Tuesday, April 19, 2011

It's morphin time!!

Okey, kali ni nak bercerita sedikit tentang zaman dolu-dolu.. ( Cewah!! Macam dah tua sangat gamaknya aku ni)


Sebelum tu, nak tanya, apa rancangan televisyen kegemaran kalian masa zaman budak hingusan dulu?

Mesti banyak kan?

Sailormoon la, Dragon Ball la, Teletubbies la dan segala bagi lagi la.. Masing-masing ada cita rasa tersendiri, kan?
Dan aku juga sebenarnya tidak terkecuali minat rancangan2 yang sewaktu dengannya.
Rancangan apa yang aku minat? hahaha~ untuk pengetahuan semua, aku ni memang kipas-susah-mati POWER RANGERS!!
Aku minat cerita ni sejak aku umur 4 tahun sampai lah sekarang boleh katakan aku minat lagi!! Amacam, hebat tak??Mesti korang terkejut gila bagai nak rak kan, kan?? Sampai satu tahap tu, mak cik aku pernah cakap kat aku,
" Eh, Yasmin. Kau tu dah besar pun nak tengok lagi ke cerita budak kecik lagi ke? sedar-sedarlah sikit, awak tu dah besar! malu je orang tengok,"

Okey, aku tahu, cerita ni tak elok, sebabnya ada unsur tahyul, tapi entahla..zaman dulu kan, bukan kesah apa pun. Pulak tu semua adik beradik aku, sepupu sepapat aku semua minat tengok cerita ni. Apa lagi..layan je lah!! Kalau tak tengok satu cerita tu rasa macam loser, ketinggalan sangat-sangat sebab nanti tak dapat join sekaki bercerita dengan mereka. Haisy!!
Bagi sesiapa yang tak tahu apa tu Power Rangers, meh aku cerita sikit pasal rancangan ni.


The titular Power Rangers are individuals who "morph" from ordinary people into powerful superheroes. They generally wear color-coded battle suits (usually made of spandex or other skin-tight material) and helmets with opaque visors.In many cases, the helmets serves to protect their secret identities. In some cases, more powerful Rangers may have extra shielding on their suits to protect them from strong blows.

A morphed Ranger generally possesses superhuman strength, durability, and ability in hand-to-hand combat. Starting with the Disney series, unmorphed Rangers usually possess superhuman abilities such as super-speed or invisibility, attributes somewhat related to their Ranger abilities.Rangers appear to retain their original physiology beneath their suits when in morphed form: viewers have seen Rangers' helmets removed or broken on numerous occasions, revealing his or her natural form underneath. Helmets aside, the Rangers don or remove suits nearly instantaneously - with a glow of light or some other effect. Rangers can also be "de-morphed" involuntarily when suffering significant physical damage.

Rangers regularly operate in teams of five, with a special sixth Ranger frequently joining the team part way into the season (some later seasons would feature more than one new member added to the team). More recently[update] a core team of three will later expand to include additional Rangers. Each Ranger's suit and energy spectrum will match a specific color, with red, yellow, and blue joined by some combination of pink, green, black, or white. Rangers may take their names from their respective colors (Red Ranger, Blue Ranger, etc.) but sometimes also use numbers or other names. There is usually no more than one Ranger of a given color on a team, but exceptions of this rule are generally given alternate names (in Time Force, there were two Rangers with red-colored costumes; the first was the Red Time Force Ranger, the second was the Quantum Ranger). Each team's costumes are nearly identical aside from color and helmet design (most notably the shape of the opaque visor) and perhaps a numerical designation. Any additional Rangers will regularly have additional costume modifications, usually some form of altered suit design and/or armor.


Pendek kata, sebenarnya, mereka ni remaja yang ada kebolehan dan kuasa untuk bertukar menjadi 'rangers' dan tugas mereka adalah untuk menentang musuh dan menyelamatkan bumi daripada jatuh ke tangan penjahat. Tu secara umumnya.

(diambil daripada Wikipedia. Maaf, aku memang pemalas, jadi memang tak larat nak taip satu-satu)

Kalau nak ikutkan, rancangan ni memang dah lama dah. Sejak zaman aku lahir lagi dah ada. Jadi, bayangkanlah! Dah 18 tahun dah rancangan tu.. Fuhh!!


Kalau ikutkan, siri pertama rancangan ini ditayangkan di MALAYSIA ialah siri Mighty Morphin Power Rangers.



Mighty Morphin Power Rangers- All time fovourite series!!


Lepas tu, Power Rangers Turbo. Kalau kat US, dorang ada tayang Power Rangers Zeo, tapi kat Malaysia, takde pun. Tak tahu lah kalau aku je yang termissed..

Power Rangers Turbo ni yang menariknya ada 2 siri yang berlainan, siri pertama, orang lain. Siri kedua orang lain, cuma Ranger Biru je dikekalkan.



