Sunday, April 17, 2011

+ dan -

Situasi 1

" Kau ni dulu budak sekolah agama ke?"tanya A.
"Ya,"ringkas sahaja B menjawabnya.

Situasi 2

"Kau dulu BADAR ke?"tanya X.
Soalan jenis apa tu?Y menggumam di dalam hati.
"Tak," ringkas sahaja jawapan Y.
BADAR? Gila! Tengok orang lah beb. Aku ni bukan jenis stok-stok tudung labuh. Takkan tu pun nak kena beritahu, getus Y di dalam hati.


***
Okey, situasi di atas hanya sekadar contoh. Tiada kaitan pun antara yang hidup atau pun yang sudah meninggal dunia. Sekadar analogi yang aku reka untuk pembuka bicara tentang topik ini.
Kebiasaannya manusia memang suka menilai orang dari penampilannya. Betulkan? Orang biasa akan melihat dari sudut luarannya. Muka comel, bersih, ada nur.. Confirm baik gila punya!!

Tapi cuba kalau orang tu muka gelap-gelap sikit, tak cool, confirm orang akan menilai dia sebagai seorang yang bermasalah la, rosak akhlak lah dan macam-macam lagi. Itulah hakikat dan realitinya. Manusia memang suka akan kecantikan. Cuba cerita, manusia mana yang tak suka akan kecantikan? Itu fitrah semula jadi manusia kan? Namun begitu, kita selalu dikaburi dengan kecantikan luaran manusia itu kan?


Okey, cuba lihat situasi 1. Sebenarnya situasi 1 tu nak cerita tentang budak sekolah agama. Kebiasaannya bila kita dengar je ex-student atau student sekolah agama, mesti kita akan tabik spring lah kat dia sebab budak sekolah agama ni mesti daripada kalangan yang baik-baik, yang alim dan yang wara'. Kalau student perempuannya mesti pakai tudung labuh, pakai handsocks dan pakai stoking. Tapi kadang-kadang, tidaksemua daripada kalangan mereka begitu. Masih ingatkah kalian tentang peristiwa yang mana seorang pelajar perempuan sekolah agama yang pernah melahirkan anak luar nikah yang pernah diuar-uarkan di media sebelum ini?

Bukan niat saya untuk merendahkan martabat budak sekolah agama, jauh sama sekali TIDAK! Namun hakikatnya, kita tidak boleh menilai sesorang tu dari luaran sahaja. Kita kena tengok dan lihat orang itu secara menyeluruh. Baik dari sudut luaran mahupun dalaman.

Situasi 2 tu sebenarnya nak digambarkan bila ada orang yang kita lihat baik, kita akan terus cop orang tu ex-sekolah agama lah, BADAR la. Hanya kerana dia baik. Sebenarnya, semua orang baik, cuma kadang-kadang kita tersalah pilih jalan dan terus berubah 360 darjah untuk menjadi jahat kerana alasan untuk kelihatan lebih cool atau macho? Logikkah?

Kalau nak diceritakan tentang pengalaman sendiri, aku bukan lah nak melabel diri aku sendiri 'baik' sebab aku tak rasa diri aku ni 'baik', cuma aku nak lah berubah ke arah menjadi 'baik' tu. Okey, kalau diikutkan mungkin orang tak percaya aku sedang menulis tentang perkara-perkara sebegini. Cakap bagai nak rak lah, apa lah.. Hakikatnya kalau lihat sifat aku, macam lain. Sampaikan ada sahabat cakap aku ni pelik. Berubah-ubah sifat nya. multiple personality disorder gamaknya!

Siapa yang tak mahu nak jadi baik? Semua orang nak. Begitu juga dengan aku. Tapi untuk menjadi ke arah yang baik itu, bukan semudah yang disangka. Kalau nak dibandingkan zaman kejahilan aku dari sekolah rendah ke lower form, masuk upper form dan hinggalah kini, aku rasa ada yang berubah. Kejap okey, kejap tak. Biasalah, nama pun manusia dan tak semua manusia itu sempurna. Iman aku ni macam kulit bawang ibaratnya, nipis sangat. Jadi kejap naik, kejap turun..


Umayr ibn Habeeb al-Khatmee, may Allaah be pleased with him, used to say: “Eemaan increases and decreases.” Someone asked: “What increases it and what decreases it?” He replied: “lf we remember Allaah, praise Him, and declare His perfection; that is what increases it. If we are heedless, squander and forget; that is what decreases it.’

‘Abdur-Rahmaan ibn ‘Amr al-Awzaa’ee, may Allaah have mercy upon him, was asked about eemaan: “Does it increase?” He replied, “Yes, until it becomes like mountains. He was then asked, ‘Does it decrease?’ He answered, ‘Yes, up until there is nothing left of it.’


The lmaam of the Ahl as-Sunnah Ahmad ibn Hanbal, may Allaah have mercy upon him, was asked as to whether eemaan increases and decreases. He replied: “It increases until it reaches the highest part of the seventh heaven, and it decreases until it reaches the lowest part of the seventh plane.” He also used to say: “Eemaan is speech and action. It increases and decreases. If you perform good deeds, it increases, and if you do wrong, it decreases.”


Sekadar petikan..



Memang sebenarnya sangat senang kan iman kita nak naik, dan sangat senang untuk turun. Aku sedar, aku juga banyak kelemahan diri. banyak yang perlu aku perbetulkan. Baik dari segi ikhtilat dengan berlainan gender, akhlak dan macam-macam lagi lah. Manusia itu boleh berubah, namun perubahan itu haruslah dibuat sedikit demi sedikit, tapi yang penting istiqamah. Betul tak? Kalau nak berubah secara total dalam sekelip mata, memang tak kekal lama lah perubahan itu jawabnya.

Kesimpulannya, kita jangan nak menilai sesorang tu sebelum kita mengenal hati budi dia dulu. Peringatan untuk semua khususnya aku lah kan. Hehehe~ Aku juga sedar yang aku ni tak perfect, jadi aku memang buat salah silap. dan kalau nampak aku buat salah silap tu, harap-harap boleh lah tegur. Jangan takut sebab aku tak pernah lagi ada sejarah makan orang! :)

sebelum tu, nak share blog ni.. silalah menjengah ke sini. seronok!

Sekian, wallahu'alam~
without wax,
haniyahaya :)

2 comments:

Fateh ;D said...

budak sekolah agama?
jap2. biar aku fikir. haha.

haniyahaya :) said...

hahaha~ actually sebenarnya aku buat post ni lepas aku baca buku versus, pulak tu campur dengan blog Dr.Cinta tu ha.. tetibe rasa nak tulis entri kat blog..

p/s: pasal budak sekolah agama tu, takde kaitan dengan Inche Tupai.. tapi kalau fikir balik, macam ada kaitan jugak!! huish!! stop talking about him.. daa :)