbagai muslim...