Power Rangers Turbo

Namun begitu, kesemua para pelakon dari siri kedua Power Rangers Turbo ini kemudiannya diserap ke Power Rangers In Space. Cuma Ranger Biru je tak, sebab dah cukup ahli. Ada orang baru jadi Ranger Merah, dan Ranger Merah dari Power Rangers Turbo jadi Ranger Biru. (Ada faham kah apa yang aku cakap ni?)




Power Rangers In Space


Kemudian, siri ini disambung dengan siri Power Rangers Lost Galaxy. Yang menariknya cerita Power Rangers Lost Galaxy ni, watak Ranger Merah Jambu @ Pink Ranger mati, dan digantikan dengan orang baru, iaitu Krone, yang dahulunya pernah memegang watak jahat sebagai Astronema dalam siri Power Rangers In Space dan pada masa yang sama, dia ni juga adik kepada Ranger Merah dalam Power Rangers In Space. Lagi satu, yang menariknya, dalam siri ni, ranger Biru tu ada jugak berlakon dalam CSI Vegas tu ha.. wohoo!!( lagi sekali, faham tak apa benda yang aku melalut nih?)


Power Rangers Lost Galaxy


Selepas itu pula, disambung dengan siri Power Rangers Lightspeed Rescue. Cerita ni aku tak berapa minat sangat sebab aku rasa kostum dia tak berapa nak menarik. Tapi aku tetap ikuti kisah dia sampai habis.


Power Rangers Lightspeed Rescue

Ha, lepas siri tu habis. Siri baru pulak muncul iaitu Power Rangers Time Force. Jalan cerita dia menarik jugak.
Power Rangers Time Force

Selepas Time Force, siri Power Rangers Wild Force pula ditayangkan di Malaysia. Yang aku tak berapa nak suka dalam siri ni ialah, ada pulak puteri tiba-tiba sesat! Aku rasa macam takde faedah atau kaitan pun dia ada. Bajet macam pengarah pulak aku ni.. Tapi, bahagian yang paling menarik dalam siri ni ialah episod 'Forever Red'. Dalam episod ni, semua Ranger Merah dari siri pertama sampai siri tu bergabung nak menentang musuh mereka! (cewah!!) Best gila episod ni. Aku harap nak semua rangers ada, kira gath balik lah kan..tapi, macam mustahil sebab aku bukan pengarah. hahaha.
Power Rangers Wild Force


Ni masa episod 'Forever Red'



(okey, ni mood dah malas. Kan aku dah cakap, aku ni memang malas nak taip panjang berjela-jela)




Lepas je siri ni, aku semakin dah tak minat,bukan tak minat langsung, tapi dah mula berkurangan dan kekerapan aku menonton siri ini juga berkurang. Mula dengan siri Power Rangers Ninja Storm, diikuti pula dengan Power Rangers Dino Thunder dan Power Rangers Jungle Fury. Aku sempat tengok sikit je. Mungkin sebab gaya hidup aku dah semakin sibuk. Al maklum sahaja lah, dah duduk di asrama. Mana sempat nak tengok TV segala ni kan. Lagi kalau nak tengok cerita macam budak-budak. Mau aku kena gelak sakan,kan? hahaha~



Power Rangers Ninja Storm


Power Rangers Dino Thunder


Power Rangers Jungle Fury


Tapi sekarang, aku dah tak tengok dah cerita tu. Kalau aku tengok pun, aku tengok dekat Youtube. Tengok pun siri yang lama-lama. Jangan harap aku nak tengok siri yang baru punya sebab sumpah membosankan!


Hehehe~ tulah alkisahnya.. Okay, I know that it may sounds childish..yeah, whatever it is..I still love the series. Mungkin ada orang kata tak elok cerita ni, sebab ni adalah antara salah satu cara Yahudi nak perangkap umat Islam sekarang. Aku tak berani nak komen lebih lanjut tentang hal ini,sebab aku pun tak pakar. Jadi kena minta nasihat pakar lah yer. Harap maaf.


notakaki: kepada sesiapa yang nak bagi sumbang saran, sangat2 dialu-alukan! :) without wax, hani yahaya:)

4 comments:

AZRUL AZMI said...

hahaha... hani2...
pengkaji cerita power rangers...
bagus jugak... siap tahu lagi pelakon dia... lamo dah tak tgk cite kartun... dulu minat jugak citer ni.. tapi tak la teruja sangat... kadang2 saya sanggup tyak ikut emak semata-mata nak tgk cite kartun.. hehehe... tapi semua tu dah berlalu.. tak tahu dah macam mana citer kartun sekarang....

MIR said...

Power rangers?
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!

haniyahaya :) said...

Amier : hahaha~ kenapa? tak percaya?


Azrul : hehehe~ sebenarnya banyak lagi cerita kartun yang saya minat, tapi banyak sangat sampai tak larat lah kalau saya nak cerita satu2. Mungkin next time lah kot! saya pun macam tu jugak, sanggup duduk rumah sorang-sorang semata-mata nak tengok cerita favourite. hehehe~

mae said...

Power Rangers? Hahaha LOL :D